Andrei Luca POPESCU
7314 vizualizări 19 dec 2012

LIVIU DRAGNEA va fi vicepremier şi ministru al Administraţiei şi Dezvoltării Regionale în Guvernul Ponta II. Este baronul local cu cea mai fulminantă ascensiune politică, fapt constatat de colegii săi de partid, care, în ultima săptămână, au început să-şi exprime nemulţumirea că Dragnea vrea să ţină toate resursele pentru el şi apropiaţii lui. Puţini ştiu că, la începuturile sale politice, Dragnea era un apropiat al lui Traian Băsescu în PD. Băsescu îl alinta "Teroristul", dar relaţiile dintre cei doi s-au sfârşit brusc din cauza unei certe de natură personală, moment în care Dragnea a dezertat în partidul condus la acea vreme de Adrian Năstase. "Teroristul" s-a mai intersectat de-a lungul anilor cu Traian Băsescu, ultima dată la întâlnirea "informală" din celebra noapte de miercuri, când Ponta a semnat acordul de colaborare cu preşedintele în prezenţa a doi oameni: Crin Antonescu şi Liviu Dragnea. Faptul că Dragnea este prezent la toate negocierile de acest nivel arată cât de mare este influenţa sa în partid şi cât de mare va fi în Guvern. Practic, Dragnea va încerca să conducă Guvernul din umbră şi să-şi extindă influenţa în partid prin eliminarea baronilor concurenţi.

Secretarul general al PSD a decis în 2012 să facă pasul de la şefia politică a judeţului Teleorman, pe care o deţine necontestat de peste 15 ani, la un nivel mai mare, naţional. Dragnea a fost ales deputat pe 9 decembrie şi va fi numit vicepremier în GUVERNUL PONTA II. Dragnea va coordona Administraţia şi Dezvoltarea Regională.

Pus sub urmărire penală

Tot în 2012, dimensiunea lui Liviu Dragnea a luat amploare şi la nivel penal. Liderul PSD a fost pus sub urmărire penală de către procurorii anticorupţie, în septembrie, pentru fraudarea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, desfăşurat în vară.

Liviu Dragnea este acuzat că a constituit un sistem electronic ilegal de supraveghere a votului, la nivel naţional. Prin acest sistem, Dragnea ar fi pus presiune pe autorităţile locale să mobilizeze oamenii la vot, pentru a atinge pragul de prezenţă de 50% plus unul, necesar validării referendumului. Dragnea mai este acuzat că a instigat diverse persoane să fraudeze alegerile, prin falsificarea de voturi, prin folosirea ilegală a urnei mobile, prin falsificarea CNP-urilor de alegători.

Numele lui Liviu Dragnea a fost vehiculat şi într-o altă anchetă a DNA, care s-a finalizat însă fără ca liderul PSD să fie învinuit. Procurorii au cercetat un contract cu fonduri europene, care privea deschiderea unui punct de trecere a frontierei în Bulgaria, la Turnu Mugurele. În acest context, Dragnea ar fi aprobat achiziţia unui bac la mâna a doua, pentru care s-au plătit în jur de 750.000 de euro, deşi nava mai putea funcţiona până în 2008.

Un alt lucru de care Liviu Dragnea este acuzat sunt legăturile sale cu firma de asfaltări şi construcţii Tel Drum, fostă companie de stat aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman. Firma deţine un cvasi-monopol pe contractele de asfaltări din judeţul condus de Dragnea şi este deţinută de persoane apropiate de Liviu Dragnea şi de PSD Teleorman. Dragnea nu apare ca acţionar la Tel Drum. Cu toate acestea, două posturi locale de radio achiziţionate de Tel Drum funcţionează în hotelul Turris din Turnu Măgurele, la care Bombonica Dragnea, soţia liderului PSD, este acţionar majoritar cu 95%.

Compania Tel Drum câştigă aproape toate contractele de asfaltare şi de construire de utilităţi publice din judeţ. Doar în perioada 2008-2011, compania a câştigat de la autorităţile locale teleormănene în jur de 170 de milioane de euro, conform portalului romaniacurata.ro.

Domeniul Dragnea din Teleorman: piscină, teren de tenis şi o vilă imensă

Fără a fi acţionar oficial la vreo firmă, Dragnea este proprietar pe terenuri de peste 4.000 de metri pătraţi în Alexandria şi pe un teren de 1.315 metri pătraţi la Buşteni, iar soţia sa are un teren în Turnu Măgurele. Dragnea are şi un apartament în Turnu Măgurele şi o casă în construcţie la Alexandria. O televiziune de ştiri a filmat un domeniu vast, cu piscină, terenuri de tenis şi o vilă imensă, despre care a susţinut că aparţine lui Dragnea.

Liviu Dragnea se află la conducerea politică a judeţului Teleorman încă din 1996, când a fost numit prefect. În 2004, el a fost numit preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţie în care a fost ales de locuitorii judeţului şi în 2008, şi în 2012.

În decembrie 2008, când PSD s-a aliat la guvernare cu PDL, Dragnea a deţinut pentru scurt timp funcţia de ministru de Interne. A demisionat însă, din cauza scandalului şi presiunilor politice privind numirea şefilor la serviciul secret al MAI - fostul "Doi şi-un sfert".

Liviu Dragnea a făcut parte din PD, înainte de a trece la PSD, în anul 2000, unde a ajuns unul dintre cele mai influente personaje.

Citește și: