66 vizualizări 15 dec 2009

UPDATE: Negoiţă şi-a depus mandatul pentru formarea guvernului

Premierul desemnat Liviu Negoiţă, primar al sectorului 3, a anunţat că şi-a depus, marţi, mandatul primit din partea preşedintelui pentru formarea guvernului. "Am considerat că ne aflăm într-o altă realitate politică după finalizarea alegerilor prezidenţiale. Am considerat că este normal ca aceste consultări să se desfăşoare fără vreun impediment care să ţină de persoana mea desemnată în urmă cu mai bine de o lună de zile. Mi-am asumat această responsabilitate la acea dată considerând că România s-a aflat şi încă se află într-o perioadă de dificultate", a declarat Negoiţă.

Democrat-liberalul a spus că se aşteaptă ca, într-un termen foarte scurt, ca un alt coleg de-al lui, care va fi desemnat în calitatea de prim-ministru, să poată forma un Guvern şi să obţină avizul Legislativului. "Dacă Parlamentul a amânat nejustificat instalarea unui guvern cu puteri legitime, astăzi trăim o altă realitate politică, iar partidele parlamentare şi preşedintele Traian Băsescu trebuie să găsească o formulă majoritară. Mă aştept ca, în foarte scurt timp, un alt coleg al meu să poată forma guvernul. Am depus mandatul şi i-am mulţumit preşedintelui pentru colaborare", a spus Liviu Negoiţă.

Echipa Negoiţă ar fi adus României tranşa de la FMI

Fostul premier-desemnat a susţinut că dacă Guvernul propus de el ar fi fost învestit, România ar fi primit a treia tranşă din împrumutul FMI. Nu în ultimul rând, Negoiţă a criticat indirect coaliţia PSD-PNL, pe care o consideră responsabilă pentru faptul că echipa sa nu a fost supusă votului de încredere al Legislativului."Era bine dacă aveam un Guvern cu puteri depline atunci când eu am încercat să-l formez. S-a considerat atunci de către o coaliţie a bunului simţ că România, interesele românului pot fi puse între paranteze. Din ultimele declaraţii, văd că această coaliţie a bunului-simţ continuă şi persistă într-o astfel de atitudine", a declarat democrat-liberalul. (M.T.)

Dragnea: Depunerea mandatului de către Negoiţă înseamnă finalizarea mascaradei

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că decizia prim-ministrului desemnat, Liviu Negoiţă, de a-şi depune mandatul înseamnă finalizarea "mascaradei" din timpul campaniei electorale, prin care s-a urmărit perpetuarea guvernului demis de Parlament.

Dragnea a afirmat că depunerea mandatului de către premierul desemnat Liviu Negoiţă înseamnă "finalizarea mascaradei de acum o lună".

""Desemnarea lui Liviu Negoiţă ca prim-ministru a fost o manevră de campanie electorală care a avut ca unic scop menţinerea la butoane a guvernului Boc, aflat nu doar în situaţia de interimat, ci şi demis de Parlament. Marţi, la şedinţa Birourilor Permanente ale Parlamentului, PSD şi PNL au propus începerea audierilor miniştrilor propuşi de Negoiţă, legal şi constituţional, iar PDL şi UDMR s-au opus. Ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat", a declarat secretarul general al PSD.

Premierul desemnat Liviu Negoiţă, primar al sectorului 3, a anunţat că şi-a depus, marţi, mandatul primit din partea preşedintelui pentru formarea guvernului.

Premierul-desemnat Liviu Negoiţă îşi depune miercuri mandatul

Democrat-liberalul Liviu Negoiţă îşi depune, miercuri, mandatul de premier, potrivit unor surse oficiale. Premierul-desemnat urmează să facă anunţul, la ora 9.00, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

Liviu Negoiţă a fost desemnat şef al Executivului la data de 6 noiembrie de preşedintele Traian Băsescu. La numai trei zile, democrat-liberalul îşi prezenta echipa compusă din 14 miniştri, o formulă guvernamentală practic identică (excepţie făcând trei nume) cu cea a predecesorului său Lucian Croitoru. Astfel, la MAI era propus Gabriel Oprea, la Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu, la Ministerul Finanţelor Publice - Gheorghe Pogea, la Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Mihai Şeitan.

Ca miniştri mai erau propuşi următorii: la Transporturi şi Comunicaţiilor - Radu Berceanu, la Agricultură, Păduri şi Dezvoltare Rurală- Valeriu Tabară, la Dezvoltare Regională şi Turism-Vasile Blaga, la Econome şi Comerţ- Adriean Videanu, la Sănătate - Anton Cristian Irimie, la Cultură - Theodor Paleologu, la Justiţie - Cătălin Predoiu. De asemeni, ca ministru al Educaţiei, Cercetării şi Sportului fusese propus Daniel Funeriu, pentru portofoliul Apărării Naţionale era desemnat Mihai Stănişoară, iar la Ministerul Mediului Sulfina Barbu. (M.T.)

Citește și: