Alexandra PELE
2914 vizualizări 19 dec 2012

Fostul secretar de stat Liviu Voinea (PSD), propus la şefia nou-înfiinţatului Minister pentru Buget, în GUVERNUL PONTA II, s-a remarcat în cele opt luni pe care le-a petrecut la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) prin propunerea de a prelua "modelul suedez al denunţătorului", menit să majoreze încasările la bugetul de stat.

În septembrie, secretarul de stat Liviu Voinea anunţa că statul ar urma să impoziteze piscinele şi casele moştenite, pentru a "reduce excepţiile", respectiv pentru a majora încasările la bugetul de stat. Mai mult, Voinea a declarat că Fiscul i-ar putea răsplăti pe românii care oferă Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale altor persoane sau companii prin aşa-numite stimulente fiscale sau facilităţi.

Voinea a fost criticat ulterior de premierul Ponta care a afirmat că secretarul de stat ar trebuie "să se gândescă de multe ori înainte de a veni cu un proiect".

Invitat la ZF Live, Voinea a vorbit despre un alt amendament ce ar putea fi adus Codului Fiscal astfel încât companiile să nu-şi mai poată deduce cheltuielile personale, decontate "pe firmă".

"Nu e normal să deduci un Ferrari pe firmă sau să pleci cu avionul în Monte Carlo şi să deduci excursia chiar dacă tu acolo nu ai încheiat nicio afacere", a precizat Voinea la sfârşitul lunii trecute, adăugând că activitatea companiilor care merg pe pierdere de mai mulţi ani ar trebui de asemenea analizată mai atent pentru a se constata dacă acestea nu se abat de la prevederile legale.

Totodată, Voinea a recunoscut într-un interviu acordat presei străine că măsurile de austeritate luate de guvernarea Boc au fost "un rău necesar" şi că au asigurat stabilitatea economică în anii de criză. Totodată, Liviu Voinea dă asigurări că tăierile bugetare vor continua şi după alegerile din decembrie, pentru "a elimina mai ales cheltuielile inutile".

Voinea a avut venituri de 0,8 milioane de lei în 2011

Potrivit declaraţiei sale de avere, Voinea a avut anul trecut venituri de peste 0,8 milioane de lei din calitatea de membru CA la Eximbank, din activitatea sa didactică şi din proiectele cu fonduri europene pe care le coodona la acea vreme.

Astfel, în calitate de membru neexecutiv în consiliul de administraţie şi comitetul de audit al Eximbank, Voinea a încasat venituri de 284.000 în 2011. Funcţia de conferenţiar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a adus un câştig anual de 39.790 de lei, iar coodonarea a două proiecte POSDRU, respectiv "Biroul pentru orbservarea pieţei muncii" (Blocul Naţional Sindical) şi "Egalitate la angajare şi la locul de muncă" (Asociaţia Grupul de Economie Aplicată), i-a asigurat venituri de circa 188.500 de lei.

Totodată, Voinea a primit anul trecut peste 332.000 de lei dintr-un contract de cesiune de acţiuni şi alţi 13.390 de lei din drepturi pe proprietate intelectuală.

Ministrul propus pentru portofoliul Buget deţine un teren intravilan de 284 de metri pătraţi cumpărat anul trecut şi un apartament de 76,8 mp achiziţionat în 2006.

Fostul secretar de stat are şase conturi în lei cu un sold total de peste 200.000 de lei, trei conturi în euro cu un sold de 36.400 de euro şi trei conturi cu un sold total de peste 20.000 de dolari la mai multe bănci, precum şi acţiuni la SIF-uri în valoare de 7750 de lei.

Voinea a urmat un MBA în Suedia

Liviu Voinea, laureat al premiului "Virgil Madgearu" pentru economie oferit de Academia Română, a urmat cursurile Academiei de Studii Economice (ASE) şi este doctor în economie, potrivit CV-ului publicat pe pagina oficială a Finanţelor.

Economistul este membru în consiliul de administraţie al European International Business Academy şi a participat la peste 30 de conferinţe internaţionale de specialitate.

În 1998, Voinea a obţinut un MBA de la Şcoala de Business a Universităţii din Stockholm.

În CV-ul transmis de Ministerul de Finanţe în urma nominalizării oficiale a lui Voinea pentru funcţia de ministru delegat pentru buget, fostul secretar de stat a notat la rubrica "limbi străine" că are cunoştinţe excelente de română.

Citește și: