Ana Petrescu
168 vizualizări 11 iul 2019

„Aşa cum ne aşteptam, atitudinea PSD de după alegerile din 26 mai, când a încercat să dea impresia publică a unei revizuiri a abordării legate de justiţie, de lupta anticorupţie şi de funcţionarea statutului de drept, nu a fost altceva decât simulacru jenant menit să oprească excluderea PSD din familia socialiştilor europeni. Practic, PSD este partidul care, după ce a fost făcut knockout, se ridică loveşte mişeleşte sub centură, ca un derbedeu care nu-şi poate reprima apucăturile de interlop. Premierul Vasilica Viorica Dăncilă se comportă ca şi cum este pilotată în continuare de Liviu Dragnea şi grupul său de infractori, care domină decizia la nivelul PSD. Aceeaşi atitudine, aceleaşi metehne, aceleaşi obiective ilegitime pentru protejarea celor certaţi cu legea”, a afirmat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Preşedintele liberal precizează că Guvernului nu i s-a cerut ordonanţă de urgenţă, ci un proiect de lege care să corectez „mizeriile” făcute PSD în legislaţia privitoare la justiţie.

„Guvernului i s-a cerut de către preşedintele României, Klaus Iohannis, să elaboreze un proiect de lege pentru implementarea tuturor recomandărilor GRECO, ale Comisiei de la Veneţia şi ale Comisiei Europene. Nu i s-a cerut o ordonanţă de urgenţă, ci ca actualul premier şi preşedinte al PSD, adică ceea ce ar trebui să se numească şef al majorităţii parlamentare, să asume politic remedierea erorilor legislative din domeniul justiţiei. Adică să-şi corecteze mizeriile pe care PSD le-a generat, inclusiv prin desfiinţarea acestei Secţii Speciale devenită o Secţie de Miliţie Politică împotriva magistraţilor. Acest lucru este posibil printr-un proiect de lege transmis de către Guvern Parlamentului spre dezbatere şi adoptare”, a completat Orban.

El i-a mai transmis „premierului Vasilica Viorica Dăncilă un lucru simplu, pe care îl înţelege orice român capabil să scrie şi să citească: NU aveţi cale de scăpare în acest moment!”

„Toate instituţiile europene şi forurile de experţi recunoscute la nivel internaţional spun acelaşi lucru, la unison. Legile Justiţiei trebuie corectate pentru că încalcă principiile şi valorile europene referitoare la funcţionarea statului de drept. Orice altă abordare, orice justificări inventate pentru a nu da curs acestei solicitări, nu face decât să aşeze Guvernul României pe o poziţia anti-europeană, anti-occidentală, împotriva intereselor generale ale românilor care trebuie să se bucure de toate beneficiile apartenenţei ţării noastre la Uniunea Europeană”, a mai spus Ludovic Orban.

Liderul PNL mai susţine că şeful Executivului trebuie să anunţe public că Guvernul sprijină candidatura Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european.

„Totodată, premierul Dăncilă trebuie să anunţe public susţinerea Guvernului pentru candidatura Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European şi să renunţe la această atitudine represivă de tip bolşevic împotriva unui cetăţean român. Acesta ar reprezenta un prim semnal de normalitate şi de abandonare a agendei PSD în favoarea infractorilor. Avertizez PSD că are zilele numărate şi va fi trimis de români cât de curând la coşul de gunoi al istoriei, dacă nu renunţă la această agendă. Partidul Naţional Liberal are angajamentul ca imediat după preluarea puterii să alinieze legislaţia din domeniul justiţiei la standardele europene, în acord cu recomandările instituţiilor internaţionale, astfel încât România să finalizeze Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi să devină un stat membru pe deplin intergrat în Uniunea Europeană”, a conchis Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, ca Guvernul să vină cu o iniţiativă legislativă pentru a corecta "anomalia" care este Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), precum şi alte neregularităţi din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.

Totodată, Iohannis de declarat că Executivul PSD ALDE a primit un nou cartonaş roşu din partea forurilor europene, legat de justiţie, prin rapoartele GRECO, şi spune că în ciuda recomandărilor, Guvernul continuă să emită ordonanţe în domenii importante.

Pe 5 iulie, Viorica Dăncilă a afirmat că nu exclude susţinerea Codruţei Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Preşedintele PSD a adăugat că o decizie în acest sens va fi luată în forurile statutare ale partidului.

 

Citește și: