Teodor Bobei
1084 vizualizări 6 nov 2019

"Ştiţi foarte bine că România era ultima ţară care nu-şi desemnase un comisar european.De asemenea ştiţi foarte bine că la nivelul Parlamentului European este o programare a audierii comisarilor atât în comisia JURI cât şi în comisiile de specialitate al Parlamentului European pentru comisarii care nu au întrunit condiţiile. Este vorba despre candidatul francez, candidatul italiei, al Ungariei şi al nostru. Am luat decizia sub imperiul urgenţei, pentru a repara prejudiciile aduse României de desemnările iresponsabile făcute de fostul Guvern şi cu toate astea am anunţat că vom trimite presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului (României - n.r.) o scrisoare pentru acele audieri ale candidaţilor, acuma candidatului", a declarat Ludovic Orban, miercuri, la predarea mandatului de ministru al Agriculturii către Adrian Oros.

Liderul PNL a mai spus că nu consideră că a încălcat acordul făcut cu USR în ceea ce priveşte audierea propunerilor de comisar european în cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului României.

"Am respectat legea, am respectat solicitarea Ursulei Von der Leyen iar în ceea ce priveşte desemnarea, am încrederea că va trece de comisiile de specialitate fără probleme şi de votul din Parlamentul European. Nu consider ca am încălcat nimic. Când vor decide preşedinţii celor două Camere. Oricând va decide candidatul la funcţia de comisar european să se prezinte în faţa comisiilor", a completat Orban.

Preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a acceptat-o pe Adina Vălean pentru a prelua funcţia de comisar european pentru Transporturi, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al echipei de tranziţie a Executivului UE.

În urma acestei decizii luate de CE, deputatul USR Iulian Bulai a afirmat că PNL are o bulină neagră, deoarece eurodeputatul Adina Vălean a fost acceptată de Comisia Europeană pentru funcţia de comisar UE pe Transporturi, fără ca Parlamentul României să fie consultat.

Cele două propuneri făcute de Guvernul Orban şi primite, miercuri, de Comisia Europeană pentru funcţia de comisar european au fost eurodeputaţii PNL Siegfried Mureşan şi Adina Vălean.

Citește și: