67 vizualizări 2 feb 2011

"Totul se joacă acum în PDL şi se joacă dur. Dacă Blaga vacandida, va candida nu împotriva lui Boc, ci a lui Băsescu", adescris situaţia un vicepreşedinte pedelist pentru gândul.
Blaga îşi anunţase voalat intenţia de a candida încă din octombrieanul trecut, într-un interviu pentru gândul. "Dacălucrurile vor evolua spre o tensionare a relaţiilor din partid, voicandida", spunea atunci fostul ministru de Interne. Dupăînlăturarea sa de la şefia MAI în urma disputelor cu preşedinteleTraian Băsescu pe tema mitingului poliţiştilor, Blaga şi-a pregătitcu grijă candidatura din postura de secretar general al partidului,de unde a avut timp să discute pe îndelete cu şefii de organizaţiişi să încerce să-i atragă de partea sa.

Supărat pe Emil Boc

Sursele citate au spus că supărarea mare a lui VasileBlaga este nu pe Traian Băsescu, ci pe Emil Boc. Blagas-ar fi enervat pentru că, atunci când premierul l-a imitat pepreşedinte şi a renunţat la escorta poliţiei, nu l-a înştiinţat şipe el, în calitate de ministru de Interne. Blaga ar fi spus atuncică de la Traian Băsescu se aştepta la o astfel de atitudine, datefiind animozităţile vechi dintre ei, dar de la Boc - nu. Blaga ainterpretat atunci gestul premierului ca un semnal de despărţire şica o manifestare publică a neîncrederii în cel care era responsabilpentru tot ce întâmplă în Ministerul de Interne.

CITEŞTE ŞI:Vasile Blaga, laInterviurile Gândul: "Voi candida la preşedinţia PDL dacă lucrurilevor evolua spre o tensionare a relaţiilor dinpartid"

Premierul, presat de Cotroceni să candideze

Cel mai probabil, Emil Boc va fi cel care-l vacontracandida pe Blaga. Şi asta nu pentru că premierulşi-ar mai dori să aibă încă un mandat la şefia PDL, ci din cauzapresiunilor pe care Traian Băsescu le-ar face asupra sa. Surse dinpartid spun că preşedintele a încercat, în ultimul an, fără successă găsească un nou şef de partid şi de guvern. Atenţia lui Băsescus-a îndreptat întâi spre primarul Aradului Gheorghe Falcă şi apoicătre ministrul de Externe Teodor Baconschi, însă şi-a dat seama căniciunul nu va avea forţa necesară să-l învingă pe Blaga. Încalculele făcute de Cotroceni intră şi faptul că o schimbare deguvern, necesară dacă Boc se retrage de la şefia PDL, esteanevoiasă în climatul politic actual.

Garanţii pentru Boc

Deocamdată, premierul nu a dat semnalul clar că va candida nicimăcar în partid. Boc aşteaptă garanţii de la Băsescu că, dacă vacandida din nou, nu se va trezi că din noua conducere fac partelideri care-i sunt ostili, de genul greilor Blaga - Videanu -Berceanu. Tocmai de aceea, o variantă luată în calcul în acestmoment este ca Boc să candideze "în echipă", după modelul PSD şiPNL, adică împreună cu moţiunea - programul politic al candidaţilorla şefia PDL - să pună la vot şi o listă de persoane care vorcompune noul Birou Permanent Naţional. O astfel de listă ar face caBlaga să-şi piardă din susţinători, pentru că cei care nu sunt pelista lui Boc nu vor mai ajunge în conducerea partidului îneventualitatea în care premierul câştigă.

Frunzăverde, candidatul-iepure

În acest moment, singurul care şi-a anunţat intenţia de acandida este preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-SeverinSorin Frunzăverde. Sursele citate spun însă căFrunzăverde este candidatul-iepure al lui Blaga. Strategiasecretarului general al PDL este ca anunţul candidaturii luiFrunzăverde să creeze la nivel public şi de partidsentimentul că Boc nu va fi singurul pretendent la preşedinţiapartidului şi că va exista o luptă pentru preluarea acesteifuncţii.

Blaga contează pe sprijinul vechii gărzi din partid - Videanu,Berceanu (cel care a şi anunţat ieri că îl sprijină pe secretarulgeneral la şefia partidului), Cezar Preda, Ioan Oltean,Alin Albu -, în timp ce Boc va încerca să vină cu o echipănouă, din care să facă parte MonicaMacovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu, alături deElena Udrea şi Gheorghe Falcă.
Alegerile pentru noua conducere a PDL vor avea loc la jumătatealunii mai

Citește și: