Cristina ANDREI
5312 vizualizări 20 iul 2016

Deputatul Nicolae Păun, în acelaşi timp şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa" este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, fapta având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, deturnarea acestor fonduri, spălare de bani, dar şi de cumpărare de influenţă sau fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„În perioada 2011-2015, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 216.502 lei, deputatului Mădălin Voicu („plăţi drepturi de autor”) şi a asigurat un salariu în sumă totală de 194.241 lei soţiei acestuia, inculpata Olteanu Carmen (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor", arată procurorii anticorupţie.

La rândul său, Mădălin Vociu este suspectat de practicarea, în formă continuată, a traficului de influenţă, de fals în declaraţii, spălare de bani şi folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, la iniţiativa Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, al cărei preşedinte este deputatul Păun Nicolae, a fost realizat, în toate judeţele României, în perioada 2010 - 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, cu finanţare din fonduri europene.

„Din probele administrate a reieşit că grupul ţintă a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii, aceştia din urmă neavând cunoştinţă despre faptul ca au făcut parte din grupul ţintă. Totodată, în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. Astfel, în contul deţinut de Asociaţia Partida Romilor „Pro – Europa”, în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donaţii în sumă totală de 428.307,11 lei", se arată în comunicatul DNA.

Astfel, procurorii anticorupţie au constatat că majoritatea banilor destinaţi proiectului, adică 77% din fonduri, au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, iar costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, fiind provocat în acest mod un prejudiciu în valoare totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene şi 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat).

Un alt proiect derulat tot prin Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa" care a cauzat un prejudiciu de circa 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European şi 1.538.529 lei din bugetul naţional) este „Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine", în cadrul căruia tinerii şomeri de etnie romă ar fi trebuit să primească sprijin pentru integrarea socio-profesională şi accesul la o calificare relevantă pe piaţa muncii.

„Din probele administrate a reieşit că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanţilor şi fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European şi din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor", mai arată procurorii.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată sub control judiciar şi fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, pentru abuz în serviciu, alături de fostul vicepreşedintele ANAF, Gogancea-Vătăşoiu Mihai. Cei doi sunt acuzaţi că au emis două directive prin care îi scuteau de la plata impozitelor pe oamenii folosiţi de Păun şi Partida Romilor, în proiectele europene în care ar fi deturnat fonduri.

 

 


 

Citește și: