353 vizualizări 8 dec 2012

Populaţia din patru localităţi ale judeţului Constanţa este aşteptată la referendum, duminică, în trei dintre cazuri locuitorii fiind chemaţi să îşi exprime opinia cu privire la exploatarea gazelor de şist, iar în cel de-al patrulea caz tema este înfiinţarea unor noi localităţi.

Astfel, locuitorii din Costineşti, Limanu şi Mangalia sunt chemaţi de autorităţile locale, în ziua alegerilor parlamentare, să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu exploatarea gazelor de şist din sudul litoralului.

"Municipalitatea a decis organizarea acestui referendum întrucât populaţia este singura în măsură să decidă în privinţa oportunităţii extracţiei gazelor de şist în această zonă, cu toate implicaţiile ce derivă din aceste acţiuni. Referendumul va avea loc în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare pentru a reduce cheltuielile de organizare, dar fac apel la cetăţeni să iasă la vot pentru că este foarte important să ne spunem punctul de vedere noi, ca şi comunitate", a declarat primarul din Mangalia, Cristian Radu.

El le-a cerut locuitorilor oraşului să fie atenţi la buletinul de vot, să citească bine întrebarea de la referendum şi să răspundă cu "DA" sau "NU", în funcţie de opţiunea fiecăruia, la întrebarea: "Sunteţi de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice şi a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de şist din sudul litoralului?".

Duminică sunt chemaţi la referendum şi locuitorii din comuna Mihail Kogălniceanu, care sunt consultaţi cu privire la înfiinţarea a două noi sate: Ceres şi Sibioara Nouă.

Potrivit legii, referendumul va fi validat dacă se vor prezenta la urne jumătate plus unu din numărul total de alegători înscrişi pe listele de vot.

Locuitorii municipiului Mangalia au mai participat la un referendum şi în 10 iunie, în aceeaşi zi cu alegerile locale, ei fiind întrebaţi atunci dacă sunt de acord cu rezilierea contractului cu societatea de termoficare Callastis Therm. Referendumul a fost validat pentru că s-au prezentat la urme 56,73 la sută din persoanele cu drept de vot, iar dintre acestea aproape 80 la sută au fost de acord cu rezilierea contractului.

Citește și: