Cristian ANDREI
Liviu Dadacus
3957 vizualizări 23 ian 2012

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, luni seară, că parlamentarii liberali doresc, după ce puterea a refuzat declanşarea de anticipate, ca deputaţii şi senatorii USL să demisioneze din funcţii, el precizând că vor urma discuţii cu partenerii din Uniune, înainte de hotărârea finală.

Întrebat dacă PSD este de acord cu demisia în bloc a parlamentarilor USL, Crin Antonescu a răspuns: "Dar de ce să nu fie de acord?".

În şedinţa grupurilor parlamentare ale PNL, conducerea partidului le-a explicat liberalilor care vor fi consecinţele după depunerea mandatului. Printre acestea se numără lipsa reprezentanţilor din secţiile de votare, precum şi a timpilor de antenă, dar şi lipsa resurselor financiare oferite de statutul de parlamentar: cazare, transport, indemnizaţie.

Mai mulţi parlamentari PNL şi-au prezentat luni seară demisia din Parlament lui Crin Antonescu

Printre cei care şi-au prezentat demisiile în alb se numără şi Ludovic Orban şi Mircea Diaconu.

Surse din PNL susţin că prin acest gest, liberalii au dorit să radicalizeze mesajul USL şi să-i determine şi pe social-democraţi să acţioneze în acelaşi fel. Potrivit aceloraşi surse, cei din PNL sunt nemulţumiţi că în ultima perioadă, pesediştii au adoptat o linie moderată, neimplicându-se în protestele de stradă şi nefiind de acord cu demisia în bloc.

Orban a anunţat conducerea partidului că a decis ca, începând cu 1 februarie, să demisioneze din funcţia de deputat. Surse liberale au precizat pentru Mediafax că Orban i-a spus lui Crin Antonescu, în cadrul reuniunii grupurilor parlametare ale PNL care are loc la Parlament luni seară, că îi pune la dispoziţie demisia sa în alb şi că aşteaptă ca şi alţi colegi liberali să facă acelaşi lucru. Liberalul a explicat că face acest gest pentru că nu mai doreşte să legitimeze prin prezenţa sa în legislativ acţiunile nedemocratice ale actualei puteri.

Pentru a deveni efective, demisiile trebuie depuse la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor sau al Senatului.

Liderii USL au discutat în această dimineaţă, înainte de începerea sesiunii extraordinare parlamentare, două soluţii extreme: parlamentarii USL să îşi dea demisia în masă sau să îşi ia concediu fără plată. Propunerea demisiei a fost susţinută de Crin Antonescu, în timp ce PSD ar merge, mai degrabă, pe moţiune de cenzură.

 

Citește și: