Cristian ANDREI
18694 vizualizări 13 sep 2014

Mândrii români ai lui Victor Ponta sunt convinşi: liderul PSD n-a greşit deloc când a comparat regimul Băsescu cu cel nazist.

„110 la sută a avut dreptate”, spune un susţinător pesedist venit la Alba Iulia pentru validarea, în congres, a candidaturii lui Ponta la prezidenţiale. O doamnă are un amendament când vine vorba de comparaţii: „Hitler ţinea la poporul lui”. „N-ar fi o comparaţie prea bună”, pare să echilibreze discuţia un pesedist spre 60 de ani, însă completează rapid: „acum, Băsescu a făcut mai multe rele decât Hitler”. „E mai rău decât un SS-ist”, comentează o doamnă spre vârsta a treia, îmbrăcată în costum popular şi cu o pancartă în mână pe care ea scris numele lui Ponta. „Băsescu o iubeşte doar pe Elena şi familia lui”, trage ea concluzia, nemulţumită că are, după aproape 40 de ani de muncă, o pensie de 70 de lei.

Una peste alta, lucrurile sunt clare: Băsescu trebuie suspendat.

”Trebuia suspendat de douăzeci de ori şi omorât pentru că a distrus ţara românească, mai rău că Stalin a fost, cizma lui Hitler”, se arată foarte revoltat un bătrân, de acord cu suspendarea „120 la sută”.

E supărat pe românii lui mândri care nu au putut să-l dea jos pe Traian Băsescu. Soluţia o vede în marşurile din jurul Palatului Cotroceni. „Oamenii nu trebuiau să plece de la Cotroceni până nu îl dădeau jos, suntem prea papa-lapte. Dacă ar mai fi două marşuri tari până în  noiembrie să-l dăm jos”, spune cu năduf.

Un alt pesedist bătrân îi recomandă şefului statului să ia o canistră cu benzină şi să dea foc urmelor sale, deoarece ”prea mult şi-a bătut joc de ţară”. ”Mă rog la Dumnezeu să cadă”, completează tabloul o bătrână, care ţine în mână o foaie A4 pe care scrie numele premierului.

Premierul Victor Ponta a declarat, în urmă cu o săptămână, că va urma "o perioadă în care trebuie pur şi simplu să ne pregătim de debăsificarea societăţii româneşti". "Cred că efectele asupra societăţii româneşti lăsate de cei 10 ani de regim Traian Băsescu sunt destul de asemănătoare cu cele lăsate de regimul nazist în Germania", a spus Ponta.

Noul ambasador al Marii Britanii a sancţionat imediat declaraţiile lui Ponta, iar Federaţia Cominităţilor Evreieşti a avut o reacţie extrem de dură.

"Eu cred că Hitler a fost Hitler. Din fercire, nu văd în politica europeană de astăzi pe cineva care este Hitler", a spus ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, în prima lui conferinţă de presă, rugat să comenteze afirmaţiile prim-ministrului Ponta.

 Într-un comunicat al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România remis gândul, Aurel Vainer a comentat pe larg afirmaţiile primului-ministru: „Ca reprezentant la vârf al populaţiei evreieşti din România, cu activitate de aproape 10 ani în Parlamentul României, trăitor şi cunoscător îndeaproape a istoriei ţării noastre, după un parcurs al vieţii de 8 decenii, nu pot accepta ideea de a se compara o perioadă post-decembristă cu ceea ce a reprezentat puterea nazistă în lume. Imi pun întrebarea : oare aceşti 10 ani la care se face referire, perioada de mandat a dlui. Băsescu, de viaţă nemijlocită în România contemporană, poate să fie similară cu viaţa într-o societate de tip dictatorial, nazist, de atât de tristă amintire?”

Mai departe, Vainer explică semnificaţia profundă pe care orice referire la nazism o are pentru comunitatea evreilor din toată lumea.

„În numele Comitetului Director al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, ne exprimăm profunda noastră dezamăgire şi convingerea fermă că această afirmaţie este o greşeală politică imensă şi de neacceptat. Ne doare enorm să auzim o paralelă între regimul nazist şi aceşti ani de democraţie românească, cu toate lipsurile, cu toate bunele şi mai puţin bunele ei. Oricât de grea şi de dură ar fi bătălia politică, nu putem accepta şi nu putem crede că un lider politic de astăzi poate face astfel de afirmaţii”, se mai arată în comunicatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Ponta nu a dat însă înapoi. ”În primul şi în primul rând, consider toată această propagandă începută împotriva declaraţiilor mele politice legate de domnul Băsescu ca fiind exagerată. În primul şi în primul rând, când Traian Băsescu spune despre mine şi despre noi că suntem bolşevici şi comunişti, nici nu cred că neagă că în România s-au produs crime produse de comunişti”, a spus el.

 

Citește și: