Sorina Ionaşc
20382 vizualizări 30 oct 2014

În ultima săptămână de campanie electorală, PSD apelează la preoţi pentru a avea câştig de cauză la alegeri. Concret, bucureştenii au primit iconiţe care-l înfăţişează pe părintele Arsenie Boca. Surpriza a venit atunci când aceştia au întors iconiţa pe partea cealaltă, unde apărea sigla PSD, alături de îndemnul "Victor Ponta preşedinte".

Mai mult, pe aceeaşi iconiţă se precizează şi faptul că este sfinţită.

La scurt timp, liderii opoziţiei au reacţionat şi au cerut Bisericii Ortodoxe Române să se delimiteze de politică şi de acţiunea pesediştilor. Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, l-a comparat pe Victor Ponta cu "satana politicii româneşti".

”Îi cer primului ministru Victor Ponta să dea ordin armatelor sale de politruci să înceteze folosirea bisericii în campanie electorală. Cer, de asemenea, Bisericii Ortodoxe Române să se delimiteze de gesturile lui Victor Ponta, care nu are niciun scrupul în a folosi sentimente, credinţe, simboluri ale românilor, pentru scopurile sale politice. Nu exagerez cu nimic dacă spun după acest gest pe care l-a făcut Ponta de a folosi imaginea părintelui Arsenie Boca inscripţionată pe spate cu numele său şi al PSD, nu exagerez cu nimic dacă spun că domnul Ponta, în cazul în care nu se opreşte, se dovedeşte o adevărată satană a politicii româneşti”, a declarat Predoiu.

De altfel, şi purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, l-a criticat pe premier pentru folosirea credinţei în campania electorală, spunând că "a mai coborât o treaptă în gradul de mizerie".

"Ca bun creştin cum vă declaraţi că sunteţi ar trebui să ştiţi, domnule Ponta, că politica nu ar trebui amestecată cu religia! Este sub orice limită a bunului simţ să foloseşti în campania electorală imaginea şi numele Părintelui Arsenie Boca, faţă de care românii manifestă deosebit respect şi evlavie", a scris Gorghiu, pe blogul său.

Contactat de gândul, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica susţine că nu este vorba despre o icoană, ci doar de o fotografie cu părintele Arsenie Boca, de altfel, nesfinţită.

“Este o iniţiativă exagerată de campanie electorală, probabil a unor membri sau simpatizanţi de partid care nu a avut binecuvântarea sau acordul Bisericii. De altfel, nu este vorba de o icoană, ci de o fotografie cu chipul părintelui Arsenie Boca. Astfel de fotografii nu se sfinţesc. Folosim acest prilej pentru a reaminti apelul Bisericii către partidele şi oamenii politici de a nu folosi însemne bisericeşti sau imagini cu reprezentanţi ai Bisericii în scopuri electorale”, a precizat părintele Stoica, potrivit unei declaraţii remise gândul, prim email.

Menţionăm faptul că părintele Arsenie Boca nu a fost canonizat şi, potrivit procedurilor BOR, nu se binecuvântează imagini decât dacă întruchipează sfinţi.

 

Citește și: