45 vizualizări 1 dec 2009

"Geoană nu uita, te votăm la Moscova!", "Jos comuniştii!", "Aţi minţit poporul cu televizorul!" scandau câţiva dintre membrii organizaţiei revoluţionare "21 Decembrie", pe o scena amplasată lângă fântâna din Piaţa Universităţii. "Haide măi, vino şi tu! Mă găseşti la intrarea de la casino şi mai adu' şi pe alţii", urla la telefon un tânăr, amplasat într-un mod nefericit la câţiva metri de boxele ce spărgeau cu decibelii liniştea serii. Apoi s-a pierdut rapid printre cei aproximativ 500 de oameni, care ori fluturau tricolorul, fie ţineau câte o lumânare aprinsă în amintirea celor ucişi la Revoluţie.

Grupuri compacte de tineri dansau pe "Imnul golanilor", în timp ce se împărţeau pliante anti-PSD. "Este o adunare apolitică", au susţinut reprezentanţii revoluţionarilor, motivând că oamenii s-au strâns ad-hoc după ce au văzut la televizor ce s-a întâmplat la Timişoara şi Braşov. Se protestează faţă de fostul lider comunist Ion Iliescu şi "fiul unui fost comunist" Mircea Geoană. "Băsescu! Băsescu!Băsescu!", se aude însă, din când în când, prin boxele "apolitice" ale revoluţionarilor şi cu ajutorul sistemului de sonorizare adus de o comună camionetă portocalie. "TVR-ul să ne transmită!", "este o reacţie faţă de cinismul" de care au dat dovadă Mircea Geoană şi Crin Antonescu de a merge la Timişoara şi "a călca pe sângele eroilor", a susţinut preşedintele Organizaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş. "De când am aflat că liderii PSD vor merge la Timişoara i-am sunat pe revoluţionarii de acolo spunându-le să iasă în stradă", a explicat el, denunţând alături de ceilalţi revoluţionari "ciuma roşie" şi soarta României.

Liderii PD-L veniţi pentru câteva minute la Universitate

În piaţă au apărut şi figuri cunoscute de politicieni. "Din întâmplare"- după cum singur a ţinut să sublinieze- ministrul demis al Culturii, Toader Paleologu, s-a oprit şi el în piaţă, nu de alta dar...a văzut lume. Spontană a fost apariţia şi supranumitei doamne "ciocu' mic", nimeni alta decât fostul deputat PD-L Anca Constantinescu. "Oamenii ăştia au dreptate, nu mai au televiziunile dreptul să transmită nimic. Nici nu ştiu ce mai vor, ce mai au de furat din ţara asta, bănci nu mai avem, libertate de exprimare nu mai avem", spune doamna Constantinescu, mai să se jure că nu e mâna pedeliştilor implicată în organizarea manifestaţiei.

Printre grupurile de oameni înfriguraţi se plimba şi Daniel Funeriu, ministrul desemnat al Educaţiei, venit în calitate "de român, de cetăţean". Şi europarlamentarul PD-L Monica Macovei a făcut o scurtă incursiune printre cetăţenii revoltaţi doar pentru a sta de vorbă preţ de câteva minute cu revoluţionarul Mărieş. Şi a plecat rapid, la fel ca şi trei dintre consilierii preşedintelui Băsescu…Sebastian Lăzăroiu, Alexandru Gussi şi Bogdan Tătaru-Cazaban. (M.T.)

Citește și: