Cristian ANDREI
Sorina Ionaşc
6920 vizualizări 5 ian 2014

Marea descentralizare a produs o ruptură în USL, liderii din teritoriu ai PSD acuzându-i pe Crin Antonescu şi pe miniştrii PNL că îşi doresc doar puterea şi nu îşi respectă promisiunile electorale. Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, i-a caracterizat pe liberali drept „nişte mincinoşi” care s-au opus descentralizării promovată de Dragnea. „Cu cât pleacă de la mai repede din Guvern, cu atât mai bine”, a declarat pentru gândul Radu Mazăre. Nici liberalii nu se feresc să facă acuzaţii către pesedişti, Ludovic Orban spunând că oricum USL este deja rupt şi că mai există doar pe hârtie, în timp ce preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, consideră că dacă nu vor fi puse nişte condiţii concrete pe care să le respecte şi PSD, liberalii mai bine părăsesc alianţa.

În plin scandal în USL, când liderii Antonescu şi Ponta se acuză de minciună, această falie cu liderii din teritoriu arată o slăbire evidentă a proiectului USL. Printre miniştrii acuzaţi de pesedişti că s-au opus descentralizării se numără Radu Stroe – ministru de Interne, Mariana Câmpeanu – ministrul Muncii şi Ramona Mănescu – ministrul Transporturilor.

„Pentru că s-au opus descentralizării promovată de Dragnea, pentru că s-au opus descentralizării Portului, deşi în campanie susţineau contrariul, pentru mine sunt doar nişte mincinoşi care îşi doresc cât mai multă putere sub controlul lor. Ca atare, indiferent dacă Ponta se împacă cu Antonescu sau nu, liberalii au pierdut susţinerea mea. Cu cât pleacă mai repede din Guvern, cu atât mai bine”, a declarat pentru gândul Radu Mazăre.

Reacţia lui Mazăre nu este prima de acest gen printre liderii PSD din teritoriu. Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, l-a acuzat pe ministrul de Interne, Radu Stroe, că doreşte un stat centralist în care să deţină controlul. Criticile lui Nichita au apărut după ce ministrul de Interne a refuzat ca în procesul procesului de descentralizare să intre serviciul de ordine publică şi serviciul rutier. Vicepreşedintele PSD a spus că Stroe a fost „înghiţit şi copleşit” de sistem.

Gândul a dezvăluit în exclusivitate în luna septembrie că Guvernul plănuieşte să realizeze în toamna lui 2013 procesul de descentralizare. Dacă iniţial premierul a negat informaţia, în cele din urmă a admis că este veridică, fapt demonstrat de faptul că Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie pentru proiectul descentralizării.

Social-democraţii au acceptat forma propusă de Guvern pentru descentralizare, dar prin mai multe voci i-au criticat pe liberali pentru că s-au opus unei descentralizări mai ample.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a fost primul care a reacţionat după articolul din gândul afirmând că se va opune categoric descentralizării ordinii publice şi a serviciului rutier. El şi-a impus punctul de vedere, ceea ce a trezit o iritare puternică în tabăra social-democrată.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a avut şi ea mai multe contre cu vicepremierul Liviu Dragnea, deoarece nu a fost de acord cu descentralizarea Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi a Agenţiei de Prestaţii Sociale.

Un alt ministru liberal care i-a nemulţumit pe liderii PSD din teritoriu a fost ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu. Aceasta s-a opus descentralizării porturilor.

Nu au scăpat de criticile venite din partea PSD nici ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu sau cel al Pădurilor şi Apelor, Lucia Varga.

Ce este descentralizarea

Procesul descentralizării reprezintă în fapt un trasfer de competenţe de la ministere către autorităţile locale – primării, Consilii Judeţene. Astfel, mai multe direcţii aflate în subordinea ministerelor: sănătate, agricultură, cultură, sport, mediu vor trece în urma procesului de descentralizare în coordonarea autorităţilor locale. Procesul descentralizării nu este unul nou, măsura fiind prezentă în programul de guvernare şi în anii trecuţi, dar niciodată nu a fost realizată. Ea a devenit prioritară pentru USL după ce procesul regionalizării a fost blocat din cauza amânării procesului de modificare a Constituţiei.

Liviu Dragnea a declarat în mai multe rânduri că realizarea acestui proces „reprezintă prima rupere reală de comunism”.

În competenţele autorităţilor publice locale vor intra:
- serviciile de sănătate publică la nivel judeţean
- administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pârâurilor
- administrarea sistemelor de gospodărire a apelor
- protecţia mediului, pescuit şi acvacultură
- administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare,  centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la
nivel local;
- dezvoltare şi promovare turistică;
- organizează şi desfăşoară activităţi educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor
- protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului
- implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului


Descentralizarea la mâna Curţii Constituţionale

Dacă în Parlament, Guvernul nu a avut emoţii în a impune descentralizarea, lucrurile se complică la Curtea Constituţională. PDL a contestat legea la Curtea Constituţională şi se aşteaptă un răspuns din partea judecătorilor pe 10 ianuarie. Preşedintele Băsescu a anunţat că va contesta şi el legea la Curtea Constituţională.

Deşi liderii USL doreau ca legea descentralizării să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014, ei trebuie să aştepte acum hotărârile CCR. Dacă legea trece şi de acest obstacol, în bugetul de stat pe 2014 sunt prevăzute fondurile care vor fi transferate de la centru către autorităţile locale pentru menţinerea instituţiilor pe care le vor prelua în coordonare.

PSD vrea o descentralizare mai largă

Social-democraţii au declarat că au acceptat această variantă a proiectului descentralizării ca un prim pas şi că în anii următori doresc ca şi acele instituţii centrale care nu au făcut parte din acest proces să fie descentralizate.

Cel mai important pariu pentru vicepremierului Liviu Dragnea şi liderii PSD din teritoriu îl reprezintă lupta cu ministrul de Interne, Radu Stroe, pentru descentralizarea Poliţiei.

Pesediştii au anunţat deja că plănuiesc modificarea Legii Poliţiei locale şi a funcţionarului public.

PNL contraatacă prin Orban: "Nu mai există USL în realitate, e doar pe hârtie"

În timp ce pesediştii şi-au exprimat nemulţumirile prin mai multe voci, liberalii au păstrat, aparent, un calm, şi atacurile au fost concentrate doar prin vocea lui Crin Antonescu şi cea a lui Ludovic Orban.

Nici de această dată, când nervii în USL au fost întinşi la maxim pe fondul replicilor extrem de acide dintre Ponta şi Antonescu, Orban nu a păstrat tăcerea, susţinând că USL ar trebui să se rupă cât mai repede, spunând că PSD şi PNL sunt ca apa şi uleiul.

„Nu poţi să amesteci uleiul cu apa, oricât ai încerca, chiar dacă bagi la mixer sau la blender, după ce încetează mişcarea uleiul se separă de apă. N-o să putem niciodată să fim într-un parteneriat cu PSD. PNL a fost pus în situaţia în care a trebuit să cedeze de foarte multe ori, în faţa faptului împlinit”, a declarat Orban, pentru gândul.

El a dat ca exemplu scandalul cu numirea Laurei Codruţa Kovesi la DNA, pactul de coabitare dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu, faptul că Liviu Dragnea, deşi a fost trimis în judecată, nu şi-a dat demisia, dar şi rezultatele negocierilor cu FMI.

Nu mai există USL în realitate, e numai pe hârtie. Există un guvern în care premierul face ce vrea, de multe ori fără să ceară acordul liberalilor. Premierul nu spune adevărul sau îl spune doar parţial astfel încât să-i convină lui. PSD nu respectă înţelegerile făcute cu noi. La orice ocazie pe care o au să-şi mărească puterea, o face fără jenă în dauna PNL. Miniştrii liberali nu trebuie să fie acolo pe post de mobilă”, a mai spus Orban.

Întrebat cum vede USL în viitorul apropiat, liberalul a precizat că, din punctul lui de vedere, PNL va fi dat afară de la guvernare atunci când PSD va fi convins de acest lucru.

Vicepreşedinte PNL: Este un joc al nervilor, se face joc de glezne

Nici în teritoriu liberalii nu sunt foarte mulţumiţi. Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a spus că de când a venit USL la guvernare nu a simţit foarte multe efecte benefice, ci doar că „s-a oprit căderea”. Mai mult, şi Petrache le-a reproşat pesediştilor faptul că, în ciuda acordului oficial dat de Ponta pentru numirea lui Rareş Bogdan la TVR, toţi parlamentarii PSD au boicotat votul final.

„Dacă am insista să rămânem la guvernare ar însemna că tragem de oscioare. Eu cred că nu trebuie să renunţăm la guvernare, dar trebuie să discutăm cu ei pe lucruri clare, să punem nişte condiţii. E posibil ca PNL să iasă de la guvernare, dacă vede că nu se întâmplă ceea ce ar trebui să se întâmple, iese de la guvernare şi gata. E un joc al nervilor, se face joc de glezne. PNL ar avea de pierdut sigur dacă ar mai sta în joaca asta care mai e acuma”,a declarat şi Petrache, contactat de gândul.
 

 

Citește și: