Anca SIMINA
4003 vizualizări 11 nov 2013

Formula de descentralizare pe care Guvernul o va oficializa joi, prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, este considerată de preşedintele Traian Băsescu "o prostie majoră" şi "o emblemă a neputinţei" Executivului de a face regionalizarea.

"E o prostie majoră. Pentru că nu de continuarea descentralizării avea nevoie România. Suntem stat unitar care se controlează în teritoriu prin direcţii ale ministerelor. E o emblemă a neputinţei acestui Guvern. Vine ca un substitut al reorganizării administrative", a comentat Băsescu într-un interviu la B1, adăugând însă că nu a văzut proiectul de lege.

În opinia preşedintelui, se puteau crea instituţiile regionale şi până la modificarea Constituţiei. "Ei puteau să facă reducerea costurilor prin configurarea reorganizării administrative. Puteau să lase o direcţie la 7 judeţe. Inspectoratele de Jandarmi sau de Poliţie la fel", a exemplificat el.

Pronosticul şefului statului este că, dacă instituţiile descentralizate nu vor putea fi controlate de Guvern, ministerele îşi vor reînfiinţa direcţiile pe care acum le cedează primarilor sau preşedinţilor de Consilii Judeşene. "Ce fac ei va fi un mare eşec. Ministerele vor constata că nu pot controla activitatea din teritoriu şi vor înfiinţa alte direcţii", crede Băsescu.

Citește și: