2121 vizualizări 19 dec 2012

Maria Grapini, ministrul IMM-urilor, Turismului şi Mediului de Afaceri în guvernul Ponta II, este al doilea lider al PC, după Daniel Constantin la Agricultură, care primeşte un portofoliu în noul Guvern. Grapini, în prezent deputat în colegiul 3, Timişoara, aleasă pe listele USL, este cunoscută mai mult în mediul de afaceri decât în politică, fiind una dintre vocile care, de 23 de ani, susţin industria românească. Fost candidat la primăria Timişoarei în 2011, înainte constituirea USL, Grapini a renunţat la această poziţie, o dată ce forurile locale şi centrale l-au desemnat pe Nicolae Robu (PNL) drept candidat pentru primărie. De altfel, cu acesta a avut şi câteva ciocniri, sesizate de presa locală, dar atât Grapini cât şi Robu le-au negat.

Născută la Galaţi şi stabilită în Timişoara, Maria Grapini, 58 de ani, conduce o  companie de confecţii – Pasmatex.  Inginer textilist de profesie, actualul număr 2 în Partidul Conservator deţine o serie de funcţii printre care cea de Consul Onorific al Republicii India în România, cea de membru al Rotary Club Ripensis Timişoara, cea de vicepreşedinte UGIR 1903 ori de preşedinte al Federaţiei Patronală din Industria Uşoară.

Din 2000, Cavaler

Mai mult, din CV-ul Mariei Grapini nu lipsesc cursurile de perfecţionare şi specializările - Programul International pentru participanţi din exterior al Departamentului de Stat al USA” Business Development Issues for Women Business Leaders”, organizat de Departamentul de Stat USA,  Instruire în Anti-Dumping şi sistemul legislativ contabil,  organizat de Departamentul de Comerţ al S.U.A,  Managementul financiar intern, organizat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Industrială, etc, -, ori diferitele lucrări publicate.

Grapini are şi trei brevete de inovaţii la activ, obţinute înainte de 1989 şi o serie de titluri şi trofee. În 2000 a primit gradul de Cavaler – Ordinul Naţional „Pentru merit”, acordat de Preşedintele României pentru merite deosebite în conducerea activităţilor economice.

Pasiunea Mariei Grapini: scrabble-ul

Potrivit declaraţiei de avere depusă la BEJ Timiş, Grapini are două case, un autoturism Volkswagen Touareg, fabricat în 2006 şi bijuterii de 120.000 lei, precum şi tablouri de aceeaşi valoare. Ea deţine şi un teren extravilan de 750 metri pătraţi, în zona Lacului Surduc din judeţul Timiş, cumpărat în anul 2005.

Femeia de afaceri mai are şi un depozit bancar de 10.000 de lei, la City Bank, din anul 2010.

De asemenea, Grapini are acţiuni la Pasmatex SA în valoare de peste două milioane de lei, la Pasmatex Conf SA în valoare de peste 69.000 de lei şi la Certasig Bucureşti de peste 48.000 de lei.

La capitolul "Venituri", Maria Grapini a obţinut în anul fiscal 2011, ca preşedinte al Pasmatex SA, 211.285 lei şi alţi 6.720 lei ca acţionar la Pasmatex Conf SA, potrivit Mediafax.

Maria Grapini este căsătorită şi are un fiu. Vorbeşte engleză şi franceză şi este pasionată de scrabble.

Citește și: