Gandul.info
Cristina ANDREI
1407 vizualizări 27 sep 2017

„Poate n-a fost informat corect. A fost o discuţie destul de serioasă în Biroul Politic Naţional şi dumneavoastră o ştiţi, care s-a încheiat cu acea decizie, şi anume li s-a transmis celor două doamne să nu demisioneze şi ca au susţinere. Dar eu le-am întrebat ce decizie iau, pentru că decizia este a lor. Sunt două posuri importante în guvern şi cred că nu ar face bine nimănui acum această schimbare", a transmis Liviu Dragnea, precizând şi că relaţia cu preşedintele României este cea care se vede în mod public şi că nu a discutat cu şeful statului pe aceste teme. 

Întrebat de jurnalişti dacă premierul Mihai Tudose l-a informat despre o eventuală sesizare a CCR în dosarul Belina, şeful PSD a răspuns că nu ştie nimic pe acest subiect, dar că i s-ar părea normal ca iniţiativa să plece de la Ministerul Justiţiei. „OK, e foarte bine", a replicat preşedintele Camerei Deputaţilor atunci când jurnaliştii i-au transmis că acest demers ar fi pornit deja.

Despre solicitarea preşedintelui Iohannis, care a cerut demisiile lui Shhaideh şi Plumb, Dragnea a comentat ironic că presa ar trebui să se informeze mai bine când citează din şeful statului, „preşedintele nostru al tuturor", şi a susţinut că un partid care a obţinut majoritatea la alegeri are dreptul să formeze guvernul, mai ales că acum se bucură de susţinere şi mai mare, aluzie la sondajul realizat de Sociopol, casă de cercetare apropiată PSD-ului. 

„Eu am citit cu atenţie, pregătiţi-vă bine când citaţi din preşedintele nostru al tuturor, dumnealui a spus anul trecut că nu e de dorit ca din Guvern să facă parte oameni cu probleme penale. (...) Numai că românii au votat într-un fel şi se pare că în continuare au susţinere şi mai mare. Dar ideea că unii sunt buni, alţii sunt răi, ca unul stabileşte ce anume trebuie să facă cineva şi ce nu trebuie să facă... Incitarea, mie mi se pare o ieşire din democraţie, există riscul să se înţeleagă în felul asta. Eu cred că e bine să nu uităm că Parlamentul este singura instituţie care poate legifera, şi eu atrag atenţia tuturor de a nu mai face presiuni asupra Parlamentului, de a nu încerca să-l împiedice să facă legi. Aşa ceva nu se poate întâmpla", a avertizat Dragnea.

Referitor la declaraţiile ministrului Justiţiei pe marginea dosarului Belina şeful PSD i-a întrebat retoric pe reprezentanţii presei dacă Toader a pronunţat punctul numele acestui dosar, reproşându-le că e chiar culmea că acum ministrul nu mai poate răspunde la o întrebare, dar toţi au voie să critice procurorii şi judecătorii. 

„A pronunţat ministrul Justiţiei dosarul Belina? Ştiţi care este culmea? Oricine altcineva îşi permite să ceară orice, îşi permit să ceară condamnarea unora, pedepsirea unor judecători, să certe procurori sau magistraţi, în schimb ministrul Justiţiei n-are voie să răspundă la o întrebare. Despre asta discutăm sau despre abuzurile care au început acum să iasă la iveală? (...) Astea sunt marile întrebări, şi pentru preşedintele României, între două deplasări foarte importante", a afirmat ironic Liviu Dragnea, care a mai spus chiar şi că se duce cu gândul la un atac al DNA împotriva Guvernului şi începe şi el, la fel ca mulţi alţii, să se întrebe dacă oamenii care au câştigat alegerile pot forma un Cabinet: „E a treia descindere în guvern. Totuşi, încep mulţi oameni să pună întrebarea „cineva care câştigă alegerile, are voie să formeze un guvern?" sau tot cine hotăra înainte, dacă nu vine cine le convine lor". 

Liviu Dragnea, a evitat anterior să comenteze declaraţiile şefului statului, Klaus Iohannis, referitoare la atitudinea PSD faţă de Justiţie, el arătând că Iohannis a vorbit "destul" şi că a venit "supărat" din vacanţă şi "ne-a certat pe toţi".

„Nu vorbesc. A vorbit preşedintele (Klaus Iohannis, n.r.) destul. Şi aşa a venit supărat din vacanţă şi ne-a certat pe toţi", a spus Dragnea, la ieşirea din sala de plen a Camerei Deputaţilor, el evitând să facă declaraţii suplimentare.

„Gluma" lui Liviu Dragnea care, după mesajele de marţi ale lui Klaus Iohannis, a comentat că acesta s-a întors supărat din vacanţă şi îi ceartă pe membrii coaliţiei de guvernare este „o ironie bazată pe un neadevăr", a transmis, în replică, administraţia prezidenţială.

„E o glumă sau este o ironie bazată pe un neavăr? Aş face o mică remarcă: dacă reprezentarea României la ONU şi întâlnirea cu lideri de stat, printre care şi preşedintele SUA, reprezintă o vacanţă, atunci chiar nu mai am alte comentarii pe acest subiect", a răspuns purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale, Mădălina Dobrovolski, întrebată cum a interpretat preşedintele această remarcă a liderului PSD.

Marţi, Klaus Iohannis a declarat că justiţia este atacată, de la alegerile parlamentare încoace, de „un număr impresionant de politicieni influenţi” şi a cerut „implicare civică maximă”. 

„Nu putem să nu constatăm că, de la alegerile parlamentare încoace, un număr impresionant de politicieni influenţi se ocupă cu a ataca justiţia, procurorii, procedurile din justiţie, inducând în populaţie impresia că justiţia nu funcţionează. Cu siguranţă, s-a putut constata că mai mulţi politicieni influenţi sunt fie condamnaţi penal, fie judecaţi penal, fie urmăriţi penal”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta susţine că îngrijorările sale dinainte de alegeri s-au adeverit în timp. „Înainte de alegeri le-am atras atenţia alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal să ajungă în conducerea statului. Automat ar apărea o presiune imensă asupra justiţiei. Iată că acest lucru s-a întâmplat”, a spus preşedintele.

Din acest motiv este nevoie de „implicare civică maximă” din partea celor care pot contribui la dezbaterile pe marginea legilor justiţiei. ”De aceea, este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toţi cei care doresc o Românie stat de drept şi care doresc o Justiţie independentă să se anunţe şi să-şi spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergenţe majore, dar o societate sănătoasă — şi eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România — este obligată să discute public aceste chestiuni, fiindcă ele ne afectează în definitiv pe toţi”, a afirmat şeful statului.

Iohannis a reiterat principalele motive de nemulţumire pe care le are faţă de legile justiţiei preconizate de actuala coaliţie guvernamentală. „Multe puncte de acolo mi se par eronate, iar abordările greşite. Concret, m-aş referi la două chestiuni (...) care mă îngrijorează foarte mult. Faptul că preşedintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor-şefi mi se pare o greşeală fundamentală fiindcă doar prin prezenţa preşedintelui România a ajuns să aibă o activitate anticorupţie consistentă, recunoscută pe plan mondial şi preşedintele României este garantul că lupta anticorupţie nu este subjugată politic. A doua chestiune care se doreşte în aşa-zisa reformă a justiţiei şi care mă îngrijorează profund este faptul că se propune ca Inspecţia Judiciară să nu mai fie subordonată CSM care, conform Constituţiei, garantează independenţa justiţiei, ci Ministerului Justiţiei care este un organism eminamente politic. Faptul că ministrul nu este numit politic nu schimbă nimic. Guvernul este unul format din politicieni şi subodonarea Inspecţiei Judiciare către minister aduce riscul unei presiuni politice asupra sistemului judiciar”, a argumentat preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă are de gând să discute aceste chestiuni cu prim-ministrul Mihai Tudose, Iohannis a răspuns: „Aştept să mă consulte dacă are nevoie de un sfat bun.”

 

Citește și: