Gabriela Antoniu
455 vizualizări 7 nov 2019

Ion Cristoiu a afirmat că, deşi scrie zilnic şi are apariţii de patru ori pe săptămână la tv, opiniile sale nu se viralizează precum ale altora pe reţelele de socializare. Analistul politic a spus şi de ce: nu face parte dintr-o unitate militară a presei.

„Trebuie să te înscrii într-o unitate militară a presei şi atunci rândul, textul sms-ul respectiv este imediat preluat, amplificat. Ar trebui să discutăm despre sistemul ăsta infernal creat de Traian Băsescu, preluat de Klaus Iohannis, şi putem vorbi de un al treilea mandat al lui Traian Băsescu pentru că Iohannis are un mare avantaj: l-a luat la cheie. Traian Băsescu a tot lucrat la el, l-a reglat, dar când să-l folosească i s-a terminat mandatul. Şi atunci toată această maşinărie la cheie a venit singură la... ştiţi cum vin generalii... eu îi spun camarila cu epoleţi”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu a susţinut că nu tot ceea ce s-a întâmplat în mandatele lui Traian Băseacu poate fi pus pe seama binomului SRI-DNA, ci a fost creată o maşinărie în care presa a avut un rol esenţial şi a fost un factor de abuz.

„Pe vremea lui Traian Băsescu s-a creat o maşinărie care era alcătuită pe de o parte din presă, apoi SRI, apoi DNA, apoi alte instituţii de forţă. Dacă acum am face o analiză a abuzurilor binomului, ele se întâmplau aşa: victima era dictată de către SRI la DNA, era chemată la DNA pe uşa din faţă, ţineţi minte din jurnalul Elenei Udrea problema cu cealaltă uşă, erau anunţate unităţile mobile din presă vedeţi că X vine, veneau fătucele unele din ele inconştiente, cum spune CIA, idiotul util, şi întrebau de ce ai furat, ce ai făcut. După asta, spectacolul ieşirii din cătuşe şi în timp ce omul era acolo sau Berca de la PDL, fostul ministru de Interne, el nici nu apucase să intre şi deja pe toate burtierele televiziunilor circula a fost chemat la DNA şi a fost arestat preventiv. E foarte important mecanismul pentru că piesa cheie era presa, nu ei. Era reţinut în noaptea respectivă şi trebuia să fie dus la un judecător. În noaptea respectivă până era dus la judecător victima era fezandată de presă prin diferite documente date. Deci în momentul în care el ajungea la judecător, judecătorul era sub presiunea politicului, ăla era deja criminal, analfabet, se dădeau stenograme din discuţiile lui care nu aveau nicio legătură cu speţa. Deci, din punctul acesta de vedere, presa unităţilor militare a fost un factor de abuz”, a explicat jurnalistul.

Ion Cristoiu a dat exemplul lui Dan Barna, candidat la prezidenţiale din partea USR-PLUS, atacat în timpul campaniei electorale prin publicarea pe un site a unei anchete privind cheltuirea unor fonduri europene. Jurnalistul a explicat în acest context cine face parte din unităţile militare de presă şi cum funcţionează.

„S-a constiuit un cartel de presă, şi cu colegi de ai noştri din aşa zisa presă independentă şi televiziuni independente, care este foarte interesant, alcătuit din unităţile militare cu oameni care sunt crescuţi de mici de servicii şi puşi în funcţii în presă. Care e esenţa. Prima dată sub domnia lui Emil Constantinescu ne-au ras pe noi. Adică, ăştia mai...să zicem bătrâni, mai cu experienţă, independenţi. După asta au ras trusturile. Acea campanie dusă împotriva mogulilor a lui Traian Băsescu a fost catastrofală pentru presă. Pentru că trustul de presă e o instituţie foarte puternică. Chiar dacă mogulul X se bătea cu mogulul Y şi se concurau, până la urmă se năştea o concurenţă, un sentiment de profesionalism în interiorul trustului, al redacţiei. Şi-atunci le-au distrus, arestând pe toţi mogulii şi în locul lor au pus fie site-uri, fie s-a întâmplat fenomenul următor: x pleca de la trustul Y şi i se dădea un site, un blog pe care eu nu l-aş putea face cu toată pensia mea, dar el e unul singur. Şi atunci au creat 3000 de asemenea unităţi. Fiecare e slabă, dar la un loc fac opinia (…) Aţi observat că toţi dintre cei plecaţi de la un trust, de la un ziar, cad în picioare? I se inventează un site, un ziar… eu aşa ceva nu am mai pomenit”, a susţinut analistul politic.

Ion Cristoiu a mai spus că, în democraţie, nimeni nu câştigă un război în democraţie cu presa. „Noi suntem, din '90 încoace, o democraţie de faţadă, nimeni nu mai reacţionează dacă se întâmplă ceva presei (…) Nu mai e nimic de făcut în cazul presei. Dacă spui adevărul şi eşti corect, rişti să ajungi cu capul pe butuc”, a conchis jurnalistul.

 

 

Citește și: