Elena Crangasu
328 vizualizări 10 sep 2019

„Cetăţenii româniau dreptul să se exprime, eu sunt gata oricând să discut şi să le explic, iar la primele alegeri, singurele modificări pe care le-am putut face, au fost câteva elemente tehnice care să permită un vot mai rapid. (...) Nu simt că i-am dezamăgit pe români.”, a declarat fostul Ministru de Externe.

O situaţie asemănătoare a avut loc şi în 2014, la alegerile prezidenţiale, Meleşcanu considerând că nu era de datoria Ministerului Afacerilor Externe organizarea alegerilor, ci doar detalii logistice, sarcina principală fiin, de fapt, a Biroului electoral Central.

„În 2014, nu am ocupat eu organizarea alegerilor, nici anul acesta nu m-am ocupat eu de organizarea alegerilor. Potrivit Legii, organizarea alegerilor se face de către Biroul Electoral central, iar Ministerului Afacerilor Externe îi revine sarcina de a asigura logistic aceste alegeri.”, a declarat acesta.

Teodor Meleşcanu consideră că problemele din cadrul alegerilor europarlementare, din 26 mai 2019, s-au resimţit doar în unele ţări, nu în toate.

„În mai, anul acesta, bineînţeles că primul lucru pe care l-am făcut, a fost să dublez circumscripţiile electorale, care cu toate astea, s-au dovedit a fi neîncăpătoare, în unele ţări, nu în toate, dar în câteva ţări au fost incidente.”, a reiterat Meleşcanu.

Precizările vin după ce, la alegerile din 26 mai, mulţi dintre cetăţenii români din diaspora nu au putut vota din cauza cozilor imense formate la secţiile de vot. Potrivit raportului MAE, privind problemele la votul pentru alegerile europarlamentare din Diaspora, au existat „acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni” cu mai multe autocare.

 

Citește și: