Departamentul Politic
2279 vizualizări 10 ian 2019

Cei şase i-au transmis o scrisoare preşedintelui Constantin Buchet prin care îi atrag atenţia că, până nu clarifică în scris şi în mod public situaţia în care a atras CNSAS prin acţiunile sale ilegale, instituţia s-ar putea afla în blocaj.

Scrisoarea a fost semnată de Alexandra Toader (numită de preşedintele Iohannis), Dinu Zamfirescu (numit de PNL), Ladislau Csendes (numit de UDMR) şi Adrian Cioflâncă (numit de PSD), Sulfina Barbu (numită de PNL), Germina Nagâţ (numită de USR).

Membrii colegiului CNSAS îi reproşează lui Constantin Buchet că adresa transmisă CSM pe 28 decembrie 2018, referitoare la situaţia verificării Adinei Florea şi a altor patru persoane, ”ridică grave probleme de ordin legal”. De asemena, aceştia îl acuză pe preşedintele CNSAS că şi-a depăşit atribuţiile prevăzute de lege, substituindu-se Colegiului, prin faptul că, în nume personal, a dat verdictul cu privire la lipsa calităţii Adinei Florea şi a altei persoane de colaborator al Securităţii.

„În data de 9 ianuarie 2019 am aflat de existenţa adresei nr. P 1974/18 din 28 decembrie 2018, pe care aţi transmis-o CSM şi aţi semnat-o în calitatea dumneavoastră oficială de preşedinte al CNSAS. Documentul face referire la situaţia verificărilor în cazul doamnelor Florea Adina Sterschi Florena Esther, Hosu Elena Georgiana, Nedelcu Iuliana şi Constantin Antonia Eleonora. Din punctul nostru de vedere documentul pe care l-aţi remis CSM, în numele întregii instituţii, ridică grave probleme de ordin legal întrucât v-aţi depăşit atribuţiile prevăzute de OUG 24/2008, substituindu-vă Colegiului. Concret, în răspunsul tranmis CSM în nume personal, aţi dat verdictul cu privire la lipsa calităţii doamnei Florea Adina de colaborator/lucrător al Securităţii în sensul legii. În acest sens, vă semnalăm prevederile art. 8 din legea de funcţionare a CNSAS, potrivit căruia doar Colegiul poate stabili calitatea sau lipsa calităţii de colaborator/lucrător al Securităţii, ca rezultat al verificării de interes public”, au transmis membrii CNSAS în scrisoarea adresată lui Constantin Buchet, obţinută de Mediafax.

Colegiul CNSAS, în pragul BLOCAJULUI. Foto: MediafaxFoto

Cei şase membri îi atrag atenţia preşedintelui CNSAS asupra faptului că doar Colegiul, întrunit în şedinţă în prezenţa a cel puţin opt membri şi cu votul majorităţii, poate stabili calitatea sau lipsa calităţii de colaborator al Securităţii.

”V-aţi antepronunţat cu privire la calitatea de colaborator/ lucrător al Securităţii în privinţa a două persoane, ceea ce ridică probleme grave de legalitate. Acesta este un viciu de procedură, cauzat de precipitarea cu care aţi gestionat situaţia, în condiţiile în care, subliniem încă o dată, orice membru al Colegiului are dreptul să solicite verificări suplimentare. Mai mult, nu am fost lăsaţi să ne exercităm dreptul de a vota, dumneavoastră substituindu-vă Colegiului prin luarea unei decizii în nume propriu.

Prin urmare, până clarificaţi în scris şi în mod public această situaţie fără precedent în care aţi atras instituţia, generând grave probleme de legalitate, noi, subsemnaţii, vă solicităm să nu includeţi pe ordinea de zi a şedinţelor Colegiului nota de constatare şi avizul Direcţiei Juridice cu privire la doamna Adina Florea. Lipsa unei reacţii din partea dumneavoastră ar putea conduce la un blocaj instituţional, lucru pe care niciunul dintre membrii Colegiului nu şi-l doreşte”, conchid semnatarii scrisorii.

Propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror şef al DNA a fost respinsă, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis. Propunerea a fost respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

Colegiul CNSAS, în pragul BLOCAJULUI. Foto: MediafaxFoto

”Constat că subzistă temeiurile de fapt şi de drept avute în vedere la respingerea propunerii iniţiale de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa”, i-a transmis preşedintele Klaus Iohannis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Tudorel Toader a propus-o iniţial pe Adina Florea pentru şefia DNA în luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie preşedintele a anunţat că o respinge pentru că documentaţia nu conţinea adeverinţa CNSAS care să arate că nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate.

A doua propunere a Adinei Florea făcută de Tudorel Toader a fost pe data de 27 decembrie 2018.

Foto: Hepta

Citește și: