Firuta Flutur
572 vizualizări 26 feb 2019

Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcţiei a luat decizia de a protesta prin mesajul: “DNA – instituţie în pericol de a fi blocată de OUG 7/2019. Combaterea corupţiei la nivel înalt riscă să fie paralizată”.

Totodată, instituţia anticorupţie a mai stabilit susţinerea hotărârii Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conţin prevederi neconstituţionale şi care vor conduce la blocarea activităţii Ministerului Public, inclusiv DNA.

Instituţia a stabilit şi susţinerea demersului Parchetului General de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituţionalitatea OUG nr. 7/2019, precum şi solicitarea ca titularii îndreptăţiţi să declanşeze un conflict juridic de natură constituţională între Guvern ca legiuitor delegat şi Autoritatea judecătorească.

Procurorii au mai decis transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiţiei, pentru a explica modul în care urmează să fie derulată şi finalizată procedura de ocupare a funcţiilor de procuror şef secţie la DNA în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcţii nu mai este posibilă.

De asemenea, aceştia au decis sesizarea reprezentanţilor GRECO - Grupul Statelor împotriva Corupţiei - şi a Comitetului MONEYVAL (comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficienţa organelor de urmărire penală din perspectiva infracţiunilor de combatere a corupţiei si a spălării banilor.

În cursul şedinţei, au fost supuse votului Adunării generale şi alte propuneri ale participanţilor, anunţă procurorii, care nu au întrunit însă numărul de voturi (majoritate simplă din numărul celor prezenţi) necesare adoptării.

DNA rămâne fără doi procurori-şefi 

DNA rămâne fără procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi fără procuror-şef al Secţiei penale, ca urmare a intrării în vigoare a OUG pe legile justiţiei, care interzice delegările în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedinte, anunţă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) .

Mesaj de protest pe site-ul DNA

Secţia pentru procurori a CSM anunţă că a decis, marţi, respingerea propunerilor formulate de DNA de prelungire a delegărilor pentru două funcţii de conducere din cadrul acestui parchet, respectiv aceea de procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei şi de procuror-şef al Secţiei judiciare penale.

"La adoptarea acestei hotărâri s-a avut în vedere intrarea în vigoare a prevederilor O.U.G. nr. 7/2019 care interzic delegările în funcţii de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României. Ca efect al acestei măsuri, funcţiile se vor vacanta pe o perioadă a cărei durată nu poate fi anticipată, cu consecinţe asupra exercitării atribuţiilor specifice, dintre care menţionăm doar pe cea privind verificarea legalităţii şi temeiniciei rechizitoriilor", arată Secţia pentru procurori a CSM.

Procurorii din CSM atrag atenţia încă o dată asupra efectelor pe care ordonanţa pe legile justiţiei le are asupra activităţii Ministerului Public şi reiterează necesitatea abrogării tuturor prevederilor din OUG, care sunt de natură să afecteze această activitate.

Foto: Hepta/ Captură

Citește și: