1496 vizualizări 11 apr 2017

România ar trebui să scape de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în timpul mandatului lui Jean-Claude Juncker, a spus chiar preşedintele Comisiei Europene la întâlnirea cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit unui comunicat de presă, Juncker a repetat dorinţa sa de a încheia MCV până la preluarea preşedinţiei UE de care România în primul semestru 2019, "urmând ca România să continue progresele înregistrate de ultimul raport MCV, subliniind importanţa respectării valorilor statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor individuale ale cetăţenilor", arată sursa citată.

Cei doi oficiali au discutat şi despre situaţia economică a României, preşedintele Comisiei Europene încurajând autorităţile de la Bucureşti să continue punerea în aplicare a reformelor, dar şi să dezvolte politici fiscale responsabile.

Jean-Claude Juncker se se va afla la Bucureşti în data de 11 mai, ocazie cu care va ţine şi un discurs în faţa Parlamentului.

"O altă temă a fost viitoarea Preşedinţie română a Consiliului UE în 2019. Ambii oficiali au subliniat importanţa pentru România a preluării preşedinţiei UE, într-un moment crucial, şi anume, în anul alegerilor pentru Parlamentul European. Preşedintele Juncker a confirmat angajamentul Comisiei de a fi un partener al parlamentelor naţionale şi a subliniat că acestea, în particular, Parlamentul României, joacă un rol-cheie în dezbaterile privind viitorul Europei" se arată în comunicatul de presă.

Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit luni şi cu Vera Jourova, comisarul european pentru justiţie, cu care a discutat despre evoluţiile recente din sistemul judiciar.

Citește și: