Departamentul Politic - Mediafax
3632 vizualizări 6 iul 2015

”Deşi Grecia a votat NU la referendumul de ieri, sper că înţelepciunea politică şi economică va prima în cele din urmă şi se vor găsi soluţii care să însemne DA pentru viitorul european al Greciei. Este foarte important pentru toate statele Uniunii Europene să se caute în continuare căi pentru a ieşi din criză”, scrie preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj postat luni pe Facebook.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61,41% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,59% pronunţându-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parţiale.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 89,95 la sută din voturi, 61,41 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,59 % s-au pronunţat în favoarea acestora.

Prezenţa la urne a fost de 62,18 %.

Întrebarea adresată la referendum a fost: "Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?" Prima căsută pe buletinul de referendum a fost "nu", iar a doua "da".

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a anunţat, luni dimineaţă, că demisionează, la o zi după ce alegătorii greci au respins prin referendum măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali ai Greciei.

O delegaţie greacă va merge luni la Bruxelles pentru a pregăti reluarea negocierilor cu creditorii internaţionali, au anunţat surse guvernamentale citate de publicaţia elenă Proto Thema în pagina electronică.

Delegaţia va fi condusă de ministrul de Stat Nikos Pappas şi de secretarul de stat în Ministerul de Externe Euclid Tsakalotos.

O conferinţă telefonică pe tema Greciei va avea loc luni între preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, preşedintele BCE Mario Draghi şi preşedintele Eurogrup Jeroen Dijsselbloem.

De asemenea, liderii din zona euro se vor reuni marţi, la Bruxelles, pentru a discuta pe tema Greciei.

Citește și: