Andrei Luca POPESCU Catalina Mihai
32615 vizualizări 8 sep 2014

Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a declarat luni, la Bucureşti, că schimbările bruşte ale regulilor jocului pot leza serios unele afaceri, iar folosirea ordonanţelor de urgenţă creează incertitudine, sperie investitorii şi stragnează creşterea economică. Este al doilea mesaj de acest gen în decurs de o săptămână din partea SUA, după ce şeful Ambasadei SUA la Bucureşti, Însărcinatul cu Afaceri Dean Thompson, a spus ceva similar, în interviul acordat gândul - „Noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba de schimbat legi”.

„În afaceri, ca şi la guvernare, surprizele pot fi costisitoare. Schimbările bruşte ale regulilor jocului pot dăuna semnificativ unor afaceri, în timp ce le favorizează pe altele, astfel creând un teren de joc denivelat, pe care afacerile serioase îl vor evita. Un exemplu pentru acest caz este folosirea ordonanţelor de urgenţă, care eludează examinarea publică şi procesul de evaluare - creează nesiguranţă, diminuează responsabilitatea, sperie investiţiile străine şi îngreunează creşterea economică”, a spus oficialul Departamentului de Stat al SUA.

"Un principiu cheie al unui mediu de afaceri transparent şi predictibil este ca atunci când guvernul ia în considerare noi reglementări şi noi legi să evalueze mai întâi posibilul impact asupra actorilor, inclusiv prin consultarea acestora", a mai declarat Hoyt Yee, la seminarul organizat de Ambasada Statelor Unite, AMCHAM, AMRO şi Guvernul României.

Oficialul american a mai precizat că România a adoptat o serie de legi fără a face înainte o evaluare de impact comprehensivă, dând exemplu Legea audovizualului.

"Legea distorsionează piaţa oferind un avantaj instituţiilor mari în negocierile cu companiile de publicitate, în timp ce firmele mici sunt afectate negativ. Astfel de măsuri discriminatorii pot contribui la modul în care este percepută corupţia şi pot diminua competitivitatea", a spus Hoyt Yee.

Oficialul guvernamental american a amintit în discursul său de vizita vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, la Bucureşti, spunând că şi acesta a arătat atunci că „ţările care promovează transparenţa şi statul de drept şi construiesc instituţii puternice prosperă, cele care nu o fac nu prosperă”.

„România are ingredientele pentru a construi o economie prosperă şi a atrage investitori, prin locaţia sa strategică, forţa de muncă bine educată, salariile competitive şi beneficiile care vin din apartenenţa la UE”, a mai spus oficialul american.

Ponta: „Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanţe de urgenţă”

Un mesaj similar a transmis şi Însărcinatul cu Afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, şeful Ambasadei SUA, care a declarat, într-un interviu acordat gândul, referindu-se la „ordonanţa traseiştilor”, promovată de Guvernul Ponta: „Noi credem că o procedură parlamentară transparentă este cea mai bună cale de urmat când vine vorba de schimbat legi”.

Două zile mai târziu, premierul Victor Ponta anunţa că a priceput mesajul: „Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanţe de urgenţă”.

Premierul a cerut, joia trecută, în şedinţa de Guvern, transformarea unei ordonanţe de urgenţă în proiect de lege, aşa cum acesta fusese pus iniţial în dezbatere publică. Pe agenda şedinţei de Guvern figura un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, care fusese însă pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei, în 31 ianuarie 2014, ca proiect de lege.

"Nu sunt de acord să fie ordonanţă de urgenţă. Am primit un semnal foarte clar că nu mai putem da ordonanţe de urgenţă, deci este proiect de lege, domnul ministru al Justiţiei, mai ales că e în domeniul Justiţiei, proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, pleacă în Parlament în procedură de urgenţă", a cerut Ponta.

Citește și: