86 vizualizări 18 dec 2008

Zi decisivă, ieri, pentru desemnarea ultimilor miniştri din Guvernul Boc. Cu excepţia ministrului Justiţiei, care, până aseară, nu fusese anunţat oficial, fiind, aşa cum spuneau în cor pesediştii de la putere şi pedeliştii, „un independent, deci propus de Băsescu” (numele vehiculat: Mihai Selegean, fost director al Institutului Naţional al Magistraturii), toate numele viitorilor şefi de ministere au fost validate şi prezentate public. Este vorba, practic, de două guverne, fiecare croit după calapodul baronilor, care fie au intrat în Executivul lor, fie au decis să-l conducă prin interpuşi. La PD-L, surpriza a constituit-o reintrarea în joc a artileriei grele – Blaga, Videanu, Berceanu – după ce Traian Băsescu dăduse mesajul că nu-i vrea pe aceşti „eterni” în Executiv.

Discuţia lămuritoare între preşedinte şi baronii PD-L a avut loc marţi seara, aceştia primind OK-ul să intre în Executiv (Berceanu la Transporturi, Blaga la Dezvoltarea Regională, Videanu la Economie) şi, în plus, să-l ia şi pe Gheorghe Pogea ca viitor titular la Finanţe. Imediat după ce şi-au luat felia lor de guvern (opt ministere, vicepremierul şi un ministru delegat), pesediştii au intrat în fibrilaţie: în noaptea de marţi spre miercuri şi în dimineaţa zilei de miercuri, grupurile de presiune din partid au lucrat frenetic pentru a-şi împinge oamenii la masa deciziilor de la Palatul Victoria.

La PSD, marii câştigători ai negocierilor sunt Radu Mazăre (care şi-a luat Mediul, pe care-l va administra viceprimarul său de la Constanţa, Nicolae Nemirschi, zis „Nemo”), Liviu Dragnea (care a devenit oficial şeful miniştrilor pesedişti, cu care va face săptămânal instructaj la partid), Gabriel Oprea (care a ajuns ministru de Interne, bătându-l pe „omul lui Vanghelie”, generalul SPP Cătălin Voicu, zis „Naşu”) şi Ionuţ Bazac („ministrul Ferrari”, importator al celebrei mărci de maşini, care a ajuns ministru al Sănătăţii, în baza unei datorii pe care Mircea Geoană ar avea-o faţă de el – de altfel, a fost singurul candidat pentru care Geoană a insistat la negocieri).

Citeşte în ediţia de astăzi şi:

Greii din PD-L traşi de urechi de Băsescu au forţat uşa şi au intrat în Guvern

Miniştrii PSD: jumătate baroni, jumătate argaţii baronilor. Marii câştigători ai negocierilor

„Nemo“ şi „Ferrari“ în Executivul lui Emil Boc

Ce va avea de înfruntat sau înfruptat noul CabinetCitește și: