Sorina Ionaşc
11805 vizualizări 30 iun 2015

După mai bine de trei ani, Mihai Răzvan Ungureanu se reîntoarce la şefia Serviciului de Informaţii Externe. Propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru un nou mandat la SIE, MRU a fost votat marţi de 278 de parlamentari. Şase senatori şi deputaţi au votat împotrivă. În total, 284 de voturi, un număr la limită, având în vedere că erau necesare voturile a minimum 278 de parlamentari. De altfel, strategia PSD a fost de a boicota şi de a face tot posibilul ca liberalii să nu reuşească să adune cvorumul de prezenţă, astfel încât numirea lui MRU la SIE să nu poată fi făcută.

Cu toate acestea, cu sprijinul UNPR, UDMR, al membrilor grupului Democrat-Popular, al deputaţilor şi senatorilor independenţi, plus minorităţile naţionale, s-a conturat, totodată, şi o nouă majoritate parlamentară. 

”Astăzi sunt validat de o clasă politică care îmi oferă din nou posibilitatea să fiu de folos naţiunii. Este semnul triumfului democraţiei statului de drept. Aş vrea ca noul meu mandat să-mi conving colegii că doar împreună putem schimba percepţia păguboasă asupra serviciilor care, deşi autonome, nu dau socoteală nimănui. Este nevoie de un nou cadru legislativ, de acoperirea diferenţelor de cunoaştere. Prin votul dvs, primesc nu doar încuviinţare a mandatului, un mandat social al instituţiilor, există o raţiune socială a acestei numiri. Să rămâneţi întordeauna sensibili, asigurându-vă încă o dată de tot respectul meu”, a declarat, la final, Mihai Răzvan Ungureanu. 

Pe de altă parte, pesediştii nu s-au limitat la boicot, ci au transmis, prin liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, şi o serie de atacuri la adresa lui MRU, pe care l-au numit ”produs expirat politic”.

”Am văzut apoi un tânăr ministru de Externe care începea să îmbrace haina aroganţei. Am văzut un pic în iarna şi în primăvara 2012 probabil cel mai slab, orgolios şi cel mai ineficient ministru pe care l-a avut România în perioada post-Dăscălescu. Un politician de rând, coordonat cu cheiţa, lipsit de personalitate, în adunări publice care semănau cu exorcizări decât cu mitinguri publici. Avem în faţă un produs expirat politic, pe care ni-l prezintă ca un produs nou şi o nouă tehnologie de marketing”, a declarat Neacşu, în plen, înaintea votului.

Nici Călin Popescu Tăriceanu, prezent şi el la şedinţă, dar abţinându-se de la vot, nu a avut cuvinte de laudă pentru Mihai Răzvan Ungureanu. Şeful Senatului a spus că numirea lui MRU la SIE este o reîntoarcere la regimul Traian Băsescu, în care acesta îşi numeşte oamenii în instituţii-cheie.

”Regimul Băsescu se recompune încet-încet. În persoana lui MRU nu văd decât reîntoarcerea în posturi cheie ai oamenilor lui Băsescu. M-a frapat cât de pătimaş poate fi MRU, e un eufemism pentru cum s-a comportat domnia sa în campania electorală. Şeful SIE ar trebui să fie o persoană echilibrată, cât mai îndepărtată de conflictele din zona politică, domnul Ungureanu este fix pe dos”, a spus Tăriceanu, în plen.

Gândul a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaraţii 

UPDATE 19:09 Mihai Răzvan Ungureanu a depus jurământul de învestitură. ”Pe această cale, mulţumesc, din nou, preşedintelui Klaus Iohannis pentru nominalizarea făcută. Este o misiune care mă onorează, pe care cred cpă am ştiinţa s-o fac, s-o duc la bun sfârşit şi nu voi precupeţi niciun efort. Mulţumesc parlamentarilor PNL pentru felul în care au susţinut această nominalizare. Mulţumesc colegilor de la UNPR care au înţeles distincţia dintre partid şi interesul strategic al României. Mulţumesc colegilor de la UDMR pentru sprijin, seriozitate, celor de la grupul Democrat şi Popular că s-au alăturat, tuturor deputaţilor minorităţilor naţionale, colegilor neafiliaţi şi care, prin acest vot, se găsesc alături de o întreagă naţiune. Domeniul informaţiilor nu trebuie contaminat politic, iar profesioniştii sunt cei care pun în aplicare tot ce înseamnă acest interes. Ştiu ce înseamnă această validare prin vot. Astăzi sunt validat de o clasă politică care îmi oferă din nou posibilitatea să fiu de folos naţiunii. Este semnul triumfului democraţiei statului de drept. Aş vrea ca noul meu mandat să-mi conving colegii că doar împreună putem schimba percepţia păguboasă asupra serviciilor care, deşi autonome, nu dau socoteală nimănui. Este nevoie de un nou cadru legislativ, de acoperirea diferenţelor de cunoaştere. Prin votul dvs, primesc nu doar încuviinţare a mandatului, un mandat social al instituţiilor, există o raţiune socială a acestei numiri. Să rămâneţi întordeauna sensibili, asigurându-vă încă o dată de tot respectul meu.”

UPDATE 19:05  MRU devine şeful SIE, 278 de parlamentari votând ”pentru”, şase ”împotrivă” şi cinci s-au abţinut de la vot.

UPDATE 18:44 Au terminat de votat şi deputaţii, în total încă 205 de voturi. În total, 290 de voturi exprimate. 

UPDATE 18:05 Senatorii au terminat de votat. Deşi Zgonea a anunţat 86 de senatori prezenţi, adică două voturi peste jumătate plus unu din totalul senatorilor, Tăriceanu l-a anunţat că nu a fost prezent în sală şi nu a votat. Ca atare, doar 85 de senatori au votat. 

UPDATE 17:48 Votul pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE a început.

UPDATE 17:41 Ioan Oltean, PNL: ”E de neacceptat ca un senator al României să fie caracterizat drept expirat. Nu ne onorează un asemenea vocabular”

UPDATE 17:33 Călin Popescu Tăriceanu, ALDE: ”Sigur că toţi simţim nevoia să ne exprimăm un punct de vedere politic. Este periculos ca toată puterea să fie într-o singură direcţie. Asistăm la recompunerea monopului puterii de către preşedinte. Alegerea lui MRU pentru SIE este nepotrivită. Preşedintele a evitat să mai facă o consultare cu partidele, ar fi fost un demers firesc. De ce oare a refuzat să mai facă acest lucru? Regimul Băsescu se recompune încet-încet. În persoana lui MRU nu văd decât reîntoarcerea în posturi cheie ai oamenilor lui Băsescu. M-a frapat cât de pătimaş poate fi MRU, e un eufemism pentru cum s-a comportat domnia sa în campania electorală. Şeful SIE ar trebui să fie o persoană echilibrată, cât mai îndepărtată de conflictele din zona politică, domnul Ungureanu este fix pe dos. ”

UPDATE 17:28 Marian Neacşu, lider PSD: ”Sunt surprins să constant puterea de metamorfozare a domnilor deputaţi şi senatori în cazul lui MRU. Atâta vreme cât sunt interesat de viaţa publică, sunt interesat şi de cei care o populează. Am văzut, în urmă cu câţiva ani, un tânăr politician ambiţios, cult, inteligent şi oarecum echilibrat, care îşi căuta cu grijă cuvintele. Am văzut apoi un tânăr ministru de Externe care începea să îmbrace haina aroganţei. Am văzut un pic în iarna şi în primăvara 2012 probabil cel mai slab, orgolios şi cel mai ineficient ministru pe care l-a avut România în perioada post-Dăscălescu. Un politician de rând, coordonat cu cheiţa, lipsit de personalitate, în adunări publice care semănau cu exorcizări decât cu mitinguri publici. Avem în faţă un produs expirat politic, pe care ni-l prezintă ca un produs nou şi o nouă tehnologie de marketing. Neavând un aviz al comisiei SIE, noi nu ştim dacă MRU îndeplineşte condiţiile, de aceea am ales să nu participăm la această şedinţă”

UPDATE 17:18 Sunt 286 de parlamentari prezenţi, potrivit anunţului făcut de Valeriu Zgonea, la deschiderea şedinţei. Un număr suficient astfel încât să se poate vota numirea lui MRU la SIE. 

UPDATE 17:13  În sală au intrat şi preşedinţii celor două camere, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, plus liderul grupului deputaţilor PSD, Marian Neacşu. ”Credeaţi că aţi scăpat de mine?”, a zis Zgonea, la intrare, parlamentarii aplaudând frenetic. 

UPDATE 17:10 Până în acest moment, 285 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa la votul pentru numirea lui MRU la conducerea SIE. Patru parlamentari UNPR lipsesc, însă lista de prezenţă a fost semnată şi de patru pesedişti: Vasile Popeangă (cunoscut însă pentru apropierea de Mircea Geoană), Mario Ernest Caloianu, Florian Nicolae şi Sefer Cristian George.

Cu doar doi membri din totalul de cinci ai comisiei pentru controlul activităţii SIE, audierea lui Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat la conducerea serviciilor, a eşuat din lipsă de cvorum. La şedinţă au participat doar cei doi liberali, preşedintele comisiei, Mihăiţă Calimente, şi senatorul PNL Marius Obreja.

Cei trei pesedişti, Ilie Sârbu, Mihai Weber şi Dorel Căprar au absentat.

”Nu a fost audiat pentru că colegii noştri au refuzat să-şi îndeplinească calitatea de parlamentari şi să se prezinte la comisie. Cu unul dintre ei am vorbit eu înainte şi mi-a promis că vine, un altul a fost sunat şi a spus că nu poate să vină, amândoi sunt în clădire. Domnul Weber şi domnul Căprar refuză să vină la comisie,  să-şi reprezinte cetăţenii care i-au trimis în Parlament. Nu s-a întrunit cvorumul. Eu bănuiam că nu vor veni, nu au avut nici măcar tăria de caracter să ne spună în faţă că nu vor veni. Eu cred că la plen lucrurile vor evolua în mod normal şi MRU va primi votul pentru SIE.”, a declarat Calimente, la final.

Mai mult, deputatul PNL a explicat că pesedistul Mihai Weber nu a mai răspuns la telefon, în timp ce Dorel Căprar, celălalt pesedist, i-a transmis că este ”indisponibil”.

Avizul comisiei ar fi fost unul consultativ.

Întrebat ce se întâmplă mai departe, preşedintele comisiei a precizat că situaţia va fi rezolvată în plenul reunit, programat la ora 17:00, când pesediştii au anunţat deja că vor boicota. Astfel, pentru ca numirea lui MRU la SIE să fie făcută, este nevoie de cvorum de prezenţă de 278 de parlamentari, iar decizia va fi luată cu votul majorităţii celor prezenţi.

Dacă în plen se vor aduna toţi membrii grupurilor PNL, UNPR, UDMR, independenţii şi democrat-popularii, atunci ar fi o prezenţă de aproximativ 300 de parlamentari. 

La ora 17:00 în plen vom hotărî ce se întâmplă mai departe. Eu presupun că vom cere plenului să ia la cunoştinţă că nu s-au prezentat colegii noştri şi se poate trece la vot. Oricum acest aviz este consultativ. 

Citește și: