Anca SIMINA
10485 vizualizări 18 nov 2014

La o oră după ce ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi-a anunţat demisia, premierul Victor Ponta i-a anunţat înlocuitorul. Este vorba despre ambasadorul Mihnea Motoc, aflat la final de mandat la Reprezentanţa României la Uniunea Europeană. Traian Băsescu a semnat decretul de numire în cursul serii, ceremonia de depunere a jurământului de învestitură urmând să aibă loc miercuri, 19 noiembrie a.c., după publicarea decretelor în Monitorul Oficial.

Propunerea oficială a fost transmisă astăzi la Palatul Cotroceni, fiind de aşteptat ca preşedintele Traian Băsescu să o accepte având în vedere relaţia bună pe care a avut-o în ultimii ani cu ambasadorul României la UE şi sprijinul diplomatic al acestuia pe care l-a invocat în momente-cheie cum a fost cel al negocierii pentru bugetul UE 2014-2020.

De profesie magistrat, Mihnea Motoc a intrat în Ministerul de Externe în 1991, la Direcţia juridică, fiind numit, în 1996, director al Direcţiei Uniunea Europeană şi, ulterior, al Departamentului European şi Euro-atlantic. În 1999 este numit de preşedintele Emil Constantinescu ambasador al României în Olanda, iar în 2003 devine reprezentant al României la ONU. Decretul de numire a sa la Reprezentanţa României la UE este semnat de preşedintele Traian Băsescu, în 2008.

Mihnea Motoc este căsătorit cu Iulia Motoc, fost judecător la Curtea Constituţională şi actual judecător CEDO.

La plecarea lui Teodor Meleşcanu din Guvern, Victor Ponta a tras linie după scutinul de diminică cu constatarea că "domnul ministru Meleşcanu a făcut tot ce putea să facă într-o săptămână". "Categoric trebuie să schimbăm legea", a adăugat Ponta înainte de a a anunţa numele noului ministru propus.

Mandatul lui Teodor Meleşcanu în Guvernul Ponta a fost cel mai scurt mandat de ministru din 1990 încoace.

Citește și: