Sorina Ionaşc
7863 vizualizări 15 sep 2013

Minerii blocaţi de şase zile în subteran la Roşia Montană au ieşit din mină după o sicuţie cu premierul Victor Ponta. Şeful guvernului le-a promis că parlamentarii din comisia specială pentru Roşia Montană vor veni să vadă situaţiia la faţa locului. "Trebuie să-i aducem aici, Oamenii ăştia au dreptul la viaţă", a spus Ponta.

 

Premierul Victor Ponta a ajuns, duminică seară, la Roşia Montană, pentru a discuta cu minerii care s-au blocat de miercuri în galeria Cătălina - Monuleşti,  transmite corespondentul Mediafax.

Premierul a coborât şi el în mină pentru a discuta cu minerii care protestează de mai multe zile în subteran, însoţit de liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană, Cristian Albu. În timp ce premierul se îndrepta spre mină, cele circa două mii de persoane aflate la suprafaţă scandau "Vrem să muncim, nu să cerşim".

Premierul a fost echipat cu costumul specific minerilor care lucrează la Roşia Montană, respectiv caschetă albă, costum verde şi cizme, apoi a coborât în galeria Cătălina-Monuleşti, unde se află minerii protestatari.

Întrebat dacă speră să îi convingă pe minerii blocaţi în subteran să renunţe la protest, Ponta a răspuns: "Sper că da, de aia am venit aici".

La Roşia Montană au mers şi circa două mii de persoane din ţară pentru a-şi manifesta solidaritatea cu cei 33 de mineri care protestează, de cinci, respectiv trei zile, în subteran.

Preşedintele Traian Băsescu declara, duminică după-amiază, după ce a participat la Serbările naţionale de la Ţebea, că ar trebui să meargă la Roşia Montană.

Întrebat ce va face după ce pleacă de la Ţebea, Traian Băsescu a răspuns: "Cred că ar trebui să merg la Roşia Montană".

Un număr de 22 de mineri aflaţi în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană se află în a cincea zi de proteste, ceilalţi 11 în a treia zi, ei declarându-se şi duminică decişi să nu renunţe până când nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanţi ai Guvernului.

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Roşia Montană, Cristian Albu, declara, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că a coborât, în aceeaşi zi, în subteran, pentru a încerca din nou să-i convingă pe minerii aflaţi în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană să renunţe la protest, dar nu a reuşit.

Albu a spus că minerii sunt decişi să nu iasă la suprafaţă până când nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanţi ai Guvernului.

Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: