Andrei Luca POPESCU
10852 vizualizări 4 mar 2014

Fostul membru al grupului muzical Song, poreclit „Coco”, va deveni ministrul cu cel mai lung nume din Guvernul României: Bogdan-Dragoş-Aurelian-Marian Stanoevici. El a fost votat în mod fantomatic de Comisia pentru românii de pretutindeni, din Parlament: mai întâi scorul a fost 12 la 6 pentru, apoi 13 la 6 pentru, aflându-se că un parlamentar plecase din sală lăsând cu limbă de moarte că el votează pentru. Un alt parlamentar a votat şi pentru, şi împotrivă, pentru a asigura probabil feng-shui-ul şedinţei.

Viitorul ministru delegat pentru Politicile pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni a avut parte de un start degajat, lăsând impresia că este cu lecţiile făcute, însă a călcat în străchini, oricât a încercat să evite cifrele şi datele exacte din întrebările pe care i le-au adresat parlamentarii din Comisie. La un moment dat, vicepreşedintele Comisiei, deputatul PNL Mircea Dolha, nu a mai rezistat şi a izbucnit: „Sunteţi varză de Bruxelles! Sunteţi pe lângă subiect total!”.

Stanoevici vorbise despre minoritatea românească din Serbia şi despre faptul că sârbii le zic vlahi la toţi românii, pentru că nu au tradus termenul român în limba sârbă, şi că asta şi sunt de fapt românii din Serbia - vlahi.

„Sârbii tocmai asta doresc, ca românii să se înregistreze vlahi la referendum, este o găselniţă a lor ca să nu le mai acorde drepturile. Vă rog să vă închideţi într-o cameră, 24 de ore, cu specialiştii dumneavoastră de la minister. Nu este o problemă a nu şti, problema este când jucaţi un rol ca şi cum ştiţi. Acest Departament nu este o glumă”, l-a pus la punct Dolha pe viitorul ministru al Românilor de Pretutindeni.

Luând-o deoparte pe consiliera viitorului ministru, fosta jurnalistă Cristina Liberis, care l-a consiliat şi pe liberalul Cristian David în aceeaşi funcţie, deputatul PNL i-a zis exasperat: „Să-l învăţaţi! Cum, domne, să zică că românii sunt vlahi?! Vrea să ne omoare? Dacă le zice asta sârbilor…”.

Dolha l-a corectat pe ministrul-actor şi pentru faptul că a spus că românii din Franţa, ţară în care Stanoevici a trăit în cea mai mare parte a anilor de după Revoluţie, trăiesc în comunităţi dispersate. „Ei trăiesc în trei mari comunităţi mari şi late: Paris, Bordeaux şi Marsilia”, i-a zis Dolha. Deputatul s-a enervat şi pentru faptul că Stanoevici nu a ştiut că plănuitul Congres al Românilor de Pretutindeni trebuie organizat de MAE cu bani alocaţi de către Comisia parlamentară a Românilor de Pretutindeni, viitorul ministru începând să peroreze despre cât de important este pentru ministerul său acest viitor organism.

„Mă bucur foarte mult de şutul pe care l-am primit. Vlahii sunt români şi aşa trebuie să fie, eu încercam să spun cum văd sârbii problema”, a încercat Stanoevici să dreagă busuiocul, el explicându-i lui Dolha, după şedinţă, că a spus de trei ori că vlahii sunt români şi nu invers, dar că probabil nu a fost înţeles.

Stanoevici a vobit despre dor, glie, limbă şi biserică

Viitorul ministru a încercat să impresioneze asistenţa făcând apel la cuvinte mari: glie, dor, limbă, biserică. „Aţi ajuns în postura de a nu mai juca teatru!”, l-a avertizat de la bun început vicepreşedintele comisiei, liberalul Dolha, care de altfel împreună cu o altă colegă liberală, Maria Grecea, au încercat permanent să îl pună în încurcătură pe Bogdan Stanoevici, cerându-i date şi cifre exacte.

„Dorul de ţară, acest fir care ne leagă de glia asta a noastră…”, şi-a început strămoşeşte discursul viitorul ministru. „Eu încerc să nu consider că intru în politică, ci că fac în continuare ce am făcut ca actor, să mă pun în folosul românilor de pretutindeni şi să contribui la mai bine pentru ei. Cea mai mare dorinţă a românilor din afara graniţelor este accesul la limba românească, la şcoala românească”, a mai spus Stanoevici.

Ministrul desemnat a mai spus că are în plan să se ocupe de copiii românilor plecaţi la muncă în Italia şi Spania, care când se întorc aici au probleme cu integrarea la şcoli, pentru că au început studiile la şcoli italiene sau spaniole, însă a precizat că acest subiect depinde mai mult de Ministerul Educaţiei decât de el. Întrebat despre situaţia românilor din Ucraina, ţară aflată în conflict deschis cu Rusia, ministrul a ajuns să recunoască faptul că domeniul depinde mai degrabă de Ministerul Afacerilor Externe, decât de el.

Stanoevici a mai spus şi că Biserica Ortodoxă Română „este liantul perfect pentru comunităţile de români”, stârnit fiind de deputatul PSD Bogdan Diaconu, cunoscut pentru opiniile sale care susţin puternic BOR.

Până la urmă, văzând că întrebările tot curg, secretarul comisiei, deputatul PSD Ninel Peia, a început să dea din mâini enervat la culme, cerând votul pentru avizarea ministrului desemnat. Vot care s-a dat rapid, s-a repetat pentru că avea un rezultat incert, şi a ieşit cât trebuia ca Stanoevici să ajungă ministru avizat.

Citește și: