Cristian ANDREI
579 vizualizări 5 nov 2013

Ministrul de Finanţe, vicepremierul Daniel Chiţoiu, cel care a condus negocierile cu FMI, a ţinut marţi să precizeze că reducerea CAS cu cinci puncte procentuale din a doua parte a anului 2014 este „un angajament clar şi ferm”. Chiţoiu a evitat să spună dacă îşi va da demisia în cazul în care acest obiectiv nu se va realiza. De asemenea, ministrul nu a dezvăluit care era scenariul propus de FMI, BM şi CE pentru majorarea cotei unice, afirmând doar că a existat o astfel de variantă propusă de partenerii internaţionali.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a spus că există mult folclor în jurul impozitării pe stâlpi şi piscine şi i-a cerut ministrului de Finanţe să dea toate detaliile necesare. „Când vorbim de impozitări de piscine şi de stâlpi facem folclor, nu orice piscină sau stâlp se impozitează”, a afirmat Antonescu.

Chiţoiu a precizat că se vor impozita stâlpii reţelelor de electricitate şi piscinele care aparţin persoanelor juridice.

Ministrul de Finanţe a adăugat că acest impozit nu va influenţa costurile de producţie sau transport şi nu poate conduce la o majorare de preţ. Chiţoiu a subliniat că majorările de accize şi noua taxă de 7 eurocenţi au un impact de 0,2% pentru majorarea ratei de inflaţie în 2014.

În privinţa reducerii CAS, vicepremierul a declarat că nu se va lărgi baza de impozitare pentru a se găsi fondurile necesare aplicării acestei măsuri.

„Pentru reducerea CAS nu se va impune alt impozit sau taxă”, a precizat ministrul de Finanţe.

Potrivit acestuia, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale va fi discutată cu FMI la vizita din luna aprilie, iar până atunci va fi pregătit la Guvern un act pentru această măsură care urmează să fie aplicată din a doua parte a anului 2014.

Citește și: