Departamentul Social - Mediafax
1866 vizualizări 15 oct 2018

"Astazi am transmis catre Presedintele Romaniei urmatoarele propuneri de numire in functii de conducere:

- Adina Florea - procuror sef DNA;

- Elena Georgiana Hosu - procuror sef adjunct DIICOT;

- Florena-Esther Sterschi - procuror sef la Sectia de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ !", a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Adina Florea a fost propusă la şef la DNA de către Tudorel Toader în data de 6 septembrie. O zi mai târziu, procurorul general Augustin Lazăr anunţa că se fac verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, de unde provine şi Adina Florea, existând suspiciuni că de acolo ar fi apărut în spaţiul public Protocolul secret dintre SRI şi Parchetul general, semnat în 2016. În data de 27 septembrie a fost programată audierea în faţa CSM a Adinei Florea, dar aceasta a fost amânată tocmai pentru a fi finalizată cercetarea disciplinară cerută de procurorul general. Audierea a fost reluată pe 8 octombrie, iar ulterior a venit şi avizul negativ.

”Avizul va fi analizat in cursul zilei de luni, apoi se va decide referitor la procedura aflata in derulare !", a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Anterior, ministrul anunţa însă că va înainta preşedintelui propunerea de numire a Adinei Florea la DNA, indiferent de avizul Consiliului.

Între timp, Secţia pentru Procurori a CSM a motivat avizul negativ dat Adinei Florea, pentru funcţia de procuror-şef DNA. Procurorii CSM consideră că ea nu rezistă la stres şi are o capacitate de analiză şi sinteză redusă.

"Secţia pentru procurori reţine că aceasta nu a demonstrat o conştientizare adecvată a diferenţei şi interdependenţei dintre principiul independenţei procurorului şi cel al subordonării ierarhice, aspect deosebit de important, mai ales în contextul exercitării unei funcţii de conducere în cadrul Ministerului Public", se arată în motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru Procurori a CSM în cazul Adinei Florea, intrată în posesia Mediafax.

Procurorii CSM susţin, referitor la declaraţia "Eu nu am fost niciodată un procuror independent, lucrez în Ministerul Public" făcută de Adina Florea în cadrul interviului, că se remarcă existenţa unei confuzii evidente referitoare la noţiunea de independenţă, "împrejurare de neconceput într­-un astfel de cadru".

"Confuzia doamnei procuror este cu atât mai gravă cu cât denotă o atitudine ideatică submisivă, care nu este congruentă cu calităţile necesare persoanei ce va deţine cea mai înaltă funcţie de la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.(...) Deşi, aparent, doamna procuror a dorit să se refere la subordonarea ierarhică, Secţia apreciază că formularea neinspirată nu poate fi interpretată drept o simplă eroare," arată Secţia pentru Procurori a CSM.

În ceea ce priveşte aptitudinile manageriale necesare funcţiei pentru care Adina Florea candidează, procurorii CSM au remarcat, cu ocazia interviului, o rezistenţă scăzută la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori, precum onestitatea şi imparţialitatea.

Puteţi vedea aici înregistrarea audierii Adinei Florea în faţa CSM.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care se referă şi la numirea procurorilor-şefi de parchete.

Articolul 54, alineatul 1, din legea 303 prevede că "procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată".

Alineatul 3 prevede că "Preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alineatul 1, aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului".

 

Citește și: