Cristian ANDREI
35896 vizualizări 8 oct 2012

De aproape o săptămână de când Ministerul Justiţiei a propus-o pe Laura Codruţa Kovesi pe un post de ministru-consilier al guvernului USL, detaşat la Bruxelles, subiectul ţine agenda şedinţelor PSD şi PNL, dar şi a celor comune ale social-democraţilor şi liberalilor. Dincolo de contrele la vârf între Ponta şi Antonescu, iderii locali ai celor două partide au intrat şi ei în disputa pornită de la nominalizarea lui Kovesi. 

Miza este mult mai mare, preşedintele PNL, Crin Antonescu, declarând public că "probabilitatea ca doamna Kovesi să devină şef al DNA este foarte mare", nu fără a comenta că fostul procuror general a dat dovadă de partizanat politic în perioada referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

De altfel, liderii au convocat-o la o întâlnire luni seară pe Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei, nu înainte însă de a-şi exprima public dezacordul faţă de nominalizarea lui Kovesi.

Mazăre îi cere lui Ponta să fie "mai înţepat"

Tonul nemulţumirilor l-a dat, încă de dimineaţă, primarul Constanţei, Radu Măzăre, care i-a cerut premierului Victor Ponta să fie mai „înţepat” cu americanii şi europenii care „îşi bagă nasul în România şi ne conduc pe interese”.

Recent, preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a cerut premierului să fie mai ferm în relaţia cu partenerii externi, deoarece aceştia fac presiuni pentru ca Daniel Morar să devină şeful Parchetului General, iar Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA.

„Are dreptate domnul Antonescu, Ponta ar trebui să acţioneze. Ce nu aţi văzut cum îşi bagă nasul şi ne conduc pe interese? Sunt multe probleme pe care ar trebui să le rezolve ei la ei şi americanii şi europenii până să ne dea nouă lecţii. N-ar fi rău ca Ponta să fie mai tranşant în relaţiile externe. Ar trebui să fie puţin mai înţepat”, a spus Radu Mazăre la sediul central din Kisellef.

El a lăudat guvernul polonez, care a avut o atitudine tranşantă în relaţia cu Uniunea Europeană în privinţa adoptării monedei euro.

„Eu nu vreau funcţii la Bucureşti. Dacă doamna Kovesi va ajunge la DNA, ce dracu să fac, ce am făcut şi în ultimii ani îmi fac dosare în continuare. Eu sunt foarte mirat, ce astea sunt funcţii pe care le-au luat pe vecie”, a afirmat Mazăre.

Edilul Constanţei a adăugat că dacă îşi dorea funcţii la Bucureşti, „dracii îi luau, inclusiv pe Morar şi Kovesi”.

Dacă veneam la Bucureşti, dracii îi lua inclusiv pe Morar şi pe Kovesi. „După părerea mea trebuie să plece amândoi şi Morar şi Kovesi, sunt două slugi băsiste”, a fost concluzia lui Mazăre.

Antonescu: Nu sunt de acord ca Kovesi să fie delegată la Bruxelles, dar nu e decizia mea

Cât  priveşte delegarea la Bruxelles a lui Kovesi, liderii USL nu s-au ferit să-şi declare public dezacordul, sub rezerva însă a idependenţei de care se bucură ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pe care de altfel au chemat-o la o întâlnire de partid pentru a discuta.

Întrebat dacă este de acord ca fostul procuror general să fie reprezentatul României la Bruxelles, preşedintele PNL, Crin Antonescu a răspuns: "Nu, dar nu e decizia mea şi nu e problema mea".

"Este o opinie strict personală, care nu are cu nimic a face cu decizia ministrului Justiţiei, care are tot dreptul să o ia, are toată jurisdicţia să o ia şi care are sprijinul PNL, al USL, pentru a lua ce decizii găseşte de cuviinţă în deplină libertate sau independenţă de opinia mea sau a altcuiva dintre factorii politici", a mai spus liderul PNL, la finalul şedinţei la care a participat şi Pivniceru.

Ponta: Nici n-o susţin, nici nu sunt contra

În aceeaşi linie a comentat şi premierul Victor Ponta, însă nu atât de tranşant precum colegul său de alianţă. "Sigur, ştiţi cum … ideea e următoarea, propunerea îi aparţine doamnei ministru Pivniceru şi, din punctul meu de vedere, ministrul ştiţi foarte bine că are atribuţiile sale. (…) Nici n-o susţin, nici nu sunt contra (propunerii lui Kovesi, n.r.) pentru că nu am nicio legătură cu ea", a precizat Ponta.

La finalul întrevederii la care a participat şi ministrul Justiţiei, premierul a spus că a avut o discuţie privind cerinţele pe care le-a avut Bruxellesul în privinţa noilor numiri la Parchetul General şi la şefia DNA.

"Am discutat încă o dată cu domnia sa referitor la ceea ce a stabilit la Bruxelles, procedura este cea pe care o cunoaşteţi, în sensul că s-au depus candidaturile, înţeleg că în jurul datei de 22-23 vor avea loc interviurile şi depunerea planurilor de management, după care doamna ministru Pivniceru va face două propuneri, una pentru funcţia de procuror general, una pentru procuror-şef al DNA, urmând ca aceste două propuneri să intre în discuţia CSM", a spus Ponta.

Pivniceru a "fentat" presa

Şedinţa USL la care a participat şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a avut loc în cabinetul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu. Pivniceru nu a dorit să facă declaraţii la sosire. După aproximativ 20 de minute, ea a plecat pe o ieşire unde nu se aflau ziarişti.

Concluzia lui Mazăre

Concluzia zilei i-a aparţinut tot lui Radu Mazăre:Ministrul Justiţiei a avut o discuţie "în particular" cu  Crin Antonescu şi cu Victor Ponta. Mazăre a fost întrebat dacă a fost discutat subiectul delegării lui Kovesi la Bruxelles şi cum vede această decizie.

"Foarte bine, ducă-se, o iau şi cu mine în Madagascar numai să ne lase în pace. (...) Astea nu sunt nişte funcţii pe viaţă. Ce, s-a născut şefă, pe ea nici măcar nu o alegem. Hai să mai schimbăm şi alţii, alţii, că nu o fi singura procuroriţă, eu ştiu că e sluga lui Băsescu, dar să ne mai lase", a comentat Mazăre.

 

Citește și: