478 vizualizări 4 mai 2017

„E o veste bună, ce să spun. A prevalat înţelepciunea", a declarat ministrul Justiţiei, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Tudorel Toader a reacţionat după ce membrii Comisiei juridice din Senat au revenit joi asupra amendamentului privind graţierea pedepselor pentru corupţie, 5 senatori votând pentru respingerea acestuia, în timp ce patru senatori ai PSD şi ALDE s-au abţinut.

Înainte de vot, ministrul justiţiei precizase că instituţia pe care o conduce susţine proiectul de lege privind graţierea în forma iniţială, fără amendamente. La rândul lor, preşedintele instanţei supreme şi procurorul general au transmis că susţin punctul de vedere transmis de Consiliul Superior al Magistraturii pe această speţă.

„Graţierea este o instituţie prevăzută în Codul Penal, este o instituţie care s-a aplicat, ce-i drept, rar, de-a lungul timpului şi prin definiţie s-a aplicat doar infracţiunilor cu un grad de pericol social redus. Infracţiunile de corupţie sunt infracţiuni care au un nivel ridicat de pericol social şi care, prin tradiţie, pentru că ne referim la celelalte legi anterioare, nu au făcut obiectul actelor normative de amnistie sau graţiere", a declarat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea.

„Aş dori să reamintesc doar punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii care spune că un asemenea act normativ ar crea un sentiment de insecuritate în public. Ministerul Public a susţinut acest punct de vedere, noi avem strategii ale Ministerului Justiţiei şi ale instituţiilor care lucrează în domeniul justiţiei pentru a combate corupţia, ele pot fi văzute pe site-ul Ministerului Justiţiei, sunt pe cinci ani şi noi ne înscriem pe această direcţie, a strategiilor cunoscute. Eu vă spun care e strategia noastră, să spună alţii de ce e benefică (graţierea - n.r.)", a precizat Augustin Lazăr.

Citește și: