Firuta Flutur
1652 vizualizări 1 aug 2018

"(Ordonanţa va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună DA, îi admite şi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună NU, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge,”  a declarat miercuri seara Tudorel Toader, la Antena 3. ”Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale - n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională.”

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei a răspuns: "După ce se termină concediile. Imediat după ce se termină concediile."

"Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul şi să vadă dacă X, care se crede condamnat pe nedrept a fost condamnat pe bază de interceptări sau pe bază de protocoale. Să facă o procedură de admisibilitate şi dacă nu e vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge şi rămâne hotărârea cum a fost, dacă e vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit, în procedura de reformare. Şi cu un termen probabil. Şi atunci noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reforrmare a unor hotărâri posibil netemeinice pronunţate, repet, pe interceptări, pe protocoale. Să-i dăm încredere românului, condamnat sau necondamnat, că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia", a mai precizat ministrul.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a confirmat pentru Mediafax că o astfel de ordonanţă ar avea susţinere totală din partea coaliţiei PSD-ALDE.

"Tudorel Toader este un profesionist desăvârşit, cu multă experienţă, după 10 ani de Curte Constituţională, un om care ştie că, mai presus de orice, trebuie respectate drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Noi, cei din coaliţie avem foarte mare încredere în deciziile pe care le ia Tudorel Toader, în sensul de a readuce dreptatea şi siguranţa într-un sistem care este din ce în ce mai hulit pentru abuzurile pe care le-a făcut. Aici mă refer la sistemul de justiţie din România. Prin urmare, coaliţia PSD-ALDE îl susţine pe domnul Tudorel Toader. E O SUSŢINERE TOTALĂ, e o susţinere politică din partea unei coaliţii care a câştigat votul românilor, inclusiv cu acest mesaj «dreptate până la capăt», iar eu personal sunt convins că ministrul Justiţiei ştie paşii pe care trebuie să-i facă în acest sens," a declarat Codrin Ştefănescu.

 

Citește și: