Departamentul Politic
694 vizualizări 8 ian 2019

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader va apela din nou la CCR pentru a-l obliga pe preşedintele Klaus Iohannis să-l revoce din funcţia de procuror general pe Augustin Lazăr, despre care consideră că a făcut abuzuri mai grave decât Laura Codruţa Kovesi.

”După mine important este că suntem în situaţia de a cunoaşte adevărul,” a declarat ministrul Justiţiei, la Antena 3. ”Eu nu cred că cineva se mai îndoieşte de faptul că trebuie luate măsuri radicale. Ştiu că preşedintele se declară mulţumit de procurorul general. Niciunul dintre noi nu ştie căror fapte se datorează mulţumirea preşedintelui. Eu cred că în cazul lui Lazăr motivele revocării sunt mai puternice decât în cazul lui Kovesi. Am făcut apel la preşedinte să recitească decizia CCR. Eu cred că în măsura în care se va decide, vom sesiza CCR din nou, pentru că astfel de abuzuri nu pot fi lăsate să continue. Cel mai probabil vom face apel din nou la decizia Curţii Constituţionale, care o să ne spună, sper eu, cred eu, aceeaşi dezlegare, soluţie. Ba dimpotrivă o să ne spună: Cum de nu aţi înţeles că am dat deja o decizie referitoare la Kovesi? (...) Nu putem sta după preşedinte să vedem dacă a avut timp să citească, să înţeleagă, pentru că până la urmă statul de drept nu este la mâna cuiva.”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, spunând că ministrul Tudorel Toader nu a avut o treabă mai bună de făcut şi a trimis din nou aceleaşi documente prin care cere revocarea.

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă consideră periculos refuzul lui Klaus Iohannis de a îl revoca pe Augustin Lazăr, deoarece încalcă prevederile constituţionale.

”Avem o decizie a CCR care arată care sunt limitele în care acţionează ministrul Justiţiei şi limitele în care acţionează preşedintele României,” a explicat Toni Greblă la România Tv. ”Solicitarea de revocare pe care ministrul Justiţiei a adresat-o preşedintelui României în ceea ce îl priveşte pe procurorul general al Românie trebuia soluţionată imediat, în sensul în care preşedintele este obligat, aşa cum ne spune şi decizia CCR, să îl revoce din funcţie, pentru a asigura buna funcţionare a statului.”

Acesta consideră periculos modul de acţiune al şefului statului, deoarece încalcă o prevedere constituţională care spune că procurorul general se află autoritatea ministrului Justiţiei, nu a preşedintelui.

”Pentru că înseamnă că înfrângem prevederea constituţională care ne spune că procurorul general se află sub autoritatea ministrului Justiţiei. Ori dacă autoritatea ministrului Justiţiei nu mai funcţionează în asemenea situaţii, înseamnă că procurorul general se uită la preşedintele României ca la adevăratul ocrotitor al lui şi la cel sub autoritatea căruia se află. Deci este periculos ceea ce face, este periculos pentru buna funcţionare a instituţiilor statului în viitor,” atrage atenţia secretarul general al Guvernului.

Toni Greblă a criticat şi decizia preşedintelui de a prelungi nejustificat mandatul generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării.

”Nu era nicio nominalizare ilegală. Era o nominalizare care îndeplinea toate cerinţele legii, iar actualul şef al Statului Major îşi încheia mandatul. Deci nu era vorba de o sancţiune, ci la încheierea mandatului, preşedintele a făcut în aşa fel încât să îi prelungească cu un an mandatul, băgând, din păcate, şi Armata Română în acest război politicianist. Numai Armata Română nu fusese băgată în aceste jocuri politicianiste, ceea ce sper să nu aibă consecinţe pe termen mediu şi lung, iar situaţia să se rezolve cât mai repede posibil,” a afirmat Toni Greblă, luni seară la România Tv.

”Preşedintele Iohannis a spus că este în război direct cu PSD. Sigur că această declaraţie îl plasează în afara prerogativelor constituţionale, pentru că el este preşedintele tuturor românilor şi trebuie să asigure echilibrul între toate instituţiile. Această atitudine continuă şi în privinţa manifestărilor pe care le are faţă de Guvernul României. A manifestat aceeaşi atitudine şi faţă de deciziile pe care trebuia să le ia în privinţa şefei DNA, a manifestat aceeşi atitudine în privinţa procurorului general al României, în privinţa numirilor, a şefului Statului Major,” a enumerat Greblă.

 

Citește și: