2215 vizualizări 22 iun 2016

"Atrag atenţia din nou că pensiile speciale sunt o cale de a ne depărta de sustenabilitatea unui sistem de pensii. Noi nu vom putea susţine un sistem de pensii articulat în momentul în care apar acordări de pensii speciale pe un principiu noncontributiv.(...) Aş vrea să cred că primarii, atât cei care au fost în funcţie în trecut, cât şi cei de abia aleşi vor fi solidari cu acest concept de stabilitate şi mă aştept-poate sunt considerat idealist-să iasă public şi să afirme în spaţiul public că un astfel de stimulent e noncontributiv. Acest lucru ar însemna într-adevăr conştientizarea responsabilităţii pe care ei ar avea-o la un loc cu Executivul", a spus ministrul Muncii, miercuri, la finalul şedinţei Executivului.

Mai mult, Pîslaru a explicat faptul că pensiile speciale erodează sistemul de pensii şi sunt făcute pe un regim noncontributiv, adică "noi toţi ceilalţi cotizăm cu bani ca aceste pensii să poată fi plătite", fiind un risc la adresa stabilităţii economice.

"Să nu uităm că bugetul acestei ţări a fost adoptat de acelaşi Parlament. (...) Guvernul acesta a spus de la început că va face tot ceea ce-i stă-n putinţă să ţină deficitul bugetar la 3%. E un act de iresponsabilitate să treci peste un astfel de nivel care va aduce nenumărate pete negative asupra României şi asupra relaţiilor şi angajamentelor pe care România le are la nivel internaţional", a mai spus Dragoş Pîslaru.

Ministrul Muncii nu a oferit o estimare a efortului bugetar necesar pentru a susţine aceste pensii, dar a precizat că ordinul de mărime "este semnificativ, de miliarde", adăugând faptul că în Parlament de pregătesc încă două proiecte de acest gen.

"Unul care prevede diminuarea stadiului de cotizare în sistemul de pensii pentru militari şi altul legat de agricultorii din fostele cooperative. Deci, măsurile nu se opresc aici, vor continua. Tot ceea ce încerc să transmit către spaţiul public şi în mod indirect către parlamentari, să ne asumăm împreună ca într-un an electoral să nu sărim pârleazul cu măsuri care sunt nesustenabile. Asta vreau să subliniez. Mi se pare incredibil că al patrulea an de mandat, brusc ne-am adus aminte de toate măsurile acestea, de alocaţii, indemnizaţii, protecţie, drepturi sociale", a detaliat ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, când bugetul "crapă", nivelul şi standardul de viaţă ale tuturor cetăţenilor vor fi afectate.

Legea referitoare la pensiile aleşilor locali, care a fost declarată neconstituţională de CCR, a fost reexaminată şi adoptată, marţi, de plenul Senatului cu 101 voturi „pentru", un vot „împotrivă" şi şase abţineri, după o dezbatere foarte scurtă. Potrivit amendamentelor aduse, legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar banii vor fi alocaţi de la bugetul local. Pensia de ales local nu se poate cumula cu cea de parlamentar, iar cei care au condamnări cu executare în exercitarea atribuţiilor de ales local- primar, viceprimar, preşedinte de Consiliu judeţean şi vicepreşedinte- nu vor beneficia de această lege.

Proiectul merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și: