Gandul.info
Gabriel Pecheanu
196 vizualizări 3 oct 2017

„Voturi pentru – 37, voturi contra – 77, abţineri – una. Ca urmare a faptului că în urma votului exprimat nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi, în conformitate cu dispoziţiei articolului 15 din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, cu modificările ulterioare, precum şi cele din art. 151 din Regulamentul Senatului, Senatul nu cere urmărirea penală a dlui senator Viorel Ilie, ministruil pentru Relaţia cu Parlamentul”, a anunţat senatorul PSD Ioan Deneş, membru al comisiei de numărare a voturilor.

„Analizând declaraţiile tuturor martorilor şi suspecţilor existente în acest moment în dosarul de urmărire penală nu rezultă nicio probă care să îndrituiască cererea de urmărire penală faţă de mine, ca ministru (...) Acest dosar şi-a atins deja scopul. Afirm aceasta bazându-mă pe următoarele – în primul rând contextul politic şi juridic de la acea dată, cu referire la discuţiile pe care ni le amintim cu toţii din interiorul DNA cu privire la faptul că trebuie ca procurorii să ajungă la un ministru. Astăzi constăm chiar mai mult, au ajuns la trei”, a declarat Viorel Ilie în plenul Senatului.

El a mai spus că solicitarea procurorilor nu este întemeiată, respingând acuzaţiile acestora.

„Consider că raportul cu întregul material probator administrat, cererea ce va fost înaintată de procurorul general al Parchetului de pe lângă CCJ prin care se solicită acordarea avizului pentru cercetare penală pentru mine, senatorul Viorel Ilie, membru în Guvernul României, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, nu este întemeiată şi, pe cale de consecinţă, vă rog să o respingeţi. Aşa stând lucrurile, nu îmi rămâne decât să constat situaţia în care ne aflăm, eu în situaţia de a vă cere să respingeţi cererea procurorului general, conştient fiind de faptul că vor fi voci critice la adresa mea, iar dvs, drafgi colegi, în situaţia de a judeca şi de a vota pentru sau împotrivă, funcţie de conştiinţa fiecăruia, mai mult mai mai puţin subiectiv, cu influenţe politice sau nu, aşa cum credeţi fiecare dintre cei prezenţi în plenul Senatului României. Având conştiinţa că nu am făcut nimic din ceea ce mi se impută, mă simt nevoit totuşi să-mi cer scuze dvs. şi colegilor din Guvern pentru situaţia în care ne aflăm cu toţii”, a mai spus, în încheierea pledoariei sale, Viorel Ilie.

Biroul Permanent al Senatului a decis, marţi, introducerea pe ordinea de zi de luni a solicitării procurorilor DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Procurorul şef DNA a cerut Senatului, pe 25 august, încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop şi doi angajaţi ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia. Cu toţii sunt acuzaţi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Comisia Juridică din Senat a dat aviz negativ, cu şapte voturi împotrivă şi patru pentru, cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Citește și: