Andrei Luca POPESCU Ovidiu Bărbulescu - Mediafax
10864 vizualizări 23 ian 2014

Radu Stroe şi-a dat demisia din funcţia de ministru de Interne, după ce s-a întâlnit la Guvern cu liderul PNL, Crin Antonescu, şi cu premierul Victor Ponta. "Am vorbit cu preşedintele ţării şi am propus, pe perioada interimatului la MAI pe vicepremierul Gabriel Oprea. Am discutat cu copreşedintele USL, probabil în jurul datei de 1 februarie vom avea propunerea pentru un nou ministru de Interne", a anunţat premierul Victor Ponta două ore mai târziu.

La scurt timp, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care ia act de demisia lui Radu Stroe şi înlocuirea sa, pentru cel mult 45 de zile, cu Gabriel Oprea.

Radu Stroe şi-a asumat public demisia ca pe un gest "de onoare", nu înainte de a arăta că "responsabilităţile (pentru eşecul operaţiunii de căutare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni, n.red.) aparţin altor instituţii".

"Am decis să îmi depun demisia în semn de onoare şi pentru apărarea demnităţii pompierilor din IGSU, care au primit acuzaţii nedrepte. Ei nu trebuie să plătească din cauza decidenţilor politici. Ei sunt eroii care alături de poliţişti şi jandarmi salvează vieţi în continuare. Chiar şi în accidentul din Apuseni, ei au salvat 5 vieţi. Se va demonstra foarte repede că în problema alertării, a întocmirii planului de căutare şi a localizării epavei, inclusiv a supravieţuitorilor, responsabilitatea aparţine exclusiv altor instituţii, nu MAI sau IGSU. Acest lucru l-am declarat din prima mea intervenţie", a spus Stroe, într-o declaraţie de presă.

"Îmi cer scuze tuturor celor care, prin unele declaraţii nefericite, dar nu rău intenţionate, le-am creat impresia de om relaxat sau indiferent care ţine cu forţa de scaunul de ministru", a adăugat Stroe.

Filmul unei demisii

Stroe era pregătit să participe la comandamentul de iarnă care a început la ora 13.00 şi a venit în acest sens la Palatul Victoria, dar, odată ajuns la sediul Guvernului, a fost informat să se prezinte la cabinetul premierului Ponta, de unde tocmai plecase liderul PNL, Crin Antonescu.

Stroe nu a mai ieşit din biroul lui Ponta, comandamentul de iarnă a început, iar surse oficiale au precizat că acesta a demisionat.

Un nume vehiculat pentru preluarea funcţiei de la Afaceri Interne este liderul deputaţilor PNL, George Scutaru. Până acum, el nu a primit însă vreo ofertă concertă în acest sens.

Anterior, surse politice au declarat pentru gândul că PNL pregăteşte o remaniere la nivel guvernamental, printre cei debarcaţi aflându-se şi Radu Stroe, alături de Mariana Câmpeanu şi Daniel Chiţoiu. Lui Klaus Iohannis i s-a propus să vină în Guvern, însă deocamdată acesta a refuzat.

Decăderea lui Radu Stroe

Ministrul demisionar al Afacerilor Interne a refuzat să îşi asume orice responsabilitate în urma desfăşurării defectuoase a operaţiunii de căutare şi salvare de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Stroe a declarat că la MAI nu a existat nicio celulă de criză pentru acest eveniment şi că singurul lucru pe care şi-l reproşează este că "s-a întâmplat în mandatul meu".

Deşi raportul oficial al Guvernului arată că procedura de constituire a unei celule de criză şi de coordonare a operaţiunilor de salvare în cazul unui accident aviatic ţine de ROMATSA şi de Ministerul Transporturilor, există legi mai noi care arată faptul că în astfel de cazuri totul este coordonat de MAI, într-o celulă de criză constituită acolo şi condusă de ministrul de Interne. De altfel, foşti miniştri de Interne au confirmat pentru gândul că gestionarea operaţiunii trebuia făcută la MAI.

Ponta dublează numărul de "comitete"

Exclusiv spre ROMATSA şi spre STS, "care aveau posibilitatea tehnică de a identifica epava", a arătat şi Victor Ponta la împărţirea responsabilităţilor, atât cu o zi înainte cât şi după demisia lui Stroe pe care a dorit până la final să îl păătreze în Guvern. "Mă alătur mesajul domnului ministru Stroe adresat celor care îşi fac în fiecare zi datoria, în situaţii extrem de dificile, salvează vieţi atâtea câte pot fi salvate. Nu merită un vot de blam cu atât mai mult cu cât este din ce în ce mai evitent că erorile grave au fost produse de ROMATSA şi de STS, care aveau posibilitatea tehnică de a identifica epava", a comentat Ponta după momentul demisiei ministrului de Interne.

Premierul a anunţat şi că spătămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, vor fi modificate normele pentru situaţii de urgenţă. "Săptămâna viitoare vom modifica în şedinţa de Guvern procedura pentru situaţii de urgenţă. Nu poate fi păstrat în continuare sistemul actual în care ministrul de Interne încearcă să coordoneze instituţii care ţin de alte structuri, ca STS. Vor exista două comitete: unul care ţine e intemperii şi unul pentru situaţii de urgenţă în care diverse autorităţi trebuie să funcţioneze mult mai bine în aşa fel încât în coordonarea şi sub autoritatea unei singure persoane lucrurile să funcţioneze mult mai bine", a arătat el.

Un Comitet pentru situaţii de urgenţă, care a funcţionat în mai multe cazuri până acum, este reglementat însă în lege din 2004. Dacă legislaţia s-ar fi aplicat, acesta ar fi trebuit să se constituie imediat după apariţia unei situaţii considerate "de urgenţă" la nivel naţional, sub conducerea ministrului de Interne şi în coordonarea prim-ministrului. Luni, lucrul acesta nu s-a întâmplat însă, comanda operaţiunii fiind la ISU Alba şi, parţial, la fostul secretar de stat în MAI, Cătălin Chiper, demisi miercuri.

 

Citește și: