Cristian ANDREI
Ramona LOZNIANU
15353 vizualizări 6 mai 2012

Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat că o retrage pe Corina Dumitrescu de pe lista viitorului guvern, în condiţiile în care un ministru care are de organizat admitere şi bacalaureat în perioada imediat următoare, nu poate să funcţioneze la capacitate maximă dacă trebuie să răspundă tot timpul la acuzele care i se aduc. Gândul a semnalat în exclusivitate "problemele" din CV-ul Corinei Dumitrescu, după cum puteţi vedea aici. Aceasta a încercat să explice, într-un interviu acordat în exclusivitate gândul, greşelile din CV, precum şi situaţia studiilor la Stanford. Ponta l-a nominalizat pentru a prelua portofoliul Educaţiei pe senatorul PSD Ioan Mang.

Despre noua propunere pentru Ministerul Educaţiei, senatorul PSD Ioan Mang, gândul scria, anul trecut, că a organizat o tombolă prin care a oferit sute de premii celor care i-au răspuns la un chestionar politic.

MINISTRUL "TOMBOLĂ" pentru Educaţie. Fierbătoare, uscătoare de păr date premiu de noul ministru Ioan Mang

Nu mai puţin de 80.000 de fluturaşi a trimis senatorul Ioan Mang în teritoriu pentru a-i întreba pe cetăţenii din judeţul Bihor care sunt cele mai importante probleme ale unei familii, cea mai importantă problemă a localităţii şi care sunt priorităţile viitorului preşedinte al Consiliului Judeţean. În schimbul răspunsului, el a oferit produse electrocasnice, oferite în cadrul unei tombole. Practic, sediul PSD a fost transformat într-un veritabil depozit de electrocasnice.

"Un timbru costă un leu, iar dacă trimiteam 80.000 de scrisori mă costa 80.000 de lei. Premiile au costat 3.700 de lei. Le-am cumpărat la promoţie din diverse reţele de magazine. Eu am trimis 80.000 de fluturaşi şi am primit aproximativ 3.500 de răspunsuri", explica pentru gândul senatorul Mang de ce a recurs la această tombolă.

Marele premiu la tombola lui Mang a fost un sistem Home Cinema, locul doi un aspirator, iar locul trei a câştigat un cuptor cu microunde.

Celelalte o sută de premii au constat în fierbătoare, storcătoare şi uscătoare de păr. Senatorul a mers personal să înmâneze o parte din premii, făcând fotografii cu câştigătorii.

La vremea respectivă, cei de la PDL l-au acuzat că oferă mită electorală.

"Este o prostie că este mită electorală, fiecare poate spune ce vrea. Faptul că am fost criticat de cinci persoane şi la tombolă au participat 4.000 de oameni spune multe. Nu candidez la nimic nu poate fi vorba de mită electorală. Nu am condiţionat cu nimic, dacă mă votezi îţi dau ceva. Aceasta este mita electorală. Eu nu le ceream să mă voteze la nimic", a fost răspunsul lui Mang.

Cine este Ioan Mang

Ioan Mang are 54 de ani şi este senator de Bihor din 2008, membru în Comisia pentru învăţământ.

Din 2003 este profesor universitar la Universitatea Oradea, în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. În perioada 2001 - 2004, a fost prorector al acestei universităţi. Ioan Mang a absolvit Institutul Politehnic "Traian Vuia" Timişoara, Facultatea de Electrotehnică, secţia Automatizări şi Calculatoare, în 1983, şi este doctor inginer (specialitatea calculatoare), titlu obţinut în 1998.

Potrivit CV-ului, Mang a opt cărţi de specialitate (IT) şi peste 80 de articole publicate în reviste de specialitate (IT).

Ce avere are Ioan Mang

Ioan Mang deţine patru terenuri în Oradea, două cumpărate împreuna cu soţia şi două moştenite. Cel mai mare teren, de 3.000 de metri pătraţi, a fost cumpărat în anul 2000. Are, de asemenea, trei case în Oradea, două primite moştenire şi una construită. Senatorul PSD are un cont bancar de 4.200 de lei la Banca Transilvania şi peste 62.000 de lei plasaţi în fonduri de investiţii (Alico România).

Ministrul desemnat al Educaţiei are însă şi datorii: un credit de 45.000 de euro, contractat în 2005, şi unul de 115.000 lei, scadent anul acesta.

În 2010, Mang a avut venituri de peste 107.000, după cum urmează: 60.337 din activitatea de senator şi 47.000 lei de la Universitatea din Oradea. Soţia sa a încasat anul trecut aproape 55.000 de lei.

Contractele cu statul ale familiei Mang

Ioan Mang este implicat în trei firme alături de soţia, fiul său şi fiica sa. Împreună cu soţia deţine firma DEC SRL Oradea, iar alături de fiica şi soţia sa au 60% din SC. Tipografia GrafX Srl Oradea. Fiul său, Mang Ioan Alexandru, este acţionar unic la SC Key Ticket Solutions SRL Oradea. În perioada noiembrie 2010 - iunie 2011, firma DEC SRL a încheiat mai multe contracte pentru furnizarea de calculatoare cu instituţii publice.

Citește și: