Marian SULTĂNOIU
Loredana VOICULESCU
29597 vizualizări 4 ian 2015

Şoferii care s-au întors sâmbătă de pe Valea Prahovei au avut parte din nou de calvarul anual de la revenirea din vacanţă, fiind nevoiţi să stea în trafic blocaţi mai bine de şase ore. Coloanele de autoturisme au ajuns că se întindă pe aproape opt kilometri, traficul fiind practic paralizat între Predeal şi Buşteni. Ce e şi mai rău, nici cei care se întorc duminică în Capitală de pe Valea Prahovei nu au şanse să fie mai norocoşi, existând temeri că şi astăzi se vor crea cozi de câţiva kilometri. Guvernele care s-au succedat în ultimul deceniu au promis, unul câte unul, începerea autostrăzii Comarnic-Braşov, care ar fi rezolvat situaţia traficului către munte, atât de aglomerat la sfârşitul de săptămână sau la finalul concediilor. Am avut parte, însă, doar de tentative eşuate. Tot o promisiune oferă, într-un interviu pentru gândul, şi actualul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, care îi asigură pe români că, în maximum patru ani, nu vor mai circula bară la bară pe această rută, la întoarcerea din vacanţă.

Vă prezentăm în continuare interviul cu Ioan Rus:

Domnule ministru, există şansa, într-un viitor previzibil, să se rezolve circulaţia – deja imposibilă – pe Valea Prahovei?

Până la sfârşitul lui ianuarie – de două zile, am preluat eu CNADR –, vom lua o decizie privitoare la relaţia cu consorţiului care şi-a adjudecat ideea realizării tronsonului Comarnic – Braşov. Sper să fie una pozitivă. În paralel, am solicitat realizarea mai rapidă, într-un an de zile, cel mult un an şi jumătate, a celui de-al treilea DN, între Braşov şi Câmpina, cel de pe Valea Doftanei, actualul DJ, astfel încât să putem trece la şase benzi de circulaţie, adică: DN1, Bucureşti-Comarnic-Braşov; DN1A, Bucureşti-Vălenii de Munte-Cheia şi încă un DN, între cele două, pe Valea Doftanei.

Este o soluţie necesară, întrucât autostrada Bucureşti-Braşov, chiar dacă se va decide favorabil - iar eu sper că aşa vom hotărî la sfârşitul acestei luni -, va dura minim trei-patru ani, luând în calcul şi închiderea, pe perioade scurte, a DN1. Şi atunci este nevoie de cel de-al treilea drum.

Este vorba de noi negocieri cu Vinci şi colaboratorii săi?

Suntem în situaţia de a rediscuta unele lucruri din contract, pe proiectul „COBRA” (Comarnic-Braşov), privitoare la demararea lucrărilor. În ianuarie vom finaliza aceste discuţii, la fel ca şi în cazul tronsonului Piteşti-Sibiu. Până la sfârşitul lunii, sper să se adjudece câştigătorul pentru studiul de fezabilitate, şi să demarăm lucrarea.

Vorbim de un „drum expres”, aşa cum fusese el regândit?

Nu. De autostradă, chiar dacă ea va fi „fazată”. Acum, toată Europa lucrează în felul ăsta. Dar proiectul, în ansamblu, va fi realizat pentru autostradă; inclusiv în ceea ce priveşte exproprierile, prevăzute pe o lărgime de 70 de metri. Dacă, din lipsa resurselor financiare, vom fi obligaţi să realizăm, mai întâi, „faza expres”, în etapa a doua, cu siguranţă vom închieia şi „faza autostradă”.

Şi în acest caz, vom continua, pe Valea Oltului, lucrările de extindere cu o a treia bandă în mai multe zone, astfel încât să descongestionăm, să fluidizăm traficul, până la finalizarea autostrăzii.

Aveţi un termen în aceste cazuri?

Cam patru ani vor dura lucrările. Este o perspectivă realist-optimistă.

În finalul lunii, când vom aproba şi programul de implementare a masterplanilui general de transport, vom aproba şi etapizarea acestor lucrări. Dar ce nu s-a făcut în 25 de ani e complicat să facem într-o lună. Decizia, în ce mă priveşte, este să sprijin puternic aceste lucruri.

Dar bani sunt, domnule ministru?

Bani nu sunt niciodată. Dar eu mă ocup în acest moment să găsesc diverse aranjamente financiare, cuplate: fonduri europene, buget de stat, concesiuni, parteneriat public-privat, finanţări prin creditare. Încerc să adun toate astea într-un coş mare şi să realizez ce mi-am propus. Pentru că că nu vorbim doar de aceste două proiecte. Vorbim şi de Autostrada Moldova – Transilvania, şi de Autostrada Tulcea-Constanţa-Brăila. Aşa că, în linişte, pe tăcute, sper să găsesc soluţii, astfel încât, la finele acestei luni să ieşim cu o hotărâre de guvern sau poate chiar cu o lege, privind infrastructura. Asta înseamnă implementarea masterplanului general de transport – avem un document strategic, dar el trebuie să fie urmat şi de un document de implementare, care presupune fazarea, etapizarea şi prioritizarea lucrărilor. Pe lângă toate astea, mai presupune şi finanţarea.

Aşa că aranjamentele financiare sunt lucrări complexe la care lucrez în acest moment. Şi sper ca, la sfârşitul lunii, să putem vorbi, realist, despre toate acestea.

Că de poveşti cu demisia, am mai auzit. Şi eu îmi dau demisia, singur, nu trebuie să mi-o ceară nimeni, dacă e să fugim de muncă. Dar eu cred că, mai important e să găsim soluţii.

Epopeea Comarnic-Braşov

Guvernele care s-au succedat în ultimul deceniu au promis, unul câte unul, începerea autostrăzii Comarnic-Braşov, care ar fi rezolvat situaţia traficului către munte, atât de aglomerat la sfârşitul de săptămână sau la finalul concediilor. Am avut parte, însă, doar de tentative eşuate: una în 2004, când procedurile de selecţie a constructorului – firma franceză Vinci – nu au îndeplinit criteriile Comisiei Europene; şi una în 2010, când acelaşi Vinci nu a găsit finanţare şi s-a retras.

Despre Comarnic-Braşov a scris sâmbătă şi fostul premier Adrian Năstase pe blogul său.  “Astăzi am fi circulat deja” pe autostrada Comarnic-Braşov, “dacă la finalul anului 2004 lucrurile stăteau altfel”, crede fostul premier. Pe scurt, Năstase dă vina pe ...Traian Băsescu pentru cele două eşecuri ale proiectului, şi cel din 2004, şi cel din 2010, fără să sufle vreo vorbă despre criteriile Comisiei Europene sau lipsa de finanţare.

Năstase mai scrie că proiectul de autostradă, semnat cu compania franceză Vinci, “a fost anulat în 2005, imediat după venirea lui Traian Băsescu la putere”. “Şi a doua oară, în 2010, a fost anulat, un alt contract, pentru acelaşi segment de drum, tot cu compania Vinci – după al doilea naufragiu al lui Băsescu”, a scris Năstase.

Nici a treia încercare nu pare să fie cu noroc

Pe de altă parte, nici a treia încercare, tot cu Vinci, nu pare să fie cu noroc. Asocierea Vinci-Strabag-Aktor, desemnată în decembrie 2013 drept câştigătoarea licitaţiei, nu a semnat contractul cu statul român, marea problemă fiind găsirea resurselor financiare pentru construcţia autostrăzii.

În prezent, nimeni nu ştie când sau măcar dacă această autostradă va mai fi construită. Mai multe, AICI

LISTA MINIŞTRILOR TRANSPORTURILOR DIN 1990 PÂNĂ ÎN PREZENT

Corneliu Burada, ianuarie 1990 - iunie 1990

Doru Pană, iunie 1990 - aprilie 1991

Traian Băsescu, aprilie 1991 - noiembrie 1992

Paul Teodoru, noiembrie 1992 - martie 1994

Aurel Novac, martie 1994 - decembrie 1996

Traian Băsescu, decembrie 1996 - februarie 1998

Anton Ionescu, februarie 1998 - aprilie 1998

Traian Băsescu, aprilie 1998 - iunie 2000

Anca Boagiu, iunie 2000 - decembrie 2000

Miron Mitrea, decembrie 2000 - decembrie 2004

Gheorghe Dobre, decembrie 2004 - iunie 2006

Radu Berceanu, iunie 2006 - aprilie 2007

Ludovic Orban, aprilie 2007 - decembrie 2008

Radu Berceanu, decembrie 2008 - septembrie 2010

Anca Boagiu, septembrie 2010 - februarie 2012

Alexandru Nazare, februarie 2012 - mai 2012

Ovidiu Silaghi, mai 2012 - decembrie 2012

Relu Fenechiu, decembrie 2012 - iulie 2013

Ramona Mănescu, august 2013 - februarie 2014

Dan Şova, martie 2014 - iunie 2014

Ioan Rus, iunie 2014 - prezent

Citește și: