Cristian ANDREI
9142 vizualizări 22 nov 2011

UPDATE 20.20 Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea s-a declarat mirat de faptul că Mircea Geoană "a pus la zid pe toată lumea". "Mulţi colegi n-au venit cu o idee prestabilită. Aşteptau să vadă ce zice Mircea Geoană. Parcă şi-a dorit deznodământul ăsta", a comentat el rezultatul votului din CEx.

UPDATE 20.15 Adrian Năstase a declarat, referindu-se la acuzaţiile lui Mircea Geoană, că acesta este "extrem de supărat pe ceea ce s-a întâmplat şi caută vinovaţi". "Un partid devine mai puternic prin adăugare şi nu prin ieşirea unor oameni din partid. Aici a fost o chestiune mai specială", a spus liderul PSD.

UPDATE 20.05 Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a calificat acuzele aduse de Mircea Geoană drept "o obrăznicie". E şi-a menţinut aprecierile potrivit cărora Geoană a pierdut alegerile singur, plasând PSD în opoziţie. Iliescu a afirmatcă nici până acum fostul şef al PSD nu a explicat ce a căutat acasă la Sorin Ovidiu Vîntu înainte de turul doi al prezidenţialelor. "A pierdut alegerile, a pierdut în patid şi n-a tras învăţămintele necesare", a spus Iliescu.

UPDATE 20.00 Victor Ponta a declarat că a fost o decizie grea şi speră ca PSD să iasă întărit din această situaţie, de vreme ce duşmanul este Traian Băsescu. "Am auzit reproşurile lui Geoană. Unele dintre ele erau întemeiate,, nu a fost audiat de comisia de integritate", a apus Ponta, fără a comenta acuizaţiile lui Geoană.
"Am luat o decizie în BPN, aceeaşi decizie în grupul de la Senat şi în Comisia Integritate şi astăzi în Comitetul Executiv cu 50 la 5", a spus preşedintele PSD, apreciind că partidul este democratic.

Victor Ponta a precizat că, după decizia CEx, Mircea Geoană pierde de drept şefia Senatului, iar PSD va notifica Biroul Permanent al Camerei Superioare în legătură cu statutul lui Geoană.

UPDATE 19.45 Mircea Geoană a fost exclus din PSD. Rezultatul votului în CEx - 50 pentru, 5 împotrivă şi trei abţineri. "PSD nu a scăpat de memoria bolşevică", a spus Geoană, apreciind că Victor Ponta este o "marionetă" a lui Iliescu şi Năstase: "Din păcate, acest partid, atâta vreme cât este condus din umbră de Iliescu şi Năstase nu are vreo şansă de reformare. Au pus în fruntea partidului o marionetă şi acre are la o vârstă atât de fragedă apucături tiranice şi o lipsă teribilă de caracter"

"Este o decizie nedreaptă. La ora 18.03 am primit primele acuzaţii. De două săptămâni Ponta şi acoliţii săi bat cânmpii, de-abia azi au reuşit să producă un document, după mascarada de la Comisia de integritate. Domnul Iliescu este în acest moment o piază rea pentru partid", a mai spus Geoană, adăugând că "Traian Băsescu a ajuns preşedinte pe mâna lui Ion Iliescu".

"Pot să spun celor din sala de execuţie: Adio, tovarăşi, pe curând prieteni!", şi-a încheiat Geoană declaraţia după luarea decizie de excludere din PSD.
UPDATE 18.30 Surse din CEx au declarat, marţi, pentru Mediafax, că Marian Vanghelie a acuzat modul în care este tratat Mircea Geoană, asupra căruia există o propunere de excludere din partid, însă preşedintele Victor Ponta i-a răspuns: "Dacă propui să facem Congres, acum supun la vot. (...) Marian, hai să fim serioşi, nu mă lua cu şmecherii, că eu sunt de la Gara de Nord, nu din Sectorul 5", i-a spus Ponta lui Vanghelie.

UPDATE 18.20 Votul în CEx se apropie de final.

UPDATE 17.40. Social-democraţii din CEx votează propunerea de excludere a lui Mircea Geoană din PSD.

UPDATE 17.28. După ce a refuzat să-şi dea demisia, lui Mircea Geoană i s-a cerut să părăsească sala, însă acesta a refuzat. Şeful Senatului a cerut vot deschis.

UPDATE 17.02. Victor Ponta i-a cerut lui Mircea Geoană să-i cedeze lui Ioan Chelaru funcţia de preşedinte al Senatului, potrivit unor surse participante la CEx. Mircea Geoană a refuzat "oferta".

UPDATE 16.50. Mircea Geoană îşi susţine apărarea în faţa membrilor Comitetului Executiv. El răspunde acuzaţiilor care i s-au adus în ultima perioadă.

UPDATE 16.30. Preşedintele organizaţiei PSD Buzău, Constantin Boşcodeală, a declarat că Mircea Geoană va fi exclus din PSD, dar că nu îl va urma. "Nu vor fi probleme, Mircea Geoană va fi exclus. Nu voi pleca cu Geoană dacă va fi exclus" Mai rezervat a fost preşedintele PSD Ialomiţa, Silvian Ciupercă, care a spus că ceea ce se întâmplă în partid nu este bine. "Nu este o atmosferă bună", a precizat Ciupercă, cel care s-a abţinut în Biroul Permanent Naţional când s-a pus problema înlocuirii lui Geoană de la Senat.

UPDATE 16,10.Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu şi fostul preşedinte al PSD Bucureşti, Marian Vanghelie au ajuns la Comitetul Executiv Naţional la câteva minute după ce întâlnirea a început. Ion Iliescu a dorit să spună în faţa presei că nu a susţinut niciodată suspendarea din partid pentru un an a lui Mircea Geoană. Vanghelie a fost zgârcit în declaraţii, limitându-se să afirme "este complicat".

UPDATE 16.02 Comitetul Executiv al PSD a început. Preşedintele social-democraţilor Victor Ponta a prezentat agenda viitoare a PSD şi a făcut o informare privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. La final, Ponta a făcut referire şi la situaţia lui Geoană.

UPDATE 15.55 Mircea Geoană a venit la şedinţa PSD şi a susţinut că vrea să aibă o discuţie despre starea partidului. "Nu este o discuţie despre Mircea Geoană. Nu este despre excludere, este direcţia în care merge PSD. Nu merg să cer nimănui nimic, decât o discuţie despre partid. Nu am nicio intenţie să-mi calc pe demnitate", a spus Geoană, întrebându-se retoric "dacă PSD poate să meargă mai departe fără Mircea Geoană".

UPDATE 15.50 Preşedintele PSD Giurgiu, Adrian Popescu, a anunţat înaintea şedinţei CEX că va vota împotriva excluderii lui Mircea Geoană din partid, iar dacă fostul preşedinte va fi exclus va pleca alături de el."PSD Giurgiu va vota împotriva excluderii lui Mircea Geoană din partid. Probabil va fi nevoie şi de un Congres. Am cerut că şi domnul preşedintele Iliescu a vorbit astăzi despre Congres, voi fi alături de dânsul. 21 din cei 28 de membri ai Biroului Permanent Judeţean vom părăsi partidul. Ori plecăm de tot acasă, ori plecăm cu Mircea Geoană", a declarat Popescu.
Surse din PSD au declarat pentru gândul că Adrian Popescu a luat această decizie după ce a fost informat că va fi schimbat din fruntea filialei PSD Giurgiu cu Niculae Bădălău.

SONDAJ GÂNDUL: Ar trebui exclus Mircea Geoană din PSD?

Comitetul Executiv al PSD, for din care fac parte toţi şefii de organizaţii, decide astăzi dacă Mircea Geoană va fi exclus din partid. Practic ei se vor pronunţa asupra propunerii în acest sens făcute de Comisia de Integritate a social-democraţilor,n urmă cu aproape două săptămâni.

Cum semnalele nu-i sunt tocmai favorabile, Mircea Geoană a cerut înaintea reuniunii CEx-ului convocarea unui congres extraordinar. Ideea nu este respinsă de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care, într-o declaraţie pentru gândul, a susţinut şi el oportunitatea acestui demers însă pentru pregătirea alegerilor de anul viitor.

"Uneori este chiar recomandabil ca înainte de confruntări electorale poate fi chiar util un Congres care să dea o linie partidului, dar lucrurile nu trebuie făcute pe picior. După Anul Nou ar trebui să reactualizăm puternic oferta PSD. Dacă ar fi un Congres ar trebui să fie după Anul Nou, acum sunt multe probleme aglomerate la final de an", a declarat Iliescu, pentru gândul.

Potrivit Mediafax, 38 de şe de organizaţii ai PSD au mandat să voteze pentru excluderea lui Mircea Geoană din PSD.
Citește și: