Ioana Sfârlea
1478 vizualizări 14 mar 2019

Mircea Hava este primar în Alba Iulia din 1996, dar a mai condus oraşul doi ani, în perioada 1991 şi 1992. Alegerile din 2016 le-a câştigat cu 59% din voturi şi, potrivit sondajelor locale, ar fi avut mari şanse să câştige primăria şi la alegerile din 2020.

Întrebat, joi, de corespondentul MEDIAFAX, de ce s-a hotărât devină europarlamentar, edilul a răspuns că, în opinia sa, a venit timpul ca funcţia de parlamentar european să nu mai însemne doar „o dispensă acordată unor politicieni, aleşi, favorizaţi”, ci să fie ocupată de oameni capabili să aducă în ţară bani europeni.

„Sunt un om care nu pleacă la drum cu o coală albă şi nici la prins fluturi, fluturaşi de salariu. De fapt, sunt om care nu pleacă. Merge doar în alt birou, îşi schimbă colegii, într-un parteneriat garantat de tot ceea ce am realizat în ultimii ani la Alba Iulia. Cred cu tărie că aceste alegeri europarlamentare sunt aproape singurele care nu aduc partidelor o bătălie electorală, un scor, ci aduc ceva important celor care votează. În primul rând, banii europeni. Pentru că sunt singurii pe care România a contat şi care au venit cu adevărat în ultimii ani. Europa şi instituţiile ei sunt singurele care au produs cele mai mici dezamăgiri românilor. Tocmai din acest motiv, cei pe care îi trimitem acolo trebuie să fie mesageri legitimi, atât pentru ce trebuie să audă Europa dinspre România cât şi invers”, a declarat Mircea Hava.

În opinia sa, România are nevoie să fie reprezentată la Bruxelles de oameni cu experienţă în accesarea fondurilor europene, iar el se consideră pregătit pentru acest lucru, spunând că cea mai bună dovadă este transformarea prin care a trecut Alba Iulia, în ultimii 20 e ani.

„Mâna întinsă spre Bucureşti a dispărut din Alba Iulia de mai bine de 20 de ani, pentru că nu suntem noi construiţi pentru asta dar şi pentru că, în 90% din cazuri, de la Bucureşti am primit doar praful de pe toba, nici măcar beţele, să putem bate şi face puţină gălăgie, să ne facem şi noi auziţi. Suntem însă printre cei mai inspiraţi pentru că, odată ce-am văzut ce vânturi ne bat de către Bucureşti, am ales pentru Alba Iulia cealaltă cale, cea europeană”, a explicat primarul.

Hava consideră cerinţe eliminatorii pentru oricare candidat la Parlamentul European „competenţa şi expertiza demonstrate acasă”.

„Nu merg la Bruxelles pentru a mă acomoda şi a-mi completa cunoştinţele, ci pentru a face acordul fin dintre nevoile administraţiilor şi regiunilor din România şi ceea ce are Europa de oferit. Cerinţa eliminatorie pentru oricare candidat la Parlamentul European ar fi competenţa şi expertiza demonstrate acasă la el, în ţară, oraşul, comună, satul, chiar cătunul lui”, a mai declarat primarul din Alba Iulia.

Referitor la ţinta pe care şi-a propus-o, în cazul în care va câştiga, candidatul la europarlamentare Mircea Hava a declarat că şi-ar dori să reducă birocraţia asociată cheltuirii fondurilor europene care în acest reprezintă o povară pentru cei care lucrează cu bani europeni.

Lista cu candidaţii eligibili, validaţi, joi, în Biroul Politic Naţional al PNL este următoarea:

1. Rareş Bogdan, jurnalist Realitatea TV
2. Mircea Hava, primar Alba Iulia
3. Siegfried Mureşan, europarlamentar
4. Daniel Buda, europarlamentar
5. Adina Vălean, europarlamentar
6. Vasile Blaga, fost co-preşedinte PNL, fost preşedinte PDL
7. Dan Motreanu, fost deputat, fost secretar general PNL
8. Gheorghe Falcă, primar Arad
9. Cristian Buşoi, europarlamentar
10. Marian-Jean Marinescu, europarlamentar
11. Vlad Nistor
12. Mihai Ţurcanu, europarlamentar

Citește și: