Gandul.info
Laura Petrescu
461 vizualizări 18 sep 2017

La acest lăcaş de cult a fost adus, duminică, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Mircea Ionescu Quintus.

Sute de oameni au venit să-i aducă seniorului liberal un ultimul omagiu. Printre ei, preşedintele PNL, Ludovic Orban, Raluca Turcan, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vicepremierul României, Graţiela Gavrilescu, şi alţi oameni politici din toată ţara.

“Dispare un adevărat om politic, un adevărat liberal, un adevărat ploieştean, un foarte bun român. România pierde astăzi unul dintre cei mai destoinici oameni politici, unul dintre cei mai glumeţi oameni politici şi prahovenii, şi ploieştenii, îl vor păstra în adâncul inimii cred până la terminarea vieţii noastre. Sunt convinsă că dincolo, în cealaltă lume, în lumea veşnică, va avea grijă în continuare de poporul român aşa cum a făcut-o în toată cariera. Suntem alături de familie şi sper ca cei care-şi vor aminti de domnul Quintus, îl vor vedea cum scria epigrame şi cum încerca, de fiecare dată, să pună punctul pe i. A fost un om extrem de echilibrat şi extrem de puternic”, a declarat vicepremierul Graţiela Gavrilescu.

În jurul orei 13, cortegiul funerar a plecat spre Cimitirul Viişoara din Ploieşti. Cortegiul s-a oprit la casa în care a locuit Mircea Ionescu Quintus, la Muzeul de Artă din Ploieşti, imobil donat de familia liberalului, şi la Prefectură.

Sicriul a fost purtat pe umeri de Garda Naţională.

Seniorul liberal a fost înmormântat, cu onoruri militare, în cimitirul Viişoara, în cavoul familiei.

Mircea Ionescu-Quintus a murit, vineri, la domiciliul său din Ploieşti, la vârsta de 100 de ani.

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a murit, vineri, la domiciliul său, în jurul orei 14, a declarat, pentru Mediafax, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre.

Mircea Ionescu Quintus a fost un personaj foarte activ pe scena politică românească, în ciuda vârstei înaintate. Fost preşedintele PNL în perioada 1993-2001, senator în legislaturile 1996-2000 şi 2004-2008, ales în judeţul Prahova, şi ministru Justiţiei în guvernul Stolojan, el a rămas ataşat PNL apărând public în toate momentele importante ale vieţii partidului. Anul trecut, în timpul campaniei electorale pentru locale, Mircea Ionescu Quintus a fost un mediator în PNL în timpul crizei legate de candidatura lui Marian Munteanu. 

 

Mircea Ionescu-Quintus figurează pe lista foştilor colaboratori ai Securităţii publicate în Monitorul Oficial de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. În urma unui proces intentat CNSAS-ului, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că Mircea Ionescu Quintus nu a făcut poliţie politică.  „Fara sa fiu instiintat, a venit aceasta decizie. Am contestat-o, dar cererea mi-a fost respinsa. Am atacat decizia la Curtea de Apel si dupa doi ani am obtinut decizia ca nu exista dovezi ca am facut politie politica”, spunea liberalul, citat de Evenimentul Zilei.

Mircea Ionescu Quintus, născut pe 18 martie 1917, a fost decorat în luna martie a acestui an de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia împlinirii a 100 de ani, pe 17 martie. Ceremonia a avut loc la ora 12:00 la Palatul Cotroceni şi a fost şi ultima apariţie publică a acestuia. 

„Nu mi-a fost uşor să trăiesc o aşa îndelungată viaţă, mai ales pentru că (...) viaţa mi-a dat de toate, şi bune, şi mai puţin bune şi rele, din fericire însă sfârşitul de viaţă îl trăim cu cele bune. Un critic literar spunea că un roman, dacă nu are 700 de pagini tipărite, este nuvelă, eu vreau să vă spun că viaţa mea a fost un roman pentru că am trăit peste 100 de pagini tipărite. (...) Mi-am împărţit romanul vieţii în trei capitole importante şi de fiecare dată am încercat să-mi slujesc oamenii din jurul meu, societatea şi mai ales patria, ţara şi mi-am făcut datoria în primul rând că m-am pregătit pentru profesia de avocat. (...) Cred că mi-am făcut datoria ca profesionist (...), ca român şi ca ostaş. (...) Cred că mi-am făcut datoria şi ca om politic în ultimii 25 de ani", declara Quintus, la Palatul Cotroceni..

 

Citește și: