Clarice DINU
Departamentul Politic
Andrei Luca POPESCU
Diana MARCU
17423 vizualizări 5 iul 2012

Joi a fost ziua mitingurilor în Bucureşti, dar şi în ţară. Totul a început în Capitală când 3.000 de pedelişti, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, au protestat faţă de mutările impuse de USL în ultima perioadă. Mitingul s-a desfăşurat începând cu ora 18.00 în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti, unde s-au aflat alături de susţinătorii preşedintelui Băsescu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele PDL Vasile Blaga, europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda.

Cel care a făcut apelul a fost preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu, care a cerut în urmă cu două zile bucureştenilor să vină în Piaţa Revoluţiei, pentru a manifesta paşnic pentru apărarea democraţiei. El a spus că are speranţa că la manifestare vor fi prezenţi inclusiv oameni care au votat USL dar care condamnă "astfel de practici". Videanu a spus că prin acţiunile din ultimele două zile "în tentativa de a subordona toate instituţiile statului, USL, pentru prima dată după 1990, mută dezbaterea politică în stradă".

În paralel cu mitingul de la Ateneu, în Piaţa Universităţii s-au strâns opozanţii preşedintelui Băsescu, pe trotoarul din faţa Teatrului Naţional, în timp ce vizavi, Fântâna de la Arhitectură s-a trasformat într-o zonă stăpânită de alţi manifestanţi - anti USL. Conflictele n-au întârziat să apară între cele două tabere, dar au fost rapid înăbuşite de jandarmi, care i-au ridicat pe doi dintre protestatarii care au început să-şi care pumni. Acest tip de incidente nu au fost singulare. La fel s-a întâmplat şi la Arad unde două mitinguri pro şi contra Băsescu s-au desfăşurat în paralel. Mişcări au fost şi la Cluj, dar şi la Bistriţa.

Gândul publică mai jos firul evenimentelor:

UPDATE 21.37. Protestatarii din Bucureşti părăsesc spaţiul de la Universitate. În zonă au mai rămas circa 150 de persoane, cele mai multe în faţa Teatrului Naţional.

UPDATE 21.02. La această oră, în centrul Capitalei se află aproximativ 300 de persoane. Pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, la mitingul anti-Băsescu au mai rămas circa 200 de persoane.

Vizavi, la Fântână, mai sunt o sută de protestari. Unii militează pentru ordine şi statul de drept, iar alţii  pro Băsescu.

UPDATE 20.52. La Fântâna de la Arhitectură, în grupul celor care îşi manifestă sprijinul pentru Traian Băsescu şi-au făcut apariţia câţiva tineri agitatori. Ei s-au luat la ceartă cu simpatizanţii pro PDL şi se manifestă gălăgios, ca şi cum ar fi în galeria unei echipe de fotbal.

UPDATE 20.35. Peste 150 de persoane protestează şi la Cluj , în Piaţa Unirii. Aici se scandează lozinci împotriva USL şi se cere demisia premierului Victor Ponta. Manifestanţii cântă o variantă a "Gaudeamus igitur" cu versuri modificate, precum "Gaudeamus plagiatur".

UPDATE 20.25. Conflicte se înregistrează şi la Arad, unde se desfăşoară în acest moment două mitinguri - unul contra şi unul de susţinere a preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit Mediafax, la un moment dat între participanţii din cele două tabere a izbucnit un conflict care a fost aplanat de jandarmi. Şi la Bistriţa are loc un protest faţă de şeful statului.

UPDATE 20.15. Manifestanţii pro şi contra Băsescu se împing în centrul Capitalei. Câţiva dintre ei s-au luat la bătaie, dar au fost despărţiţi de jandarmii aflaţi în dispozitiv la faţa locului. De altfel, aceştia au ridicat două persoane din rândul recalcitranţilor. Potrivit Mediafax, acestea vor da declaraţii, una în calitate de reclamant, iar cealăltă, în calitate de pârât, după ce ar fi lovit cu pumnul.

Incidentele între manifestanţi ar fi plecat de la divergenţele de opinii dintre cele două tabere de protestatari: una aflată pe trotuarul fântânii de la Universitate şi o alta aflată vivazi, în faţa Teatrului Naţional. Manifestanţii din primul grup au avut mesaje contra întregii clase politice, scandând şi împotriva premierului Victor Ponta şi a lui Crin Antonescu, în timp ce a doua tabără a cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu.

Incidentele au început pe trotuarul de la fântână, în urma unor schimburi de replici pe subiecte politice. Manifestanţii au avut altercaţii şi după ce doi dintre ei au fost luaţi de jandarmi.

UPDATE 19.56. Cinci persoane, trei bărbaţi şi două femei, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău la mitingul PDL din Piaţa Revoluţiei, una dintre paciente fiind transportată la Spitalul Colţea, potrivit Mediafax.  "Femeia dusă la spital avea dureri în piept şi hipertensiune", a precizat şeful Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu. Celelalte patru persoane, toate cu lipotimie, au fost hidratate şi li s-a măsurat tensiunea, însă au refuzat să părăsească piaţa, în ciuda recomandărilor medicilor.

UPDATE 19.49. La Piaţa Universităţii sunt două centre de interes: în faţa Teatrului Naţional, unde s-au adunat circa 400 de oameni care scandează împotriva lui Băsescu şi la Fântâna de la Arhitectură. Aici, 200 de persoane protestează împotriva USL. Mesajele sunt adaptate: "Nu minciunii şi imposturii!", "Jos Ponta!", "Jos USL!" şi "Ponta, nu uita: România nu-i a ta!"

UPDATE 19.48. Potrivit Mediafax, majoritatea participanţilor la mitingul PDL din Bucureşti au plecat din Piaţa Revoluţiei, acolo rămânând aproximativ 200 de persoane. Cei mai mulţi au început să plece după terminarea discursurilor liderilor PDL. O mare parte a lor, veniţi din ţară pentru acest miting, au părăsit piaţa cu autocarele care îi aduseseră în Capitală.

UPDATE 19.30. Traian Ungureanu a spus, la miting, că printre cei de pe scenă se află viitorul preşedinte al ţării, participanţii scandând "MRU".  Întrebat de jurnalişti dacă el este cel la care s-a referit europarlamentarul Traian Ungureanu, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: "Eram mulţi acolo, nu? Cineva trebuie să fie". Întrebat dacă va candida la preşedinţia României, Ungureanu spune că o va face în cazul în care va fi nevoie.

Aşa cum gândul a scris, în cazul unor alegeri prezidenţiale anticipate, candidatul susţinut de PDL va fi, cel mai probabil, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, cu care democrat-liberalii sunt într-un dialog continuu în ultima perioadă.

UPDATE 19.10. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu face apel la mobilizarea cetăţenilor, cărora le-a cerut să nu mai tacă, să fie "supăraţi" şi să protesteze în fiecare zi: "Bine aţi revenit la Bucureşti, acum e timpul să revenim noi în politică, acum e timpul Pieţei Universităţii din nou", a spus Ungureanu. "E aceasta România pe care vi-o doriţi şi dumneavoastră? E aceasta România pe care o dorim copiilor noştri?", i-a întrebat el pe participanţi, care au răspuns: "Nu".

"Suntem pregătiţi să facem tot ce putem pentru a ne lua ţara înapoi?", a continuat Ungureanu, răspunsul fiind: "Da". "Ţara noastră arată altfel - nu e o ţară a hoţiei, nu e o ţară în care oricine vrea poate ajunge în Parlament. Aceasta e ţara lor, iar ei sunt puţin şi noi suntem mulţi", a mai spus acesta mulţimii care îi scanda numele: "MRU".

"Ajunge preşedinte de Senat un om care e plătit din buzunarele noastre ca să meargă la Parlment şi n-a fost aproape niciodată acolo. E nevoie să spun care e numele său? Să-l ţinem minte pentru că exact asta nu trebuie să se întâmple în România noastră. Am ajuns ca Parlamentul României să aibă în fruntea sa un om care a făcut şcoala cu greu", a mai spus "Am o veste proastă pentru dumneavoastră domnule Crin Antonescu: va trebui să mergeţi la serviciu de acum înainte", a continuat Ungureanu.

"Are nevoie această ţară de un guvern care e condus de cineva care nu ştie nici măcar cum să-şi adune pagini scrise? Aţi auzit vorbindu-se de guvernare în aceste săptămâni? I-aţi auzit călcându-ne în picioare, făcând zob legile noastre, făcând zob democraţia. Dacă cea mai sfântă lege e zdrobită, cum putem cere cetăţenilor să le respecte? Pe revolta noastră stă căderea lor şi vă chem alături de noi. Să fim cu toţii supăraţi, tăcerea noastră se opreşte aici", le-a mai spus fostul premier participanţilor.

UPDATE 19.05. Mihai Răzvan Ungureanu vorbeşte în Piaţa Revoluţiei.

UPDATE 18.59. În paralel, la Universitate se desfăşoară mitingul anti-Băsescu. Se scandează lozinci precum "Jos Băsescu!".

Sunt în jur de 300 de oameni, care scandează împotriva preşedintelui. Cea mai mare parte dintre ei este mobilizată de USL, fiind vorba de pensionari, puşti de la organizaţiile de tineret şi un mic grup convocat de o organizaţie a romilor.

Diverşi domni la îmbracaţi cu pantaloni de stofă, pantofi lăcuiţi şi cămăşi apretate dirijează prin telefon grupurile, de pe o parte pe alta a bulevardului care strabate Piaţa Universităţii. "Ia-i pe băieţii tăi şi du-i pe partea ailaltă. Hai că suntem prea mulţi aici", dirijează unul masa de protestatari, de la Fântână către Teatrul National.

Retraşi la umbră, liderii organizaţiilor de partid, fie din Ilfov, fie din sectoarele Capitalei, mai dau dispoziţii unde să fie asezaţi oamenii.

Vreo 30 de băieţi sosiţi din partea romilor sunt pozitionaţi strategic, să dea vigoare pensionarilor: "Staţi aici în faţă şi cântaţi. Da' să nu blocaţi trotuarul. Hai un pic mai aşa că-s boschetarii ăştia", le zice liderul lor, strâmbând din nas la doi bătrânei murdari şi beţi turtă.

UPDATE 18.57. Europarlamentarul PDL Monica Macovei se adresează protestatarilor invitându-i să rămână "treji, să se adune, să protesteze, să lupte şi  să iasă în stradă" dacă vor ca peste noapte să se trezească tot în democraţie.

"Noi trebuie să fim treji, să venim, să ne adunăm, să protestăm, să luptăm. Am venit să-mi apăr ţara pentru că mi-e frică, din 3 iulie mi-e frică încontinuu de dictatură, de statul capturat", a spus Macovei. "Nu ne este frică dacă ieşim în stradă, dacă vorbim şi dacă protestăm în fiecare clipă. (...) Să nu fim inerţi şi să stăm la televiziuni şi să criticăm din canapea dacă vrem peste noapte să ne trezim tot în democraţie", a mai spus aceasta.

UPDATE 18.51. Mihai Răzvan Ungureanu se pregăteşte să ia cuvântul în Piaţa Revoluţiei. Fostul premier respectă codul vestimentar al protestatarilor - alb.

UPADATE 18.48. În discursul său, prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda spune manifestanţilor că eurodeputaţii au vorbit zilele acestea la Bruxelles despre România în termeni ca "haos, atac la statul de drept, dezordine, ruşine, Belarus".

"Vin chiar de la Parlamentul European, acolo sunt deputaţi din 27 de ţări şi zilele astea toţi au vorbit despre România. Am să vă spun în ce termeni au vorbit. Au spus aşa: haos, atac la statul de drept, dezordine, ruşine, Belarus. Vă place?", a spus Cristian Preda.

El a susţinut că "şi Europa şi America ne spun că avem o problemă cu statul de drept". "Victor Ponta şi Crin Antonescu ne spun că nu avem o problemă cu statul de drept, pentru că ei ne-au spus când au început guvernarea că prima lor preocupare nu e Bruxelles-ul, e Moscova. De la Moscova nu se vede o problemă cu statul de drept din România, de la Bruxelles se vede", a adăugat Preda.

"Ai vreun Dumnezeu, Victor Ponta?  Ai vreun Dumnezeu, Crin Antonescu?", a mai spus Preda în intervenţia sa.

UPDATE 18.33.  Una dintre participantele la mitingul anti-USL din Piaţa Revoluţiei a leşinat. Ea a fost scoasă din mulţime şi dusă la ambulanţă pentru a i se acorda îngrijiri medicale, potrivit Mediafax.

UPDATE 18.20. În Piaţa Revoluţiei s-au strâns deja 3.000 de oameni care scandează numele lui Traian Băsescu. Mitingul este autorizat până la ora 21.30, pentru 5.000 de persoane, din care 2.000 din Bucureşti şi 3.000 din provincie, potrivit cererii PDL adresată Primăriei Capitalei.

UPDATE 18.11. La miting sunt prezenţi Vasile Blaga, Cristian Preda, Cezar Preda, Mihai Stănişoară, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Radu F. Alexandru, Theodor Paleologu, Gabriel Berca şi Traian Ungureanu.

"Aici suntem români care vom lăsa toate orgoliile la o parte şi vom construi o alianţă politică care să se opună blocului de stânga. Suntem oameni care îl vom apăra pe Traian Băsescu la referendum pentru că avem nevoie de Băsescu la Cotroceni până în 2014 să apere statul de drept", le-a spus preşedintele PDL, Vasile Blaga, manifestanţilor din piaţă, în timp ce aceştia scandau numele şefului statului.

"Aveţi încredere că printre noi se găseşte şi viitorul preşedinte al României", le-a mai spus Blaga participanţilor. "Suntem români care vom apăra România, care vom apăra statul de drept, care vom apăra o Românie democratică", a continuat preşedintele PDL, acuzând în discursul său USL că apără hoţia şi plagiatul. "Cerem încă o dată demisia lui Ponta pentru hoţie şi plagiat", a spus Vasile Blaga. "Socialiştii români nu ştiu guverna decât dacă confiscă statul (...) Ponta a fost dovedit hoţ", a continuat preşedintele PDL.

Liderul pedelist a vorbit în discursul său despre plagiatul primului ministru şi despre promisiunea pe care aceasta a făcut-o ca, în cazul în care se va dovedi că a plagiat, va demisiona. "Aşa fac socialiştii români. Una spun în străinătate  (n.r. la Bruxelles) şi alta fac în ţară", a punctat Blaga.

"Ponta a ajuns sclavul vasalului Ponta şi al lui Voiculescu", a conchis şeful PDL.

UPDATE 17.49. În Piaţa George Enescu a ajuns deja fiica preşedintelui, Elena Băsescu şi Sever Voinescu, dar este prezent şi Mihail Neamţu, liderul mişcării Noua Republică.

În faţa Ateneului Român s-au adunat circa o mie de persoane, venite să-şi manifeste sprijinul pentru PDL. Cei mai mulţi dintre ei sunt îmbrăcaţi în alb, aşa cum a propus fostul premier Răzvan Mihai Ungureanu. Participanţii au steaguri, dar şi pancarte cu lozinci precum "Respectăm învăţământul românesc, condamnăm impostura şi furtul intelectual!", "Ponta demisia", "Apăr Curtea Constituţională", "respect pentru Curtea Constituţională".

"Doamne, ocroteşte-i pe români!" se aude cântând în piaţă. Tot aici a fost amplasată şi o scenă pe ecranul căreia rulează mesaje precum "Statul e în pericol", "Salvaţi statul de drept", "Suspendarea preşedintelui, un abuz", "Salvaţi Arhivele Naţionale".

În paralel, în Piaţa Universităţii s-au strâns câteva zeci de manifestanţi. O parte se află în faţa Teatrului Naţionale protestând împotriva lui Traian Băsescu, iar o alta  - ai simpatizanţilor preşedintelui Băsescu - la  Fântâna de la Arhitectură. 

Citește și: