Sorin Bogdan
4304 vizualizări 26 iun 2018

Susţinători din ambele tabere - Putere şi Opoziţie - s-ar putea întâlni în faţa Casei Poporului miercuri, în timpul votării moţiunii de cenzură. Unii - pro, alţii - contra. Luni, preşedintele PNL Ludovic Orban a îndemnat simpatizanţii liberali să iasă în stradă la mitingurile anunţate în ziua moţiunii de cenzură, atât în ţară cât şi în Bucureşti.

"Am luat decizia de a solicita membrilor, simpatizanţilor PNL, să fie prezenţi la toate manifestaţiile de susţinere a moţiunii de cenzură, atât în Bucureşti miercuri, în ziua moţiunii, cât şi în toate celelalte oraşe în care se vor organiza mitinguri şi le-am solicitat să fie prezenţi pentru a fi alături de cetăţenii români care vor ca România să revină pe drumul drept", a declarat Ludovic Orban, la finalul şedinţei de luni a Biroului Executiv al partidului.

Ludovic Orban miting PNL

Şi conducerea USR îşi cheamă oamenii în stradă, pe timpul votului moţiunii de cenzură. Uniunea a intrat în grevă japoneză. Până miercuri, parlamentarii formaţiunii vor purta banderole albe la mână. Săptămâna trecută, mai mulţi protestatari au intrat în Parlament cu ajutorul unor invitaţii primite de la USR. Însă, în loc să se ducă la etajul unde se află Grupul parlamentar USR, ei au rămas la parter, unde au protestat în timpul unui discurs al premierului Viorica Dăncilă în plenul reunit. Drept pedeapsă, USR nu va mai putea emite invitaţii pentru vizitatori ai grupului.

susţinători PSD

Luni seara, într-o emisiune la Antena 3, senatorul PSD Claudiu Manda a lansat ipoteza că şi susţinători ai Coaliţiei PSD-ALDE ar putea să vină miercuri la Parlament. "Sunt două variante, fie să-i putem compara numeric, fie să ajungă la conflict. Numai că ce vedem azi că se întâmplă, inclusiv la nivelul Parlamentului, s-ar putea să îşi dorească în continuare, cei care vin acum, protestatarii astfel de acţiuni. Am luat şi măsuri în Parlament, însă te poţi gândi că susţinătorii USR vin la restaurant, să ia furculiţa şi apoi să fugă cu fuculiţa prin Parlament," a declarat ironic Manda şi a adăugat că moţiunea de cenzură nu are nicio şansă să treacă şi că este posibil ca şi parlamentari ai Opoziţiei să nu fie prezenţi sau să nu voteze pentru moţiune.

Până la moţiune, Partidul Naţional Liberal organizează un miting în Piaţa Victoriei, marţi, de la ora 19.00. În cercurile interne ale partidului circulă un mesaj semnat de preşedinte. "Bună seara. Vin cu rugămintea către dumneavoastră de a participa marţi, ora 19.00, la protestul organizat in Piaţa Victoriei. Participarea dumneavoastră este importantă pentru România şi pentru PNL. Ne întâlnim toţi la sediul PNL din Aleea Modrogan, ora 18.45, pentru a merge împreuna la protest. Ludovic Orban."

protest la cluj napoca

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă a confirmat pentru Mediafax evenimentul: "Marţi seara, la ora 19, împreună cu parlamentarii şi conducerea PNL, însotiţi de simpatizanţii partidului, vom ieşi în Piaţa Victoriei".

Deocamdată, PNL nu a convins suficienţi parlamentari să-i voteze moţiunea. Pentru a contracara zvonurile lansate de liderii social-democraţi, conform cărora vor exista şi liberali care vor absenta ori vor vota împotriva moţiunii, Ludovic Orban a postat un mesaj patetic pe Facebook: ”#LaJudecataIstoriei Orice parlamentar din majoritatea guvernamentala PSD, ALDE, UDMR care voteaza motiunea de cenzura are sansa sa intre in istorie la panoul de onoare. Orice parlamentar care va ramane alaturi de Dragnea risca sa ramana in memoria colectiva pe lista rusinii nationale.”

Kelemen Hunor i-a cam trântit uşa în nas lui Ludovic Orban, care se lăudase că a purtat negocieri cu UDMR pentru susţinerea moţiunii. 

”Am auzit că Ludovic Orban a negociat cu mine, dar ceea ce dânsul numeşte o negociere, a fost o discuţie la o cafea, undeva prin 20 mai. Nu acum, nu după ce au depus moţiunea de cenzură, ci în urmă cu peste o lună. NU AM NEGOCIAT. I-am spus atunci d-lui Orban că vreau să ştiu ce se întâmplă după moţiunea de cenzură, presupunând că există şansa de a schimba Guvernul, vreau să ştiu pe ce majoritate se bazează, cu semnături. Cine va fi premierul, susţinut de o majoritate, cu cele peste 200 de semnături, aşa cum se face în ţări civilizate. Apoi am vrut să văd programul de guvernare, să ştim ce se face cu ţara, cine sunt miniştrii portofoliilor importante – Finanţe, Interne, Apărare, Educaţie, Transporturi, Dezvoltare regională, Economie şi care sunt acţiunile pe termen scurt şi mediu pentru jumătatea de mandat – fiscalitate, educaţie, dezvoltare infratsructurală, să ştim în ce direcţie se duce ţara. Sunt chestiuni simple, oneste, transparente”, a spus Kelemen.

„I-am spus că NU NE INTERESEAZĂ guvernarea, nu vrem să intrăm la guvernare, nu ne interesează portofolii, dar dacă toate cele ridicate de mine primesc răspunsuri convingătoare şi lipsesc doar 30 de voturi, voi merge în faţa colegilor şi voi argumenta că se pot alătura opoziţiei. M-a ascultat şi apoi m-a întrebat ce părere am despre anticipate şi i-am răspuns că <eu spun una şi tu mă întrebi alta>. La anticipate se poate ajunge foarte greu în România pentru că, la a doua încercare, indiferent cine va fi propus premier va fi votat, ştim foarte bine acest lucru. Mi-a spus că dacă va avea răspunsuri mă va contacta. Dar nu am mai primit nici un răspuns”, a explicat liderul Uniunii şi a precizat că, pentru el, alte chestiuni sunt irelevante, „că e Dăncilă, că nu e Dăncilă, nu contează”.

Kelemen Hunor UDMR

„Când vorbim de moţiunea de cenzură şi, într-adevăr se pune problema unui schimb de echipă şi majoritate şi nu este doar un exerciţiu politic - de altfel extrem de necesar şi foarte bine fondat constituţional pe instituţia moţiunii de cenzură - atunci despre aceste aspecte trebuie să discutăm. Nu am cum să discut altceva”, a conchis preşedintele UDMR.

De altfel, într-un avertisment postat pe pagina de Facebook a UDMR pe 21 iunie, se atrage atenţia că USR minte şi există multe paragrafe din codurile penale care trebuie schimbate. ”Cu toţii ne dorim o Justiţie corectă,” scrie în mesajul postat în limba maghiară. ”Nu dorim ca oameni nevinovaţi să fie arestaţi. De aceea, trebuie să modificăm prevederi din Codul penal şi Codul de procedură penală. În prezent, zeci de articole sunt neconstituţionale sau încalcă directivele UE privind prezumţia de nevinovăţie. Acesta este adevărul. USR minte, fabulează. E o minciună că modificările vor ameninţa siguranţa cetăţenilor. E o minciună că procurorii nu vor mai putea folosi probe video. este o minciună că autorii infracţiunilor violente şi ai violurilor vor putea să asiste la interogatoriul victimelor. Fiţi precauţi! Doar pentru că le strigă zgomotos şi par convingători, nu înseamnă şi că spun adevărul.”

Victor Ponta anunţă că parlamentarii Pro România vor vota moţiunea, însă deja emite pretenţii să propună viitorul premier, în caz de victorie.

”Din punctul nostru de vedere, şi aici nu vorbim de persoana Ludovic Orban, vorbim de ideea de a înlocui Guvernul PSD-ALDE, condus de doamna Dăncilă, cu un Guvern PNL, condus de domnul Orban. Este o idee greşită, nu e legitimată prin vot, nu poate funcţiona şi noi nu o vom sprijini. (...) Nu votăm un Guvern Orban, l-am propus pe Sorin Cîmpeanu, despre care n-am auzit de la niciun PSD-ist decât vorbe de laudă", a afirmat Victor Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

"Ne dorim şi vom sprijini ideea înlocuirii guvernului actual cu un Guvern mult mai competent, cu un guvern capabil să conducă România în anul Centenarului, să prezinte România anul viitor în timpul preşedinţiei Uniunii Europene, oameni pregătiţi pentru funcţia pe care o ocupă în acel Guvern. (...) Vom sprijini orice efort de înlocuire a actualului Guvern. Ideea nu este doar să dai jos un Guvern. Nu poţi să vii să spui doar dăm jos guvernul şi vedem ce e după. (...) Facem un apel către iniţiatorii moţiunii, PNL şi USR, de a discuta şi azi şi mâine şi miercuri cu toţi cei dispuşi din PSD, din ALDE, cu noi de la Pro România, cu ceilalţi din celelalte partide, pentru a încerca să spunem foarte clar, nu dăm jos guvernul PSD, să îl înlocuim cu PNL, înlocuim un guvern incompetent", a explicat fostul prim-ministru.

 

Citește și: