Vasile Magradean
90 vizualizări 2 apr 2012

Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine că cea mai grea reformă este cea care are loc în Justiţie şi că prima care trebuie combătută este corupţia din Justiţie, întrucât o Justiţie curată va duce şi la curăţarea clasei politice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Macovei a declarat, luni seară, la o conferinţă organizată la Cluj-Napoca la Catedrala Greco-Catolică, că în România, dacă deciziile luate de politicieni se bazează pe corupţie, acestea "sunt strâmbe".

"Cea mai grea reformă în trecerea de la dictatură la democraţie a fost şi este în Justiţie, iar corupţia în Justiţie este prima care trebuie combătută pentru că Justiţia rezolvă problemele celorlalte puteri. Dacă Justiţie este curată, va curăţa şi clasa politică. Dacă deciziile luate de politicieni se bazează pe corupţie, sunt strâmbe, acesta fiind efectul cel mai nociv. În loc de decizii corecte, vom avea decizii strâmbe din cauza corupţiei", a spus Macovei.

Aceasta a susţinut că la nivelul Uniunii Europene "corupţia costă bani" şi a precizat că, după calcule Băncii Mondiale, pierderile la nivel internaţional provocate de corupţie depăşesc 1.600 de miliarde de dolari, iar în UE pierderile ajung la 120 de miliarde de euro pe an.

"De unde sunt aceste pierderi? De la contractele mai scumpe, pentru că cei care dau şpagă vor o sumă mai mare pentru obţinerea unui contract. Corupţia distruge competiţia. În documentele UE, corupţia apare ca o ameninţare la adresa siguranţei interne a UE, iar acest fenomen a dus la o criză de încredere a cetăţenilor", a mai spus Monica Macovei.

Monica Macovei a pledat pentru menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie, fiind de părere că acesta va însemna o garanţie că "politicul nu va interveni grosolan în Justiţie".

"Pentru a proteja pe cei care sunt curajoşi, procurori şi judecători, trebuie să rămână MCV. Mă gândesc la beneficiile pentru români, iar MCV va fi garanţia că politicul nu va interveni grosolan în Justiţie. Mie mi-e teamă, totuşi, de clasa politică, ei schimbă legi şi încearcă să desfiinţeze instituţii, să le ia din atribuţii", a afirmat europarlamentarul PDL.

Monica Macovei a participat, luni seară, la Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca la o conferinţă interactivă organizată de Asociaţia Tinerilor Greco-Catolici clujeni (ASTRU) cu tema "Tinerii şi politica".

Europarlamentarul a prezentat principiile care stau la baza unei bune guvernări şi a vorbit despre "Distribuirea resurselor publice" şi "Incompatibilităţi şi conflicte de interese".

Citește și: