Sorin Bogdan
7130 vizualizări 27 iun 2018

18:35 Moţiunea a picat. Pentru demiterea Guvernului Viorica Dăncilă au votat doar 162 de parlamentari, faţă de 233 - cât ar fi fost nevoie.

Urmăriţi înregistrarea integrală a dezbaterii moţiunii de cenzură depusă de PNL împotriva guvernului Viorica Dăncilă.

17.44 Începe votul. De câte ori citeşte numele parlamentarilor PSD, chestorul spune: ”Prezent! Nu votează.” La fel, reprezentanţii ALDE, iar UDMR-iştii sunt absenţi.

Din plenul Parlamentului

17:42 Dezbaterile sunt declarate închise.

Dar fostul preşedinte Traian Băsescu sesizase o gafă în discursul Vioricăi Dăncilă şi revine la microfon pentru a-i atrage atenţia că preşedintele reprezintă România la Consiliul European, în timp ce, la Consiliul Uniunii Europene, ne reprezintă Guvernul. Ceva mai devreme, Viorica Dăncilă se adresase fostului preşedinte: ”Domnule Băsescu, nu suntem în trio-ul cu Austria, ci în trio-ul cu Finlanda şi Croaţia, aşa că vă rog să vă documentaţi. Mai mult, la Consiliul Uniunii Europene ne reprezintă preşedintele României. Să înţeleg că nu aveţi încredere în domnul Iohannis?"

Viorica Dăncilă se îndreaptă spre sala de plen

17:31 Are loc un schimb de replici între Varujan Vosganian şi Traian Băsescu, care a cerut drept la replică.

Vosganian: "E puţin ciudat cum domnul preşedinte Traian Băsescu deplângea că guvernanţii nu au prea multe idei. Domnule Băsescu, noi am simţit pe pielea noastră cum e să ai prea multe idei."

Băsescu: ”Eu nu am spus niciodată că Guvernul nu are idei. Are idei, dar ideile sunt proaste. Într-adevăr recunosc, că eu am avut multe idei. Marea problemă este că Vosganian a fost şi ministru al Economiei şi ministru de Finanţe şi nu a avut nicio idee."

grupul PSD din parlament

16:57 Varujan Vosganian vorbeşte în numele ALDE şi întăreşte că formaţiunea sa îşi respectă promisiunile şi susţine guvernarea Dăncilă. El încheie: ”Un singur cuvânt despre colegii ceilalţi - partidul care, dacă e pană de curent, îşi încetează activitatea. Stimaţi colegi, înţeleg că dumneavoastră bateţi la porţile ALDE atunci când când nu sunteţi în Piaţă sau atunci când nu huiduiţi sau tropăiţi în Parlament. Să ştiţi că Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni nu o să accepte niciodată un partid care nu respectă drepturile omului, care nu are în registrul său această sintagmă şi care exprimă solidaritatea cu cei care fac abuzuri, nu cu victimele abuzurilor. Într-un fel, mă consolează faptul că dumneavoastră veţi merge numai până la capăt. Noi vom merge înainte cu o Românie care nu are capăt, cu o Românie nesfârşită, cu o Românie, aşa cum a spus regele nostru, Mihai, căreia îi datorăm ca moştenire ceea ce am primit şi noi de la înaintaşii noştri. Aşadar, dragii mei, rămâneţi acolo în capătul acesta. Îmi doresc ca zidul să nu fie prea gros. Noi vom merge înainte.” 

Varujan Vosganian

16:51 Ia cuvântul preşedintele UDMR Kelemen Hunor, care repetă declaraţiile din ultimele două zile, afirmând că o moţiune de cenzură trebuie să conţină şi proiectul pe care cei care o propun l-au pregătit pentru viitor. În finalul discursului său, el a repetat decizia UDMR de a NU VOTA moţiunea de cenzură, ba chiar a cerut ca parlamentarii maghiari să fie puşi absenţi, întrucât vor părăsi sala de plen.

”În acest moment asistăm la un exerciţiu democratic din partea Opoziţiei, dar care nu are nicio măsură luată în vederea guvernării,” explică preşedintele UDMR. ”Este o încercare legitimă, dar nu ştim cine sunt liderii, pe ce majoritate se bazează. Nu se vorbeşte despre o viziune, o schiţă a unui program de guvernare şi nu se vorbeşte despre lipsa totală de încredere între instituţii şi lipsa de încredere între cetăţeni. Am avea nevoie de o abordare onestă. Sărăcia acumulată şi divizarea societăţii, cultivarea sentimentului de ură faţă de cei care au opinii diferire ne ţin pe loc. Dorim dezbateri, polemici şi decizii în politici publice pentru viitorii 20 de ani, dar în loc să avem astfel de dezbateri, asistăm doar la o luptă sterilă pentru putere, la care nu vrem şi nu trebuie să participăm. Drept urmare, nu vom participa la vot. Vrem să ne treceţi absenţi. Sunt voci care spun că moţiunea nu va trece din cauza UDMR. Mai fac un efort să vă spun că 151+30, înseamnă 181. Faceţi dumneavoastră un calcul şi veţi vedea câte voturi vă lipsesc."

Kelemen Hunor Liviu Dragnea

16:32 Vicepremierul Viorel Ştefan apără şi el guvernarea PSD-ALDE.

Viorel Ştefan vicepremier

16:25 Deşi s-a retras din conducerea partidului, Traian Băsescu a luat cuvântul în numele PMP.

”N-am să vorbesc astăzi despre efectele revoluţiei fiscale pe care le vedeţi toţi,” a declarat Băsescu. ”Inflaţie, creşterea dobânzii la credite, deprecierea valorii monedei naţionale, statul se împrumută mai scump, dar am să vă vorbesc despre viitorul apropriat, de ce trebuie să cadă Guvernul prin moţiune, iar dacă nu cade prin moţiune, trebuie să îl daţi jos dumneavoastră. Va fi o reuniune a premierilor statelor europene, pentru a trasa linii strategice în UE pentru următoarele 18 luni. Credeţi că doamna Dăncilă va putea sta alătură de cancelarul austriac şi să discute problema Brexit? Dar despre proiectele strategice ale UE, credeţi că va fi în măsură să spună ceva? Dacă de la 1 iulie, doamna Dăncilă intră în scenă, de la 1 ianuarie intră tot Guvernul în scena UE."

Băsescu a enumerat apoi câţiva miniştri cu care - susţine el - România se va face de râs.

”Există Consiliul Afaceri Economice. Acest consiliu va fi prezidat de domnul ministru Dănuţ Andruşcă. Vi-l imaginaţi pe Andruşcă în capul mesei, cu toţi miniştrii Europei, discutând despre taxele vamale pentru Statele Unite? Consiliul Educaţie, Cultură şi Sport. Cum credeţi că îl va prezida ministrul ”Pamblică”, împreună cu Ioana Barna, acolo unde se vor discuta problemele educaţie europene? Opoziţiei îi va fi foarte greu să treacă astăzi moţiunea. Poate cu salvatorul Ponta să treaca, dar dacă nu trece, DAŢI-VĂ SINGURI GUVERNUL JOS, pentru a nu ne fi ruşine cu un Guvern, când vom conduce Consiliul UE. Dacă ne vom face de râs cu exemplarele de acum din Guvern, aşa vom rămâne timp de 14 ani.”

Traian Băsescu

16:17 Şi-a început discursul Dan Barna, preşedintele USR. El poartă la braţ o banderolă albă, semn că formaţiunea se află în grevă japoneză, pentru că le-a fost interzis să mai aducă invitaţi în Casa Poporului în această sesiune parlamentară.

”Mai mult decât soarta guvernului condus de Viorica Dăncilă, un prim-ministru, care ne face, nu atât de ruşine, cât mai ales de râs, în faţa lumii, azi decidem ce fel de ţară vom fi,” se întreabă Barna. ”Vreţi să fim, începând de acum, "ţara lui Dragnea", condamnat pentru că şi-a însuşit din banii pentru protecţia socială a copiilor din Teleorman? Care pe urmă şi-a cerut iertare nu copiilor, ci infractorilor din puşcării? (...) Vreţi să fim o Românie înrobită de datorii, cu avuţia naţională jefuită prin Fondul Suveran şi un mediu de afaceri exasperat şi disperat de ce mai aduce luna următoare? Sau vreţi să fim o Românie demnă şi dreaptă, în care oamenii cinstiţi şi muncitori sunt respectaţi şi recompensaţi pentru meritele lor, unde toţi suntem egali în faţa legii. O Românie în care negrul nu e îmbrăcat în alb, furtul nu e cinste, minciuna nu e spirit şi papaya nu e ghindă/sfeclă. Azi decidem, din nou, dacă o luăm înapoi spre timpurile întunecate din trecut sau înainte, curajos, spre o Românie modernă şi europeană. Şi vă spun asta aici şi acum​, clar, răspicat şi ferm,​ mai ales celor din​ PSD, ca să nu spuneţi mâine că nu a fost şi responsabilitatea voastră!"

Dan Barna a folosit jumătate din timpul alocat pentru a reaminti în direct cât de persecutaţi sunt membrii şi simpatizanţii USR.

”Ne confruntăm cu o avalanşă de ştiri false care încearcă să creeze imaginea unui val mincinos de violenţe inventate membrilor USR. Este o campanie care seamănă îngrozitor de mult cu propaganda regimului Iliescu împotriva golanilor din Piaţa Universităţii. Atunci, oamenii care protestau erau bande fasciste, rămăşiţe ale legionarilor. Acum suntem, în plus, şi sorosişti şi agenţi ai străinilor plătiţi de UE şi SUA. Nu faptul că ne demonizează pe noi, ceţi de la USR, este important, ci, că prin acest discurs al urii, PSD dezbină România.”

Dan Barna, în Parcul Izvor, înaintea moţiunii

16:06 Raluca Turcan este invitată la microfon. Este rândul PSD-iştilor să o întrerupă cu comentarii şi apostrofări. Apoi parlamentarii PSD-ALDE încep să părăsească sala de plen.

”Doamnă Viorica Dăncilă, mai bine plecaţi ca premier incompetent decât să continuaţi să fiţi complicele lui Liviu Dragnea,” a sfătuit-o liderul deputaţilor PNL. ”Domnul Dragnea avea la dispoziţie varianta firească a demisiei. Nu doar că refuză, dar ameninţă practic Parlamentul cu desfiinţarea de facto. Ce altceva este declaraţia preşedintelui Camerei că a fost o greşeală promovarea legilor privind Justiţia şi Codul de procedură penală prin proceduri parlamentare normale? Asta însemnă RĂZBOI declarat Parlamentului ca instituţie fundamentală a democraţiei. Nu fiţi părtaşi la acest comportament autoritar." 

”Fac un ultim apel la parlamentarii majorităţii PSD-ALDE. Puneţi România pe primul loc! Niciun regim n-a câştigat împotriva propriului popor.(...) Această guvernare nu este parazitată de o gravă incompetenţă în mod întâmplător. Există o agendă ascunsă, implementată de o reţea paralelă de putere. Nimic bun nu se va întâmpla în guvernare cu un prim ministru care de-abia dacă ştie să citească. Sau cu miniştri care nu vor citească. Nimic bun nu se poate întâmpla cu miniştri care nu pot să vorbească," avertizează Raluca Turcan.

Raluca Turcan, cu semnăturile oamenilor

15:55 Surpriză de la BNR: cursul valutar a coborât miercuri la 4,65 lei/euro, după ce în zilele anterioare evoluase la peste 4,66 lei/euro, în ziua moţiunii. Mediafax a analizat istoricul moţiunilor şi a remarcat că este o premieră. De obicei, leul se deprecia în astfel de zile.

Dăncilă şi semnăturile

În timpul discursului premierului, europarlamentarul Cătălin Ivan se declară uluit că Viorica Dăncilă ştie să citească. El apreciază că discursul scris de consultanţii israelieni angajaţi de PSD e un amestec de minciuni şi frânturi de adevăr. 

”De remarcat este, însă, convingerea cu care citeşte minciunile respective, ceea ce mă face să cred că este sincer convinsă că se află de partea bună, corectă a situaţiei,” scrie ironic Ivan. ”A intrat bine în rol! Deci, cu puţin exerciţiu de dicţie, o naivitate care vine din lipsa de pregătire şi mult tupeu, oricine poate conduce Guvernul României. Asta ar trebui să ne deprime sau să ne dea speranţă?"

Viorica Dăncilă acuză Opoziţia că - în lipsă de argumente - s-a legat de felul cum se îmbracă şi de coafura ei, devenită celebră pe internet.

”Pentru dumneavoastră, creşterea veniturilor românilor este o măsură populistă care va aduce haos în economie. Pentru dumneavoastră, creşterea economică de excepţie pe care a avut-o ro anul trecut este rezultatul incapacităţii şi incompentenţie guvernării. (...) În viziunea dumneavoastră, scăderea datoriei guvernamentale înseamnă o creştere a datoriei. Orice ar face acest guvern, oricât de bine ar merge lucrurile, pentru dumneavoastră este imposibil să ieşiţi din această paradigmă a dezastrului. Îndemnuri de la lua parul pentru a-I lovi pe adversar, până la gesturi obscene făcute în Parlament. Când nu aţi mai avut argumente, v-aţi legat de aspectul fizic sau de coafură… Când nu aţi mai putut contrazice rezultatele economice pozitive, confirmate de INS şi Eurostat, aţi început să minţiţi. Regret să o spun, dar este foarte multă aroganţă în discursul dumneavoastră. Am credinţa în puterea adevărului, în inteligenţa acestui popor, care a dovedit în nenumărate rânduri că nu se lasă manipulat şi e capabil să distingă între adevăr şi minciună.”

Gest în Parlament

Primul ministru susţine că Opoziţia mistifică realitatea şi prezintă totul în alb şi negru, adică tot ce face Puterea e rău, iar ce face Opoziţia e bine.

”Felul în care astăzi, lipistă de argumente raţionale, opoziţia subminează întregul efort al Guvernului pe baza unor acuzaţii lipsite de logică şi realism, mă face să cred că această moţiune nu reprezintă decât UN JOC POLITIC. Mistificaţi realitatea pentru a vă servi propriile interese politice. Prezentaţi răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. În discursul dumneavoastră nu mai este loc de nuanţe. Totul este alb şi negru. Tot ce face Puterea e rău, iar tot ce faceţi dumneavoastră este bine. Acestea sunt premisa şi concluzia moţiunii care trădează o aroganţă incredibilă în raport cu prestaţia îndoielnică pe care aţi avut-o când aţi fost la guvernare. Refuzaţi să admiteţi chiar şi cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare. Pentru dumneavostră, creşterea veniturilor românilor este o măsură populistă, care va aduce haosul în economie”, a afirmat Dăncilă.

Discurs Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă şi-a început discursul acuzând ca moţiunea de cenzură este o înşiruire de falsuri. 

”Am parcurs cu atenţie textul moţiunii de cenzură depusă de opoziţie şi vă mărturiesc că sunt dezamagită,” afirmă Dăncilă. ”Am sperat că, în ciuda adversităţii politice în care ne existăm, va exista dincolo de jocul politic o abordare constructivă a criticii în beneficiul cetăţeanului. Am sperat să fim avertizaţi, corectaţi, ba chiar traşi de mânecă cu privire la anumite măsuri care pot părea, din perspectiva dumneavoastră, discutabile. Nu m-am aşteptat ca întreaga moţiune să fie o înşiruire de falsuri, o prezentare parcă a unei alte realităţi făcute cu rea-credinţă”.

Viorica Dăncilă spre tribuna Parlamentului

15:19 Parlamentarii PNL desfăşoara în sala plenului un banner imens, pe care scrie ”Luptăm până la capăt pentru România”. "Îi rog pe români să aibă răbdare pentru acest circ prezentat în Parlament," a replicat, de la tribună, premierul Dăncilă.

 Banner desfăşurat de PNL în Parlament

15:15 Premierul Viorica Dăncilă răspunde acuzaţiilor din textul moţiunii de cenzură.

Viorica Dăncilă

14:25 Preşedintelui PNL Ludovic Orban i-a pierit optimismul, după ce a aflat decizia parlamenterilor UDMR şi i-a acuzat de negocieri sercete cu PSD şi ALDE, care vor ieşi la iveală în curând. ”După decizia UDMR, normal că situaţia este modificată,” a spus Orban după şedinţa cu parlamentarii liberali. ”Sunt surprins de decizia UDMR. Sunt convins că în spate există cumva nişte negocieri care se vor vedea probabil cât de curând."  Rămas cu 30 de voturi mai puţin la socoteală, preşedintele PNL apelează la soluţia mobilizării propriilor parlamentari: "Să fie prezenţi toţi, să fie activi, să transmită mesaje cât se poate de clare către cei din majoritatea parlamentară. Să arate că noi continuăm bătălia şi că continuăm până la capăt." 

Ludovic Orban

14:10 O parte dintre demonstranţii din Parcul Izvor au încercat să negocieze cu jandarmii să le permită accesul la dezbateri. N-au avut succes.

14:00 A început şedinţa.

13:00 Tot mai mulţi protestatari se adună în faţa Palatului Parlamentului.

10:30 Măsuri sporite de securitate au fost luate la Palatul Parlamentului, cu ocazia dezbaterii motiunii de cenzură. Accesul jurnaliştilor între Camera Deputaţilor şi senat a fost restricţionat. Aceştia trebuie să poarte legitimaţia de presă la vedere şi li s-a pregătit ”un ţarc” lângă biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor. De asemenea, nu mai pot folosi liftul din apropiere.

anaunt restrictie ascensor

10:00 Apare prima confirmare a previzibilului eşec al moţiunii. Preşedintele UDMR Kelemen Hunor anunţă rezultatul consultărilor cu ceilalţi parlamentari maghiari: ”UDMR NU VOTEAZĂ moţiunea. Vom fi ABSENŢI din sală.” 

Dimineaţa, atenţia multora a fost furată temporar de Examenul de Bacalaureat 2018. Astăzi a fost proba obligatorie a profilului: la Matematică, pentru profilul Real şi la Istorie, pentru profilul Uman. Găsiţi aici rezolvarea subiectelor la Matematică. 

Chestionat de jurnaliştii curioşi, Ponta a refuzat să explice mesajul sau să dea detalii despre fotografia publicată pe Facebook. "A fost un mesaj pe care domnul Dragnea l-a înţeles, ca dovadă că nu prezidează azi şedinţa de plen,” a declarat Ponta. ”El vorbea despre statul paralel, dar era perpendicular să intre în statul paralel. E bine dacă nu mai încearcă să ne prostească cu chestia asta şi să vorbească despre problemele de guvernare." 

Victor Ponta a refuzat să spună şi unde a fost făcută fotografia: "Întrebaţi-l pe el, că ştie bine. Nu vreau să vă zic. Mesajul meu era pentru Dragnea." 

poza publicată de ponta

Straniu este şi mesajul scris pe pagina sa de socializare de Victor Ponta către ”camaradul Liviu Dragnea”. Fostul premier publică o fotografie - aparent banală, în care apare alături de George Maior, în timp ce în plan secund se văd Dragnea şi ministrul Apărării de atunci Mircea Duşa - care ar trebui să-i dea fiori actualului preşedinte PSD. ”Îl avertizez pe Liviu Dragnea să nu paraziteze discuţia de mâine de la moţiunea de cenzură cu acele minciuni stupide şi propaganda sinistră a “luptei cu Statul Paralel,” scrie Ponta, care sugerează că ar putea face nişte dezvăluiri incomode.

Încă de marţi, pronosticurile nu păreau în favoarea adoptării moţiunii. Cel mai tranşant a fost preşedintele Traian Băsescu, care a scris pe Facebook: ”Ne facem de rahat, apoi plecăm glorios în vacanţă”.

 

Credeţi că moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă va fi aprobată?

Introdu numarul din imagine:

Citește și: