Departamentul Politic
4125 vizualizări 6 mar 2019

Ora 12:20 În PSD există o stare de nemulţumire cu privire la Tudorel Toader, dezvăluie preşedintele Liviu Dragnea, care anunţă că - până săptămâna viitoare, când votul pentru moţiunea simplă împotriva lui  ministrului Justiţiei va fi reprogramat, vor exista mai multe discuţii în partid şi în guvern.

"Am luat decizia să dăm şansa opoziţiei să arate că au suficiente voturi ca să îşi treacă moţiunea,” a declarat ironic Dragnea. ”PSD nu îşi reglează problemele cu mâna Opoziţiei. PSD nu putea vota o moţiune plină de minciuni. La o dată ulterioară, se va discuta de moţiune, dar trebuie să avem o discuţie împreună cu premierul şi Tudorel Toader. Există o stare de nemulţumire pe care nu avem de gând să o ascundem pe care o vom rezolva săptămâna viitoare într-un fel sau altul".

Întrebat care sunt nemulţumirile cu privire la Tudorel Toader, Dragnea a răspuns: "Aţi văzut în spaţiul public, aţi văzut colegi la televiziuni, cum ar fi Florin Iordache. Aşa am convenit cu domnul Călin Popescu Tăriceanu să discutăm şi cu doamnaa Dăncilă ori vineri, ori luni, şi cu dl Toader. După care o să avem noi o discuţie în PSD. Au fost lucruri contradictorii, sunt nişte decizii luate în CEx care trebuie limpezite".

Ora 12:10 Şedinţa Camerei Deputaţilor a început cu o... amânare, după ce s-a constatat lipsa de cvorum. Într-o întâlnire la 11:30, Grupul PSD din Camera Deputaţilor a stabilit să nu voteze moţiunea simplă a Opoziţiei la adresa ministrului Justiţiei Tudorel Toader, au precizat surse politice pentru Mediafax.

”Dacă s-a suspendat din lipsă de cvorum se va programa o altă dată, la prima şedinţă. Nu poţi sa iei o decizie şi să nu participi definitiv la vot pentru că nu facem grevă”, a declarat deputatul PSD Eugen Nicolicea.

De la ora 12.00, deputaţii trebuiau să voteze moţiunea simplă la adresa lui Tudorel Toader, după dezbaterile în plenul de marţi. Kelemen Hunor a anunţat că UDMR îl va sancţiona pe ministrul Justiţie la vot din cauza OUG pe legile Justiţiei.

”OUG pe justiţie nu e raţională, de aceea nu îl vom susţine pe domnul Toader de data aceasta. Colegii mei vor avea mâine dimineaţă o şedinţă de grup, dar nu îl vom susţine pe domul Toader în aceste condiţii. Sigur, în moţiunea simplă sunt multe chestii cu care nu sunt de acord, dar în ceea ce priveşte OUG nu avem niciun argument raţional, nu se poate merge în acest hal în sistemul judiciar, cu aceste modificări de la o zi de alta. Nu suntem de acord cu poziţia ministrului şi vom sancţiona prin vot”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor la TVR 1.

În textul moţiunii, liberalii critică ultimele modificări din Justiţie şi înfiinţarea Secţiei pentru anchetarea magistraţilor.

”Cu neruşinare şi cu o lipsă de responsabilitate flagrantă, dumneavoastră, domnule ministru Toader, aţi participat la adoptarea acestui act normativ care încalcă Constituţia României. Nu o să vă întrebăm care este situaţia extraordinară şi a cărei reglementare nu poate fi amânată, în mod obiectiv, domnule ministru. Însă vă întrebăm dacă vă mai aduceţi aminte de anii petrecuţi la Curtea Constituţională a României? Dar de deciziile Curţii privitoare la constituţionalitatea unor astfel de ordonanţe de urgenţă?

Un ministru al justiţiei care susţine o ordonanţă de urgenţă care afectează modul de funcţionare, regimul unei instituţii fundamentale a statului, o instituţie de rang constituţional aşa cum este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul public, se descalifică cu siguranţă! Această ordonanţă de urgenţă este picătura care a făcut să se reverse paharul, este chiar prea mult şi pentru dumneavoastră şi Guvernul din care faceţi parte! Ne vom referi pe larg la această ordonanţă de urgenţă în partea ultimă a prezentei moţiuni, sperând că majoritatea parlamentarilor vor înţelege pericolul pe care-l reprezintă actul normativ şi cât de nesănătos este pentru democraţia din România ca domnul Tudorel Toader să continue în calitatea sa prezentă, de ministru al justiţiei”, arată textul.

Tudorel Toader a replicat că textul este o declaraţie politică şi că nu îşi asumă ce fac alţii în domeniul justiţiei. Ministrul i-a îndemnat pe deputaţi să-i citească raportul de activitate, pentru a-l putea evalua corect.

”Moţiunea pe care aţi depus-o are, în opinia mea, în lectura mea, conţinutul unei declaraţii politice. La adăpostul libertăţii acestui gen de exprimare, sigur, au făcut multe afirmaţii şi m-aş bucura dacă aţi avea răgazul să primiţi şi răspunsurile pe care vi le voi da. Am convingerea că cei prezenţi, indiferent de stânga sau dreapta a sălii sau eşichierului politic, cunoaşteţi realitatea, au curajul să vadă adevărul pe care îl cunosc. Eu răspund în calitate de ministru al Justiţiei, funcţie pe care o îndeplinesc. Îmi asum tot ceea ce am făcut sau fac în calitate de ministrulal Justiţiei şi nu îmi asum ce fac alţii sau au făcut în domeniul justiţiei”, a răspuns Toader.

El a adăugat că deşi i se cere să sprijine desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor, nu este parlamentar şi a îndemnat Opoziţia să ducă la capăt, dacă are, iniţiative în acest sens.

Şi în PSD există nemulţumiri la adresa ministrului Justiţiei. 

”Noi avem o decizie de cel puţin două luni de zile că cel puţin articolele declarate constituţionale, trecute de filtrul Curţii Constituţionale, privind şi Codul penal şi Codul de procedură penală - şi avem acum cel puţin două decizii ale CCR, probabil, că mâine va veni şi cea care vizează protocoalele, avem decizia care vizează conflictul cu completele de cinci - aveţi obligaţia, domnule ministru, să ne spuneţi astăzi şi acum când veţi da această ordonanţă cu articolele declarate constituţionale? Pentru că aţi văzut, pe logica din Parlament, pe dezbaterea şi modul în care preşedintele şi colegii din opoziţie, pe care pot să-i înţeleg că încearcă să tergiverseze. Cred că anumite clarificări trebuie făcute şi trebuie făcute aici în Parlament pentru că, sincer, domnule ministru, am înţeles că tot ce aţi făcut dumneavoastră a fost bine şi ce e rău e în Parlament. Eu aş spune: nu. Ceea ce s-a făcut bine aici s-a făcut prin consultare. Luaţi exemplul doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, prin consultare putem avea legi mai bune", a declarat Florin Iordache la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei.

”Domnule ministru, vă rog în numele PSD să ne răspundeţi la câteva întrebări: Aţi făcut afirmaţiile că această Secţie trebuie transformată în direcţie. Care sunt argumentele pentru transformare? Cred că 3.000 şi ceva de dosare pe care magistraţii le-au avut, cred că acesta e foarte important. Această secţie care se va transforma în direcţie, a fost cerută de magistraţi, pentru a lua presiunea pe care DNA o făcea asupra judecătorilor.”

Florin Iordache a recunoscut că există prevederi criticabile în OUG 7, dar a anunţat că PSD nu va vota moţiunea.

”Este vorba de articolul 57, cel care vizează separarea carierelor. Cred că separarea carierelor este un lucru pe care noi l-am câştigat în Parlament. În urma dezbaterilor, aţi venit şi ne-aţi prezentat un proiect şi apoi aţi trimis-o tot timpul pe doamna secretar Mariana Moţ. Pot să înţeleg protestul pe care judecătorii l-au avut când aţi venit cu art 54, cel care viza posibilitatea unui fost judecător să fie şi procuror general. O să ne trezim, domnule ministru, dacă nu clarificaţi, cum este cazul DNA, că nu avem şef de secţie. Ca o recomandare, noi am câştigat în Parlament pentru că am reuşit să aşezăm la aceeaşi masă. Înainte de a da lecţii la televizor. Pentru că, vorbesc de colegii din PSD, am luat voturi să fim la putere să îndeplinim ce am promis”, a adăugat Iordache.

”Stimaţi colegi, nu vă bazaţi pe noi pentru a trece această moţiune simplă. În PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru sau există posibilitatea remanierii.”

Deşi în şedinţa din plen, Florin Iordache i-a tăiat microfonul, ministrul Tudorel Toader i-a răspuns după dezbateri că nu ministrul Justiţiei decide cu privire la oportunitatea adoptării Ordonanţei pentru codurile penale.

”Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR şi transpunerea directivei privind confiscarea extinsă a fost trimis în iulie pe 17 de la Guvern la Parlament. Între timp, proiectul de ordonanţă a fost actualizat, adică îmbunătăţit şi cu alte soluţii ce fuseseră neconstituţionale. (...) Eu ca ministru - împreună cu colegii mei de la direcţia de elaborare - redactăm proiectele. Şi le-am redactat, v-am spus. Dar momentul, oportunitatea promovării proiectului de ordonanţă sau de lege nu este în sarcina mea. (...) Oportunitatea nu e a mea ca ministru al Justiţiei”, a declarat Tudorel Toader.

 

Citește și: