Maria Dinu
535 vizualizări 14 ian 2019

„Simple precizari: In repetate randuri, am arata urmatoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost initiat de catre guvernarea tehnocrata, faptul ca CSM( in componenta anterioara) l-a avizat si a propus considerarea zilelor ca fiind executate, ca a fost adoptat de parlament, ca a intrat in vigoare la scurt timp dupa ce am devenit ministru si ca studiul de impact nu se face dupa ce legea intra in vigoare”, a scris pe Facebook, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Ministrul a mai spus că toate consecinţele acestui proiect trebuie asumate de iniţiatori.

„PS: Consecintele trebuiesc asumate de catre cei care au initiat, cei care au avizat, de catre cei care au validat respectiva lege”, a mai scris Toader.

Precizările vin după ce în ultima perioadă au fost lansate în spaţiul public critici faţă de recursul compensatoriu, întrucât mai mulţi deţinuţi eliberaţi au recidivat.

Deputatul USR Stelian Ion a anunţat, luni, că va depune în Parlament un proiect de lege care prevede abrogarea prevederilor referitoare la recursul compensatoriu, precizând că Guvernul ar trebui să vină cu ordonanţă de urgenţă de abrogare.

„USR va depune astăzi (luni-n.r) un proiect de lege care să abroge prevederile referitoare la recursul compensatoriu. O Românie întreagă a observat zilele trecute, a văzut terifiată la televizor imaginile crimei teribile de la Mediaş. Am auzit cu toţii de celelalte infracţiuni, de tâlhăriri, de violurile, de faptele comise cu violenţă de către deţinuţii care au fost eliberaţi înainte de termen în baza acestui recurs compensatoriu. Deja este prea târziu. Guvernul ar trebui să vină el cu o ordonanţă de urgenţă de abrogare”, a declarat Stelian Ion, luni la Parlament.

Trei bărbaţi reţinuţi în cazul omorului din Mediaş vor fi prezentaţi luni instanţei. Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu precizează că tânărul de 25 de ani a fost omorât cu 11 lovituri de cuţit.

Potrivit prim-procurorului Ion Veştemean, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, poliţiştii din Sibiu au fost sesizaţi că în noaptea de duminică F.M.A. a murit în secţia de primiri urgenţe a Spitalului Mediaş, ca urmare a unei agresiuni ce a fost exercitată asupra sa de către trei bărbaţi, agresiune petrecută pe calea de acces a unui club de noapte din Mediaş.

“România, raiul infractorilor! Tudorel, ocrotitorul lor! Astăzi (luni - n.r.) în cadrul şedinţei săptămânale a Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal, voi propune colegilor mei să ia în calcul posibilitatea ca la începutul sesiunii parlamentare să depunem o moţiune simplă la adresa ministrului Justiţiei”, a transmis Gigel Ştirbu, luni pe Facebook.

Deputatul PNL a adăugat faptul că foştii deţinuţi ce au beneficiat de recursul compensatoriu şi astfel au comis o serie de noi infracţiuni.

„Vedem o întreagă avalanşă de fapte infracţionale comise de infractori care au beneficiat de recursul compensatoriu, de la crime şi violuri până la tâlhării şi alte infracţiuni cu violenţă. De doi ani de zile, principala preocupare a actualului ministru este cum să apere infractorii!”, a conchis Ştirbu.

 

Referitor la acest subiect, deputatul PNL Florin Roman a anunţat, duminică seara, că va depune un proiect de lege care prevede că persoanele care comit infracţiuni cu violenţe, crime, tentative de crimă, tâlhărie sau viol să nu mai beneficieze de predeverile Legii privind regimul compensatoriu. El a reamintit că aproape 11.000 de infractori au fost eliberaţi mai devreme, iar 700 s-au reîntors deja în închisori.

Pe 31 octombrie, plenul Camerei Deputaţilor a respins moţiunea simplă intitulată „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, prin care PNL şi USR îi solicită demisia lui Tudorel Toader.

Documentul arăta că acesta este vinovat de faptul că ridicarea MCV devine un obiectiv tot mai îndepărtat pentru români. Partidele de Opoziţie îi reproşau ministrului că este „un simplu instrument” în mâna celor deranjaţi de justiţia independentă şi că a „promovat politizarea justiţiei”.

FILMUL CRIMEI DE LA MEDIAŞ. VIDEO CU IMPACT EMOŢIONAL

Citește și: