Cristina ANDREI
3139 vizualizări 23 nov 2017

UPDATE: 14:17: Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a picat. Moţiunea de cenzură a reuşit să strângă doar 159 de voturi. Pentru ca Guvernul Tudose să pice era nevoie de cel puţin 233 de voturi. Potrivit datelor oficiale, din cei 465 de aleşi au fost prezenţi 317 şi au votat 185. Din cele 185 de voturi, 159 au fost pentru, trei contra şi 23 de abţineri.

UPDATE: 13:16: Începe votul pe moţiunea de cenzură

UPDATE 13:05: „Moţiunea de cenzură de azi nu e a PNL. PNL prezintă şi vă demonstrează că ori nu conoaşteţi unde duceţi România, ori o face intenţionat. Personal, vă suspectez că o faceţi intenţionat. (...) Toate aceste măsuri fiscale se dovedi nimicitoare pentru economia României. Aşteptaţi-vă la haos de la 1 ianuare", a susţinut în plen senatorul Florin Cîţu, somându-l pe Tudose să aibă curajul să spună răspicat dacă vrea ca România să iasă din UE. 

„Dacă avem creştere economică de ce nu aţi majorat salariile din 2017, aşa cum aţi promis, de ce aţi amânat creşterea pensiilor şi, mai ales, de ce e nevoie de modificarea Codului Fiscal? De ies oamenii în stradă şi vor ieşi şi duminică? (...) Poate nu ştiţi cifrele, aşa că vă rog să vi le notaţi şi să le ţineţi minte. Contribuţia investiţiilor la creştere economică - 0. Nimic nu se datorează investiţiilor, este doar un foc de paie, de asta nu se vede în buzunarele românilor", a mai spus Cîţu.
 
Efectul cel mai vizibil al acestui deficit comercial, a argumentat senatorul, este ceea ce se întâmplă cu moneda naţională de luni de zile. „Aţi distrus cu bună ştiinţpă încrederea în moneda naţională, ar trebui să răspundeţi pentru asta. O rată a inflaţiei de 5,6% înseamnă tăieri de salarii, adică tragedii pentru o ţară întreagă. Veniturile fisacle sunt mai mici, cu 10 miliarde de lei mai puţin decât trebuia să încasaţi, exact cât aţi tăiat de la investiţii. Pe înţelesul dumneavoastră, majoritatea banilor colectaţi din impozite se duc pe cheltuieli neproductive. (...) Aţi sacrificat intenţionat investiţiile". 
 
UPDATE 13:01:  Deputatul PNL Florin Roman a adus, miercuri, la Tribuna Parlamentului, lapte, ouă, pânine, carne şi ulei – alimente de bază despre care a spus că puteau fi cumpărate de o familie cu 43 de lei, în luna septembrie, în timp ce acum costul total al aceloraşi alimente a ajuns la 65,99 de lei.

„O familie de oameni simpli m-a rugat să vin cu aceste alimente în faţa dumneavoastră şi să vorbesc în numele lor. Au cumpărat de dimineaţă alimentele de bază şi le-au comparat cu cele din luna septembrie. Un litru de ulei, 4, 29, acum este 7,01 lei; un litru de lapte, 4, 10 lei, acum l-au cumpărat cu 5,10 lei. Au luat unt, apoape că s-a dublat preţul, de la 6,45 de lei s-a dus la 11, 14 lei. Au luat oamenii ca noi toţi o pâine de 600 de grame pe care o mănâncă o familie, de la 4,41 s-a dus la 5, 99. E o familie mai înstărită pentru că şi-a permis să cumpere şi carne de porc. Costa 20,12 lei kg acum e 24, 29 lei. Ei nu au orbul găinilor domnule Daea (...) preţul ouălor a crescut de la 45 de bani la 1,10 bani”, a declarat deputatul PNL Florin Roman, de la Tribuna Parlamentului, după ce a scos din plasă fiecare produs şi a precizat costul acestuia.

Florin Roman a afirmat că pentru produsele pe care le-a adus la tribuna Parlamentului familia amintită a plătit 65,95 de lei, în condiţiile în care în luna septembrie, aceleaşi produse costau 43, 87 de bani, cu 22 de lei mai puţin.

Liberalul le-a spus parlamentarilor că un tânăr care lucrează într-o multinaţională, pe care PSD „o înjură zi de zi”, şi care „a îndrăznit să creadă” şi a votat PSD, are parte acum de o rată care a crescut de la 1487 lei la 1535 de lei.

„Dar nici ROBOR-ul nu-l mai vede nimeni şi de vină este Soror”, a adăugat Roman, criticând şi creşterea preţului la pompă, despre care a spus că cetăţenii mai puţin norocoşi decât liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu "o simt în buzunar”.

Florin Roman a criticat şi modificările aduse la Codul Fiscal, arătând plenului un dosar gros de o palmă, precizând că „un privat” l-a rugat să arate dosarul ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa şi să îi ceară să lase România „în pace”.

„Sunt câteva sute de file care dau peste cap România”, a spus Roman.

„Programul de guvernare este o perdea pentru legile justiţiei şi asta o ştim cu toţii. Poate vă mai ajută mirul. Să nu fie cazul. (...) Asta este România reală şi statul paralel la care faceţi trimitere", a spus deputatul PNL. Roman şi-a încheiat discursul cerându-i premierului „să nu mai ia România la mişto”.

UPDATE 12:51: Traian Băsescu: „Anul acesta s-au produs câteva evenimente. Au crescut salariile în sectorul bugetar cu 21,2%, pensiile cu 12%, a crscut salariul mediu la 1450 de lei. Rezultate: a crescut preţul la combustibil, energia electrică şi gaze, alimente, s-a produs o diminuare masivă a investiţiilor din bugetul de stat, deficit bugetar în creştere, deficit de cont curent în creştere explozivă.

Companiile activează într- un mediu fiscal absolut incert. În actualul mediu fiscal se raportează creştere econmică masivă şi reală. Şi vreau să vă spun că nu provine numai din consum. Producţia industrială este de 7,7%. Dar în aceste condiţii, mă întreb, de ce e nevoie de modificarea Codului Fiscal la 1 ianuarie, atât timp cât el stimulează creşterea economică?". 

UPDATE 12:40: Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat joi, la dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Tudose, că România nu merită ca al treilea om în stat să fie condamnat penal pentru furt de voturi, cerându-i încă o dată demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„USR va vota moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Tudose şi cerem încă o dată demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. România nu merită ca al treilea om în stat să fie o persoană condamnată penal pentru furt de voturi şi anchetat pentru un nou dosar de fraudă şi constituirea unui grup infracţional care ne propune un stat cu justiţie decorativă, paralel cu statul de drept, într-adevăr”, a susţinut Barna.

De asemenea, liderul USR a precizat că partidele aflate la putere, PSD şi ALDE, se află într-o „fundădură” şi responsabil de acest lucru este liderul social-democrat, Liviu Dragnea.

„Omul care v-a adus în această fundătură este nimeni altul decât Liviu Dragnea. Omul care a confiscat toată puterea, inclusiv pe a Guvernului devenit marionetă, inclusiv puterea dumneavoastră ca parlamentari. A confiscat toată puterea ca să rezolve, ducându-vă cu el, cu totul alt obiectiv decât programul de guvernare. Un obiectiv mic, meschin şi uman. Nişte probleme personale şi de grup de natură penală. Iar pentru atingerea acestui obiectiv, România, justiţia, statul de drept sunt sacrificate în aceste zile, cinic şi conştient, ca daune colaterale pentru atingerea acestui obiectiv”, a precizat Barna.

Totodată, preşedintele USR a mai spus că, potrivit datelor formaţiunii, Guvernul Tudose a îndeplinit chiar mai puţine măsuri din programul de guvernare, faţă de câte a îndeplinit Guvernul Grindeanu.

„În această dezbatere, USR a actualizat raportul privind stadiul realizării programului de guvernare. La aproape 5 luni de la investire, Guvernul Tudose a reuşit să îndeplinească doar 11 dintre cele 343 de măsuri pe care Guvernul nu le îndeplinise sau le îndeplinise doar parţial. Dacă Guvernul Grindeanu reuşise să ducă la bun sfârşit 50 de măsuri în cinci luni de mandat, Guvernul Tudose a reuşit 11. Până la această oră, când dezbatem această moţiune, Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare. Adevărul crud este că Mihai Tudose şi cabinetul său a arătat că este un premier chiar mai slab decât Sorin Grindeanu”, a subliniat Dan Barna.

UPDATE 12:34: Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu participă, la ora transmiterii ştirii, la o dezbatere organizată de pensionarii social-democraţi, chiar în timpul şedinţei de plen unde se discută şi votează moţiunea de cenzură.

Dezbaterea organizată de pensionarii sociali democraţi are loc la Grupul PSD din Camera Deputaţilor, acolo unde au ajuns şi preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE 12:07: PNL a anunţat că organizează un lanţ uman în jurul Parlamentului, joi, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, şi i-a invitat pe cei nemulţumiţi de politicile economice ale Guvernului şi de preconizatele modificări din justiţie să se alăture manifestaţiei.

La ora transmiterii ştirii, mii de oameni manifestează în jurul Palatului Parlamentului. Printre cei care se află în faţa Casei Poporului se numără şi preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum „Justiţie, nu corupţie", „Dragnea, te aşteaptă DNA", „Dragnea, nu uita, ţara nu-i moşia ta", „PSDragnea: În campanie mumă, la putere ciumă".

UPDATE 11:50: „Asta e, atâta pot. Spun asta, pentru că în mod evident avem repere diferite în ceea ce priveşte realitatea. Dumneavoastră spuneţi că am reuşit să provocăm un haos generaliuzat în domenii vitale. Despre ce haos vorbim?", şi-a început Tudose discursul. 

„Sănătate. Avem investiţii record în infrastructura de sănătate, am realizat modernizarea şi extinderea a 17 spitale publice, reparaţii capitale la alte 8, la maternitatea Braşov, spitalul de copii din Iaşi, terenuri pentru viitoarele spitale regionale. Am furnizat 18 milioane de euro pentru centre comuntiare integrate, s-au livrat 277 de maşini de anestezie pentru blocurile operatorii. S-a demarat achiziţia a 12 aparate de computer tomograf, astfel că toate spitalele să aibă acest echipament. 21 aparate rezonanţă magnetică nucleară, la fel, pentru toate spitalele. În plus, 5 echipamente de radioterapie pentru 5 centre oncologice din ţară. Dacă acesta este haos, atunci ne asumăm acest tip de haos. Probabil că liniştea era când dumnavoastră aţi închis spitalele", a detaliat Tudose. 

În Educaţie. Vă amintesc că ăsta a fost primul an după mult timp când manualele au fost pe bănaci la începutul anului. Am construit 46 de grădiniţe, 27 de şcoli... Manualul de clasa a V-a, pe ăla vi-l dăm personal, dacă acolo sunteţi, e în regulă. S-au făcut progrese în ceea ce priveş învăţământul dual, au fost înfiinţate peste 100 de clase. Am dat transport gratuit pentru toţi studenţii pe calea ferată". 

Infrastructură: La momentul preluării guvernării toate proiectele de infrastructură erau blocate sau nu existau. S-a demarat procedura de transmitere la Comisia Europeană a aplicaţiei pentru autostrada Sebeş-Turda, s-a realizat parteneriatul cu Banca Mondială. Pentru Sibiu-Ploieşti au fost deschise ofertele pentru loturile 1 şi 5, iar pentru Piteşti-Craiova au fost deschise pentru toate loturile. Pentru calea ferată am obţinut 2,8 miliarde de lei din fonduri europene, au fost achiziţionate două aeronave noi la TAROM, s-a făcut modernizarea aeroportului. Pe scurt, ceea ce dumneavoastră n-aţi realizat împreună cu tehnocraţii în tot timpul cât aţi fost la putere" 

Mihai Tudose a argumentat că anul acesta nu a fost unul propice pentru investiţii, pentru că Executivul nu a avut ce continua şi a fost nevoit să facă totul de la 0 şi să depună proiecte noi. 

„Aţi spus că programul nostru de guvernare a fost o iluzie, dacă vi se pare o iluzie că am avut o creştere economică de 7%, atunci dumneavoastră trăiţi într-o lume iluzorie. Tot o iluzie sunt şi veniturile statului care au crescut cu miliarde de lei sau poate tot iluzie faptul că am înregistrat un sfert de milion de noi contracte de muncă", a mai spus acesta. 

Premierul a vorbit şi despre gradul de absorbţie a fondurilor europene, despre care a spus că anul trecut a fost 0,24%, procent pe care l-a catalogat drept foarte bun, „superb", chiar „mult pentru ce a reprezentat fostul guvern". Acesta i-a rugat, ironic, pe parlamentarii din opoziţie să nu mai dea exemplu un Guvern care „a pus ţara pe butuci". 

Premierul nu a ratat subiectul salariilor, precizând că fondurile pentru salarii au crescut continuu, iar pentru anul viitor se preconizează alocarea unei sume de 81,9 miliarde pentru salarizarea în sectorul public. „Evident că dumneavoastră vi se pare că acest lucru este o scădere". 

„Cea mai importantă creştere, aşa cum am anunţat şi în programul de guvernare, a fost în sectorul de Sănătate. Eu înţeleg că nu aveţi contact cu realitatea. Am crescut salariul minim, în 2018 la 1900 de lei. Ne acuzaţi că transferul contribuţiilor va fi un eşec. Mult timp v-aţi luptat să induceţi că de la 1 ianurie o să scadă salariile, o să vină apocalipsa. Acum v-aţi nuanţat mesajul, 'bine, cresc, dar nu aşa de mult'. Apoi o să mai faceţi o moţiune de cenzură că au crescut salatiile prea mult şi nu e sustenabil. (...) Pentru salariul mediu spuneţi că e o creştere de 3 lei. Este adevărat, deocamdată, doar că acel salariat va avea o creştere a contribuţiei la pensie, va fi mai mare cu 163 în fiecare lună. Va avea o penise mai mare cu 20, 25%". 
 
Tudose a vorbit din nou şi despre TVA split, ca despre un „experiment fiscal" între ghilimele, spunând că, într-adevăr, bagă groaza în cineva, adică în cei care au profitat până acum ca să nu plătească TVA de zeci de miliarde de lei. 
 
„Dragi colegi, întelegem că trebuie să vă justificaţi activitatea în Parlament, dar vă rog eu, nu mai răspândiţi ştiri false. România are o situaţie economică stabilă, sustenabilă. A veni cu aceste ştiri false despre cum dispare zahărul din ceai pe guvernarea noastră, despre cum nu mai zboară albina, când presa ne numeşte tigrul europei, dumneavoastră faceţi rău." 

UPDATE: Aleşii PSD au părăsit joi sala de plen, acolo unde urmează să fie dezbătută şi votată moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Tudose, în timp ce aleşii ALDE se află în sală. UDMR a anunţat că se va abţine de la vot.Preşedinţii celor doua Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, nu prezidează şedinţa de plen reunit de joi, în care se dezbate şi supune votului moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose, reuniunea fiind condusă la nivel de vicepreşedinţi.

Preşedintele PNl Ludov Orban a declarat joi, înainte de dezbaterea din plenul reunit pe marginea moţiunii de cenzură, că PNL va continua să lupte cu puterea abuzivă, indiferent de rezultatul de azi, susţinând că argumentele aduse de opoziţie sunt suficiente să convingă orice parlamentar.

„E o obligaţie morală pentru PNL să depună moţiunea de cenzură, într-un moment în care guvernarea PSDragnea duce România spre nicăieri. Moţiunea are argumente suficient de puternice să convingă orice parlamentar care ascultă de raţiune şi nu de dictatul lui Liviu Dragnea", a declarat Ludovic Orban.

Întrebat de şansele pe care moţiunea le are să treacă, în condiţiile în care UDMR se abţine de la vot, Orban a declarat că "nu întotdeauna este vorba de matematică. Indiferent de ce se întâmplă azi, PNL continuă să lupte cu această putere abuzivă, care încearcă să acapareze Justiţia. (...) Există alternativa guvernării clar conturată. PNL poate oricând să guverneze. Dacă UDMR se abţine, face o greşeală".

„Vă îndemnăm să votaţi pentru adoptarea acestei moţiuni de cenzură şi retragerea încrederii acordată guvernului Tudose, pentru că ştim că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriţi distrugerea economiei, încetaţi atacul la Justiţie, nu scoateţi România din Uniunea Europeană!”, afirmă PNL în moţiunea de cenzură intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”.

PNL susţine că demiterea Guvernului Tudose trebuie să ducă „imediat şi automat la abrogarea ordonanţelor de urgenţă care au generat haosul fiscal şi să oprească atacul la independenţa Justiţiei”. „Actuala guvernare PSD-ALDE a reuşit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale – de la sănătate şi educaţie, la fiscalitate, justiţie sau infrastructură”, arată PNL.

Liberalii susţin că beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate în economie de "cuplul de economişti de renume mondial Dragnea - Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară".

„Iresponsabilitatea, prostia şi ticăloşia sunt puse împreună de Dragnea şi camarila sa într-o combinaţie letală, care nu poate conduce România decât spre dezastru!”, se mai arată în moţiune.

Intenţia depunerii unei moţiuni a fost anunţată de către preşedintele PNL, Ludovic Orban, pe 8 noiembrie. Propunerea sa a fost confirmată printr-o decizie luată în mod unanim de către Biroul Politic Executiv al PNL pe 13 noiembrie. ”Ordonanţa care a răvăşit sistemul fiscal din România, care pune în pericol dezvoltarea economică a României, care creează un haos în toate domeniile, care reprezintă un atac împotriva mediului de afaceri şi angajaţilor, atât din sectorul privat, cât şi din sectorul public, alături de înrăutaţirea dramatică a tuturor indicatorilor economici stau la baza acestei decizii”, a motivat preşedintele PNL, Ludovic Orban, adoptarea deciziei.

Tot atunci liberalii au decis ca negocierile cu celelalte grupuri parlamentare să fie conduse de către liderii de grup ai PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat, Raluca Turcan, respectiv Iulian Dumitrescu. Prima întâlnire a liderilor de grup liberali a avut loc pe 14 noiembrie, cu conducerea USR, acest partid fiind cooptat la redactarea moţiunii. "Am decis să iniţiem împreună această moţiune de cenzură şi, de asemenea, să ne adresăm celorlalte formaţiuni de opoziţie să susţină această moţiune de cenzură. Este în interesul românilor să scăpăm de această guvernare falimentară", a declarat liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, la Parlament, după întâlnirea cu reprezentanţii USR.

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că USR şi PNL lucrează la un text comun al moţiunii de cenzură. "Susţinem această moţiune de cenzură. (...) Timp de un an de zile această guvernare coruptă şi toxică nu a făcut altceva decât să încerce să strâmbe legile României, pentru că în situaţia aceasta suntem şi am văzut mesajul cetăţenilor, pentru a rezolva probleme punctuale, probleme de clică ale actualei majorităţi PSD-ALDE şi atunci o moţiune de cenzură este în mod evident instrumentul democratic şi instrumentul parlamentar pe care îl avem la dispoziţie şi pe care îl susţinem cu toată tăria pentru a oferi cetăţenilor alternativa unei guvernări normale care să se refere la ceea ce înseamnă guvernarea unui stat", a declarat Dan Barna.

PNL a reuşit să obţină şi susţinerea PMP, chiar dacă partidul condus de Traian Băsescu a criticat faptul că liberalii nu vin cu o alternativă la actualul guvern. „În mod categoric vom susţine orice demers împotriva PSD, însă îmi pun două întrebări: unu - atunci când un partid de opoziţie serios vrea să dărâme un Guvern, trebuie să vină şi cu un plan de rezervă bine definit. Îmi primul rând vrem să ştim, dacă îl dăm jos pe Tudose, pe cine punem în loc?”, a spus, marţea trecută, preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Însă şirul succeselor PNL s-a oprit aici. Întâlnirea cu grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor nu a adus decât promisiunea că membrii grupului vor analiza textul moţiunii, text pe baza căruia vor lua o decizie. „A fost o discuţie, nu o negociere (...) Am să le transmit colegilor mei textul moţiunii şi vom avea o şedinţă luni în care vom analiza acest text. Dincolo de chestiunea punctuală a moţiunii a fost o discuţie foarte bună pe teme foarte diverse”, a declarat deputatul Varujan Pambuccian, liderul de grup al minorităţilor.

Convorbirile din 14 noiembrie cu conducerea UDMR s-au dovedit fără rezultat pentru liberali, în pofida argumentelor lor „Indiferent de etnie este în interesul cetăţenilor acestei ţări să facem ca prosperitatea să ajungă mai repede şi mai mult la nivelul cetăţeanului de rând. Şi românii şi maghiarii îşi doresc exact exact acelaşi lucru. Discuţia cu dl Hunor Kelemen a fost ca în urma consultării cu colegii din UDMR să se poziţioneze faţă de acest demers al Opoziţiei (...) Vor discuta cu colegii din UDMR pentru că domniile lor consideră că sunt şi unele măsuri bune care s-au luat în actuala guvernare. Probabil că vor face o analiză temeinică şi vor decide în consecinţă”, a spus Raluca Turcan.

A doua zi însă, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a anunţat că parlamentarii UDMR nu vor semna textul moţiunii de cenzură, invocând deschis declaraţii ale lideri ai PNL percepute ca ostile faţă de minoritatea maghiară. „Relaţia UDMR-PNL e o relaţie care în acest moment e destul de încărcată de nişte declaraţii din partea colegilor de la PNL. Nu poţi să chemi moţii şi să spui să fie pregătiţi la Ţebea că vor fi chemaţi iarăşi în luptă împotriva maghiarilor, nu poţi spune ca şef de partid aşa ceva, iar apoi să ceri voturile noastre”, a spus Hunor pentru MEDIAFAX.

Preşedintele UDMR a spulberat speranţele opoziţiei că Uniunea ar putea susţine moţiunea de cenzură împotriva guvernului Tudose anunţând că parlamentarii Uniunii au decis să se abţină de la vot. „Nu putem susţine moţiunea de cenzură, cum nu putem susţine nici în totalitate Guvernul. Probabil că ne vom abţine la vot, asta înseamnă că ambele bile vor fi introduse în urna neagră. Dacă pe parcurs se schimbă ceva, până la dezbaterea moţiunii de cenzură, nu ştim când se va întâmpla, vă vom anunţa”, a precizat, marţi, liderul UDMR.

Kelemen Hunor a spus că, în urma analizei textului moţiunii de cenzură, a rezultat că e imposibil ca UDMR să o susţină. „Am analizat textul moţiunii de cenzură, pentru că orice decizie se ia în funcţie de text. Am informat colegii mei despre discuţia purtată cu Raluca Turcan şi cu Iulian Dumitrescu care a avut loc săptămâna trecută şi am analizat tot ce înseamnă în acest moment moţiunea de cenzură şi votul moţiunii de cenzură, oferta celor care au iniţiat moţiunea de cenzură, dacă propun ceva în locul Guvernului actual şi am constatat că nu există, la concluzii, altceva decât deficit 3%, nevoie de transparenţă şi reducerea birocreaţiei, dar nu nume de premier, direcţia în care vor să ducă ţara, nu politici publice în sectoarele cele mai importante şi nu elementele din programul de guvernare, măcar baza pe care se poate construi un program de guvernare. În aceste condiţii, e greu să susţii o moţiune de cenzură, e aproape imposibil”, a explicat preşedintele Uniunii.

În tabăra puterii, nu par să existe motive de îngrijorare. Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, după şedinţa CExN al PSD de la Băile Herculane, că moţiunea de cenzură depusă de PNL, este un instrument legitim al opoziţiei, dar va fi o oportunitate de a prezenta românilor ceea ce a făcut la guvernare în ultimul an. „Cred că pe lângă faptul că este un instrument legitim al opoziţiei şi un instrument al opoziţiei este şi o oportunitate de a prezenta românilor ceea ce am făcut la guvernare în ultimul an”, a declarat şeful Executivului.

La rândul, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că nu are emoţii legate de faptul că parlamentari social-democraţi ar putea vota moţiunea.

De asemenea, preşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat miercuri că parlamentarii ALDE vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură pentru a vedea ce au de spus iniţiatorii acesteia. Tăriceanu susţine însă că şansele demersului sunt nule. „Vom fi prezenţi în sală, am şi majorat timpul de dezbatere cu 50%. Vom fi prezenţi în sală şi nu am hotărât să nu votăm, dar vreau să ascultăm şi argumentele de la Opoziţie. Va fi interesant să vedem ce argumente au. Mi se pare că este mai degrabă un exerciţiu de imagine. PNL ştie că are şanse zero ca moţiunea să treacă, vor să arate că se agită şi se agită fără rost", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE.

În perioada negocierilor purtate de liberali au fost parcurşi şi paşii procedurali prevăzuţi de către Constituţie. Textul moţiunii a fost depus, vineri, la Biroul Permanent, iar documentul a fost lecturat luni într-o şedinţă de plen comun a celor două Camerei. Miercuri, Birourile Permanente reunite au stabilit ca dezbaterea şi votul să aibă loc joi, începând cu ora 11.

PNL a anunţat că va organiza un lanţ uman în jurul Parlamentului, joi, de la ora 11, când începe dezbaterea moţiunii de cenzură, şi îi invită pe cei nemulţumiţi de politicile economice ale Guvernului şi de preconizatele modificări din justiţie să se alăture manifestaţiei organizate de liberali. ”Partidul Naţional Liberal cheamă oamenii nemulţumiţi de guvernarea PSD - ALDE să ia atitudine şi să vină mâine, la ora 11.00 în Parcul Izvor din Bucureşti pentru a face un lanţ uman în jurul Parlamentului României în timpul dezbaterii moţiunii cenzură iniţiată de PNL: «PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă»”, se arată într-un comunicat al biroului de presă al PNL.

Citește și: