Andrei Luca POPESCU Petriana Condrut
17349 vizualizări 21 iun 2017

Coaliţia PSD-ALDE, ajutată de unii parlamentari ai minorităţilor naţionale, au strâns 241 de voturi în favoarea moţiunii de cenzură împotriva propriului Guvern conduse de Sorin Grindeanu. Felicitându-se şi făcându-şi poze în plen cu Liviu Dragnea, unii deputaţi PSD s-au bucurat, după cum remarca Victor Ponta, că propriul guvern a picat. Preşedintele Klaus Iohannis a fost informat, iar luni el va convoca partidele parlamentare la Cotroceni, pentru consultări, în aceste zile el aflându-se în Germania, într-o vizită de lucru. În PSD au început deja discuţiile despre cine va fi premier. Primarul general al Capitalei, vicepreşedintele PSD Gabriela Firea, a declarat că PSD va merge la Cotroceni cu „două-trei” propuneri de premier.

UPDATE 16:00 Liviu Dragnea face declaraţii de la Parlament:

„România a intrat în normalitate şi în rigorile constituţionale. A fost o acţiune politică asumată de PSD şi ALDE.

„Din câte ştiu eu, majoritatea este mai mare decât minoritatea. Dacă după toate presiunile noi am reuşit să avem o majoritatea calificată pentru a da jos guvernul, nu se pune problema majorităţii pentru a pune guvernul. Vom avea un CEx şi duminică după-amiază o întâlnire cu grupurile parlamentare”.

„Sunt absolut convins că preşedintele Iohannis va fi interesat în continuare de stabilitatea României”.

Un domn Costi Iacov care suna la Guvern, care mergea peste secretarul general al Guvernului, care suna în partid”.

„Eu mă aşteptam ca premierul Grindeanu să-şi prezinte demisia, dar nici după moţiune nu îşi dă demisia”

Din partea mea şi a colegilor mei, dl Grindeanu nu va avea de suferit. Nu începem o vânătoare de vrăjitoare. El nu mai este membru PSD. El să aibă grijă la cei de care s-a înconjurat, acolo să nu aibă probleme”.

Eu am patru variante (de premier - n.r.), şi doamne şi domni. Ca să-l citez e un coleg de-al meu celebru, altă întrebare”, a spus Dragnea, care a adăugat că la Cotroceni va merge cu o singură propunere de premier.

„Nici vorbă, în aceste zile. Nu este preocuparea mea să ajung premier. Categoric cred că e o lege strâmbă, e o condamnare pe viaţă, am spus şi mai demult”, a spus Dragnea despre legea 90/2001 privind interdicţia condamnaţilor penal de a ocupa o funcţie în Guvern, întrebat fiind dacă vrea să o modifice în spiritul deciziei CCR.

„S-a discutat în CexN (atunci când a fost adoptată OUG 13 - n.r.), pentru că era o situaţie tensionată, erau oameni în stradă, despre faptul că Sorin Grindeanu rămâne în continuare premier PSD”.

„Imediat după decizia CEx de miercuri către partenerii noştri care este situaţia şi că este stabilă”.

UPDATE 15:00 Sorin Grindeanu susţine declaraţii de la Guvern:

„Aştept până când Parlamentul va aproba noul Guvern, respectând toate procedurile constituţionale şi legale. Sper ca votul de astăzi să nu vie o mare greşeală iar PSD să numească viitorul premier. Important e să ieşim din acest blocaj”

„PSD nu înseamnă Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu. Acest partid trebuie să rămână unit”.

„Sper ca în 6 luni să nu ajungem într-o situaţie similară. România nu merită aşa ceva. Le mulţumesc tuturor miniştrilor şi le transmit că trebuie să vină în continuare la serviciu şi să îşi facă datoria. Îi mulţumesc lui Victor Ponta , apreciez foarte mult că a fost alături de mine în aceste zile. Am ales calea cea mai grea, să nu accept funcţii, să nu fac compromisuri, să nu negociez cu nimeni, ci să fiu corect şi transparent şi să îmi fac datoria până la capăt, în mod onest”.

Grindeanu a declarat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, după votul din Parlament, însă nu a dorit să detalieze despre ce au vorbit.

„Eu cred că a fost un vot împotriva lor. Când vii şi arăţi că ţara e pe făgaşul corect, avem această creştere economică, înseamnă că s-au făcut lucruri bune. Faptul că tu vii şi nu îţi susţii acele lucruri bune pe care le-ai făcut pentru mine e un mare semn de întrebare. Eu dacă aş fi în locul domnului Dragnea nu i-aş mai pune în noul Guvern”, a spus Grindeanu, întrebat cum s-a simţit când unii dintre miniştrii săi au votat propriului Guvern.

„La Vila Lac 1 m-am întâlnit cu Victor Ponta, cu parlamentari din Timiş, Caraş, Nicu Bănicioiu, au fost mai mulţi”.

„Informarea către Iohannis a plecat de la mine către preşedinte, prin SMS”, a spus Grindeanu despre cum l-a informat pe Iohannis de rezultatul votului.

„Chiar aşa mi s-a spus: cum tu chiar nu ştiai că e un Guvern de sacrificiu? Nu, chiar nu ştiam”.

„De asemenea, am înţeles că, după ordonanţă (OUG 13 - n.r.), deşi mai sunt câteva etape importante până atunci, am venit şi am spus multor colegi din partid că eu vreau să renunţ, că nu cred că mai e normal să rămân. Şi cu rugăminţi ale aceluiaşi CEx, în unanimitate, a fost atunci şi o conferinţă de presă, am înţeles că e de datoria mea să rămân”.

UPDATE 14:15 Gabriela Firea: „Dragnea va merge la Cotroceni cu două-trei propuneri de premier”.

UPDATE 14:10 Victor Ponta: „Puteam să facem un singur lucru, să asigurăm votul secret, atunci probabil erau 40-50 de voturi împotrivă. Domnul Dragnea a asigurat votul controlat şi a câştigat, în politică e ca şi în sport. Dragnea are toată puterea. S-o folosească mai bine decât până acum. Domnul Dragnea are toată putearea , în acest moment dl Dragnea e PSD”.

UPDATE 14:00 Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor: „O să îmi văd de viaţă, poate o să îmi iau un concediu. Nu regret că am rămas alături de Sorin Grindeanu, eu am considerat că nu e normal să avem un guvern condus din umbră”.

UPDATE 13:58 Luni au loc consultări cu partidele parlamentare cu preşedintele Klaus Iohannis, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătoarea de cuvânt de la Cotroceni. Preşedintele este plecat din ţară, în vizită de lucru în Germania, însă a fost informat de rezultatul moţiunii.

UPDATE 13:55 Victor Ponta: „Am văzut colegi îmbrăţişându-se pentru că a trecut moţiunea împotriva guvernului PSD. Eu cred că PSD a pierdut azi. Viaţa nu se termină dacă nu mai eşti membru al PSD”.

UPDATE 13:50 Din totalul de 464 de parlamentari, au fost prezenţi 397, din care au votat pentru 241. Moţiunea a trecut, s-a anunţat rezultatul oficial de la tribuna Parlamentului. Situaţia va fi adusă de îndată la cunoştinţa preşedintelui României, a anunţat preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE 13:36 Mircea Drăghici, parlamentar PSD a anunţat, imediat după terminarea votului, că 241 de voturi au fost pentru moţiunea de cenzură, ceea ce înseamnă că aceasta a trecut. Moţiunea avea nevoie de 233 de voturi pentru a trece.

UPDATE 13:28 VOTUL S-A ÎNCHEIAT

UPDATE 12:42 Votul asupra moţiunii a început. Victor Ponta a votat primul, cu bilele la vedere. 

UPDATE 12:35 Sorin Grindeanu: Mi-am dat seama că oricine ar fi fost sau ar putea să devină prim ministru, nu are nicio şansă să-şi exercite funcţia. Niciuna. Am auzit aluzii, acuze nefondate şi insinuări. Singurele lucruri clare sunt promisiunile ăfcute mie şi lui Victor Ponta şi altora de către domnul preşedinte în ultimele zile. Legat de Sistem , ce luptă a avut Dragnea cu Sistemul în aceste luni, în afară de celebra ordonanţă 13? A jucat cineva din această sală tenis cu ei? A mângâiat cineva ghipsul sistemului ca să scape de dosare?

În sală aici sunteţi vreo 5 prim miniştri, vreo 50 de miniştri. Asta s-a discutat în ultimele zile. De ce nu aveţi încredere de vot secret, dacă există o aşa de mare încredere?

Sper să se încheie cu bine toată această aventură şi PSD să rămână la guvernare.

UPDATE 12:33 Varujan Pambuccian, reprezentantul minorităţilor naţionale: Nu este războiul nostru, nu l-am pornit noi, nu am avut nicio contribuţie la el, nu ne interesează. Neparticiparea ar fi însemnat să fim într-una dintre tabere. Singura soluţie: vom vota fiecare cum crede de cuviinţă. Noi nu am negociat nimic, nu ne interesează acest război”.

UPDATE 12:30 Traian Băsescu, senator PMP: „Înainte de a începe, Liviule, ceva minute în plus?”.

„Indiferent care va fi rezultatul demersului de astăzi, drumul pe care trebuie să îl luaţi, dragi majoritari, este în opoziţie”, a spus Băsescu, într-o intervenţie de doar câteva secunde.

UPDATE 12:15 Deputatul USR Dan Barna: Ţinem minte acele imagini cu Liviu Dragnea şi CP Tăriceanu care îl duceau de mânuţă pe Sorin Grindeanu, ca pe un copil la şcoală.

Asta e tot ce au putut să facă cei mai buni oameni din PSD şi ALDE, 13% din programul de guvernare?

UPDATE 12:10 Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL: Nu a cerut poporul demiterea acestui Guvern PSD. O cer domnii Liviu Dragnea şi CP Tăriceanu, pentru a-şi pune o altă garnitură de lideri mai obedienţi şi mai servili. PSD şi ALDE au împins România în trei crize majore în ultimele 6 luni.

Spuneţi în moţiune că e premierul nimănui. Nu este premierul PSD şi ALDE, pentru care aţi strâns 1,5 milioane de semnături?

Trebuie să ne uităm la Teleorman dacă vrem să vedem ce poate da României Liviu Dragnea. Orice implicare a lui în procesul de guvernare este toxică.

Dvs, dle Grindeanu, aţi sugerat că Dragnea v-a cerut lucruri incorecte. Facţei un bine acestei ţări şi clarificaţi aceste lucruri de la tribuna Parlamentului. Arătaţi că nu aţi fost complice la adoptarea OUG 13, la alocarea discreţionară a fondurilor. Mi-e greu să cred că veţi avea curajul.

Ce a reuşit preşedintele Iohannis în plan extern, distrugeţi dvs, piromanii de la PSD.

Această criză apare ca o reglare de conturi în stil mafiot.

Nu vom vota această moţiune. Tot ce aţi făcut în ultimele 6 uni este o bătaie de joc la adresa românilor.

Tăriceanu i-a tăiat mcrofonul Ralucăi Turcan, pentru că a depăşit timpul alocat.

UPDATE 11:55 Liviu Dragnea a început declaraţiile în plen.

„Nu mi-am dorit să ajungem aici. Lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moţiunii înseamnă continuarea guvernării PSD-LALDE, aşa cum au dorit românii în decembrie. Vrem să oprim o guvernare care nu şi-a asumat programul de guvernare şi promisiunile noastre în campania electorală. Am ales să fim sinceri cu partidul, dar mai ales cu românii care ne-au ales, în loc să pretindem că totul este în regulă”.

„Am preferat să luăm această decizie grea pentru a pune lucrurile la punct. Nu s-a aşteptat nimeni ca fostul nostru coleg să reacţioneze cu atâta îndărătnicie, rea-credinţă şi uneori cu lipsă de raţiune”.

„Am devenit preşedinte al PSD într-un moment dificil, după eşecul USL, după eşecul la alegerile din 2014, după demisia preşedintelui partidului. Partidul nostru era demoralizat. Eşecurile repetate au avut nişte cauze, cele mai importante fiind trădarea şi intervenţia continuă a unui sistem care nu se poate împăca cu ideea că România trebuie să fie un sistem democratic”.

„Am renunţat la alianţa toxică cu UNPR. Am câştigat alegerile cu propriile puteri, cu cel mai mare scor după 1992, pentru că am ieşit din marasmul înţelegerilor pe sub masă şi românii au simţit asta. Unii care aruncaseră PSD pe tobogan au luptat împotriva PSD în campanie, pentru PRU”.

”Nu doresc ca lucrurile să meargă înainte oricum. Puteam să stăm liniştiţi şi să ne facem că supraveghem Guvernul şi premierul, iar Guvernul să se facă în continuare că lucrează”.

Cei care s-au încuiat în clădirea Guvernului spun că Dragnea e prea autoritar. Sunt autoritar pentru că am spus că trebuie să separăm politica de servicii? Că trebuie să redăm justiţiei independenţa? Nu putem să ne prefacem că ce s-a întâmplat luni şi marţi cu 3 colegi ai noştri. Luni, au fost chemaţi la DNA preşedintele comisiei SRI şi preşedintele executiv al PSD. Aşa, întâmplător, ca martori. Ieri, un coleg de-al nostru, care înţeleg azi că a deranjat foarte mult că a prezentat o evaluare a fost luat cu mascaţii de acasă. Asta e calea pe care trebuie să mergem în continuare, la nesfârşit, şi această ţară să rămână captivă unor forţe care nu participă în alegeri?”.

Am crezut mult în Sorin Grindeanu şi îmi asum asta. Nu am făcut-o în glumă, a,m crezut că este cea mai bună soluţie pentru noi. Din păcate, acum şi nu o spun cu bucurie, se agaţă de scaun în cel mai penibil mod. Va fi acuzat de o atitudine lipsită de onoare, de responsabilitate faţă de români şi faţă de noi, partidele care l-am susţinut.

La toate întâlnirile nocturne la care aţi fost, nu 50, despre ce s-a discutat, despre funcţii, dregătorii, ministere şi câteva afaceri? S-a discutat cumva acolo despre România, despre educaţie, agricultură, infrastructură, salarii? Nimeni nu a spus asta din cei care au fost acolo. S-au promis lucruri irealizabile.

Vă cer azi să votaţi moţiunea aceasta care ne doare pe toţi. Pentru ca ţara să primească un Guvern mai devotat misiunii sale.

UPDATE 11:36 Sorin Grindeanu îşi prezintă poziţia la tribuna Parlamentului.

„În decembrie 2016, chiar şi după ce PSD a câştigat alegerile cu un scor istoric, urmăream cu toţii cu sufletul la gură cum Klaus Iohannis numeşte sau nu un premier de la PSD. Prima opţiune a PSD, doamna Sevil Shhaideh, a fost respinsă şi situaţia a durat două săptămâni. În ianuarie 2017, dl Liviu Dragnea m-a rugat să preiau funcţia de premier. Ştiţi care a fost primul meu răspuns: NU. Câştigasem nişte alegeri la Timişoara, familia mea stă la TM, aveam nişte planuri”.

„Am spus DA pentru că Liviu Dragnea mi-a promis că e prietenul meu. Că mă va suţine, că facem un guvern din miniştri competenţi, pe care partidul îi susţine şi care o să facă treabă. Şi am acceptat miniştiri propuşşi de Liviu Dragnea. La nici 6 luni aflu brusc că Guvernul nu prea îşi face treaba, miniştrii sunt buni dar nu prea, că ţara deşi are performanţe economice foarte bune nu e brus cîn Vest şi totul se baza pe o analiză pe care nu a văzut-o nimeni înainte la partid, despre care tot mai mulţi colegi spun că nu e corectă şi că e făcută de un singur om.

„Eu nu înţeleg de ce suntem azi aici în Parlament şi cred că nici românii nu înţeleg asta. Nu înţeleg de ce atât de mult scandal în interiorul PSD la nici 6 luni după ce am câştigat alegerile cu un scor zdrobitor. Mă uit la dvs şi îmi dau seama că foarte mare parte din dvs nu prea înţelegeţi”.

„Niciodată nu am avut parte de o asemenea campanie negativă aşa cum unele colege şi unii colegi au făcut împotriva mea. Cine oare i-a împins să facă aşa ceva? Am decis să nu demisionez din două motive, dar am convingerea că ce se va întâmpla în viitor îmi va da dreptate. Nu am demisionat pt că PSD riscă să piardă guvernarea şi să ajungă iarăşi la decizia dl preşedinte Klaus Iohannis. Cine ne garantează că dacă această moţiune de autocenzură va trece, Klaus Iohannis va numi premier de la PSD? Am vrut să aud acest lucru de la preşedintele partidului meu şi nu ne-a dat nicio garanţie. În al doilea rând, nu mi-am dat demisia pt că am considerat că România se afla la un moment de răscruce. Ne puteam întoarce la un moment dinainte de 1989 sau puteam privi către viitorul copiilor noştri”.

”Nu mă cred salvatorul României”.

„Ca premier al acestei ţări, îmi cer scuze că trecem prin asta. România traversează o perioadă plină de oportunităţi. Această criză artificială vine în cel mai prost moment posibil pentru România, când lucrurile mergeau clar într-o direcţie foarte bună”.

„Furtunile vin şi trec, ca oamenii care le provoacă. În ultimele zile m-am întâlnit cu foarte mulţi colegi de partid şi mi-au spus că am procedat corect. Vreau să-i feleicit pe toţi colegii mei din PSD, în special pe cei din Ardeal, care au avut curajul să spună clar ce s-a întâmplat în ultimele zile şi că nu trebuia procedat aşa. Dacă nu veţi face asta în această seară, PSD se va duce la Cotroceni să-l roage frumos pe dl preşedinte Iohannis să pună premier PSD. În loc să îmi fac treab pt care m-aţi trimis la Guvern, azi dezbatem dacă vrem să dăm singuri jos propriul Guvern. Sunt convins că după votul de azi PSD nu se va rupe, iar Grindeanu rămâne în PSD. Treubie să fiţi conştienţi că fiecare bilă pe care o introduceţi în urnă poate să decidă guvernarea.

Să nu vă fie frică. Ce credeţi că se poate întâmpla? O să vă dea pe toţi 50 afară din partid? Nu cred că ajută România în niciun fel să facem 233 de concesii pe care e posibil să le plătim noi toţi ca români.

UPDATE 11:35 Senatorul PSD Mihai Fifor a terminat de citit textul moţiunii de cenzură.

UPDATE 11:26 Cseke Attila a anunţat în plen că UDMR nu participă la dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.

UPDATE 11:25 Un bărbat îmbărcat în ie cu tricolor şi cu un instrument muzical popular a intrat în plenul Parlamentului. Este vorba despre deputatul PNL Corneliu Olar. Preşedintele şedinţei, Călin Popescu Tăriceanu, i-a rugat pe chestori să îl dea afară din sală.

UPDATE 11:20 „Nu votez moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Avem de ales între Guvernul Grindeanu 2 şi Guvernul Iohannis. Eu aleg Grindeanu”, a declarat Alin Văcaru, vicepreşedinte al PSD Gorj şi deputat. Deputatul PSD de Gorj Alin Văcaru a refuzat să semneze, duminică, moţiunea de cenzură pe care PSD a depus-o împotriva Guvernului Grindeanu. Deputatul Alin Văcaru se declarase, anterior, în favoarea ”rămânerii lui Sorin Grindeanu”, spunând că retragerea sprijinului politic nu se decide într-o singură şedinţă. ”Mă aşteptam să fim întrebaţi dacă suntem de acord. Ne-am pripit şi ne-am făcut de râs”, a spus Văcaru.

UPDATE 11:05 Liviu Dragnea a declarat că a avut o „discuţie privată” cu Sorin Grindeanu de aproape 20 de minute, înainte de moţiune. 

UPDATE 11:00 Premierul Sorin Grindeanu a declarat că a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea în această dimineaţă. „Dânsul continuă să rişte, cerând să demisionez înainte de a intra în sala de vot. Lucrul aceste nu este posibil, aşa că mergem la vot”, a declarat Grindeanu.

Grindeanu a ajuns în Parlament cu o oră înainte de votul pe moţiunea de cenzură şi a declarat că este optimist în legătură cu ce se va întâmpla în plen.

”Sunt optimist. Vreau binele României”, a comentat premierul Sorin Grindeanu.

Premierul a ajuns în jurul orei 10.00 la Palatul Parlamentului, iar la ora transmiterii ştirii, este în birou cu Victor Ponta, deputatul de Timiş- Adrian Pau, Daniel Constantin, fostul copreşedinte ALDE şi cu deputatul PSD de Iaşi, Nicolae Bănicioiu.

UPDATE 10:55 Ludovic Orban a declarat că liberalii vor fi în sală la votul moţiunii, dar că nu vor vota. Întrebat cum poate fi sigur că unii dintre colegii săi nu vor vota, Orban a exclus această posibilitate.

Potrivit unor surse, există deja o listă a PSD cu cine va face parte din viitorul Executiv, iar în locul lui Sorin Grindeanu ar ajunge prim vice-guvernatorul BNR, Florin Georgescu. Printre cei care rămân pe funcţiile lor sunt: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose şi Rovana Plumb.

Şi Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, în timp ce ALDE ar urma să-şi păstreze portofoliile actuale. La Finanţe, postul ar urma să fie ocupat de un nume care a mai deţinut funcţia, Eugen Teodorovici. Diplomatul de carieră, ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupă poziţia de Secretar General Adjunct pentru Provocări de Securitate din cadrul NATO) ar urma să îl înlocuiască pe Gabriel Leş la Apărare. Sorin Moisă şi Simona Miculescu sunt alte nume vehiculate de apropiaţii lui Liviu Dragnea pentru noul Executiv.

În momentul de faţă, puterea are o majoritate care depăşeşte cu 14 aleşi numărul necesar de voturi, 233, pentru ca moţiunea să treacă. Întrebat care este numărul disidenţilor din coaliţie, preşedintele Senatului a spus marţi că în jur de 16-17. Ar rămâne însă discuţiile cu aleşi din alte formaţiuni, despre care nu se ştie nimic sigur, dar care vor putea fi văzute la vot.

Victor Ponta, secretar general al Guvernului de la începerea crizei, susţine că nu sunt chiar atâţia, doar vreo 13, dar suficient cât să nu treacă moţiunea de cenzură, bazându-se probabil şi pe absenţe sau alte negocieri.

"Eu sunt convins că 13 voturi, cu siguranţă, nu vor fi. Ceea ce e foarte urât, ceea ce ilegal, ceea ce doreşte în PSD - nu poţi dă-ţi dai jos propriul guvern negociind la bucată. Nu ştiu să se negocieze la bucată, dar sper să nu se negocieze la bucată, că e oribil. Dar mai sunt 19 ore în care poate să fie găsită o soluţie", a declarat Victor Ponta.

Şi tabăra Grindeanu pare sigură pe victorie, în condiţiile în care şedinţa de Guvern programată pentru marţi a fost amânată după moţiune, în ziua de joi.

Moţiunea de cenzură nu va fi votată în mod sigur de cinci parlamentari PSD de Timiş:
deputatul Alfred Simonis
deputatul Bianca Gavriliţă
senatorul Eugen Dogariu
senatorul Adrian Diaconu
deputat Adrian Pau
Judeţuţ Caraş-Severin este reprezentat de trei deputaţi şi un senator PSD. Deputatul Ioan Mocioală, preşedintele PSD Caraş-Severin, nu a putut fi contactat, iar senatorul Ionuţ Chisăliţă, deputatul Luminiţa Jivan şi deputatul Ion Spânu au precizat doar că vor fi prezenţi în sală miercuri, fără a spune cum vor vota.

Din Iaşi se află, în Parlamentul României, nouă aleşi. Lor le-a cerut Mihai Chirica, suspendat din partid, să nu uite de promisiunea făcută în campania electorală şi că, dacă că Guvernul va pica, tot în Iaşi se vor întoarce. Filiala judeţeană, prin vocea liderului Maricel Popa, a anunţat că aleşii din Iaşi vor vota moţiunea de cenzură. Se pare însă că fostul lider a avut un cuvânt greu de spus.
" PSD nu are dreptul sa îl lase pe preşedintele Iohannis să ducă tara din nou spre un guvern de tehnocraţi, cel mai dezastruos din ultimii 30 de ani! Votul meu se duce spre continuarea programului de guvernare aşa cum a fost el propus şi votat. În democraţie nimeni nu are dreptul sa se tina cu dinţii de o funcţie, indiferent care este aceasta! PSD a suferit prea mult pana acum din cauza orgoliilor, guvernarea suferă din cauza orgoliilor", a declarat Silviu Macovei. Parlamentar PSD Iaşi.

Alţi doi aleşi sunt plecaţi din ţară şi nu au participat nici la discuţiile dintre parlamentarii din Iaşi de duminică seara. Este vorba despre Nicolae Bănicioiu şi Vasile Câta. Rămân cinci parlamenari PSD care nu au anunţat cum vor vota.

Tot pe lista favorabilă lui Grindeanu se află deputatul Victor Ponta.Un alt nume vehiculat este cel al lui Daniel Constantin, exclus recent din ALDE şi care a fost văzut duminică dimineaţa la Palatul Victoria, unde a discutat cu premierul Sorin Grindeanu.
Alături de el ar putea veni şi alţi apropiaţi:
Damian Florea (demisionar din ALDE)
Eugen Durbaca (demisionar din ALDE)
Mircea Banias (demisionar din ALDE)
Sorin Câmpeanu (demisionar din ALDE)
Pe lista lui Grindeanu ar mai fi Alin Vacaru , parlamentar trimis în Legislativ de PSD Gorj. Acesta nu a semnat moţiunea de cenzură. Un alt nume vehiculat este cel al lui Şerban Nicolae, care a făcut un apel la colegii săi să poarte un dialog şi să nu mai caute duşmani în partid.

Eugen Teodorovici apare şi în tabăra lui Grindeanu, având în vedere apropierea de Victor Ponta. Pe acelaşi motiv ar mai fi Rovana Plumb, al cărei nume apare în ambele tabere.

UDMR, PMP şi USR au anuţat că nu vor fi în sală la votul pe moţiunea de cenzură, în timp ce aleşii PNL vor sta în bănci, dar nu vor vota.

Citește și: